Kansanedustaja siivosi ja pesi ikkunat, kun puolue tulee kylään lauantaina – "Sanna johtaa ja joukkueena tehdään"

Politiikka: SDP pitävät viikonloppuna puoluekokouksen tamperelaiseksi myös virallisesti muuttuneen toisen kauden kansanedustaja Ilmari Nurmisen naapurissa. Nurminen on viikonlopusta jo ennakkoon hyvin innoissaan.

Kansanedustaja Ilmari Nurminen odottaa jo innolla viikonloppua Tampere-talossa. Matkaa kotiovelta on paikan päälle noin 150 metriä. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kansanedustaja Ilmari Nurminen, 29, on innoissaan. Miehen edustama puolue SDP pitää puoluekokouksensa viikonvaihteessa noin 150 metrin päässä omasta kotiovesta.

– Olen siivonnut ja pessyt ikkunatkin. Olen jo ehtinyt kutsua useamman tuttavani vierailulle, Nurminen kertoo.

Lisäksi kansanedustajan toinen ilon aihe on se, että Nurmisen monivuotinen sydänystävä, rouva pääministeri Sanna Marin valitaan sunnuntaina aamupäivällä myös puolueen johtoon.

Kansanedustaja Ilmari Nurmiselle pääministeri Sanna Marin on myös sydänystävä – "Jos tarvitsen apua muuttoon tai seinän maalaukseen, soitan Sannalle"

– Me olemme nähneet hänen kanssaan ensimmäistä kertaa kymmenen vuotta sitten. Menin Tampereen työväentalolle, Sanna oli siellä ja kaikki vaan alkoi kulkea välittömästi. Meillä ei ole koskaan ollut vastakkainasettelua, vaan aitoa yhteistyötä, kertoo monet juhlapyhät pääministerin kanssa viettänyt Nurminen.

– Politiikassa on tärkeää, että asiat sanoitetaan selkeästi. Sanna on onnistunut siinä mahtavasti: hän tuli viime vuonna hätiin Antin ( Rinne) sairastuttua ja onnistui vaikeassa paikassa upeasti, Nurminen viittaa alkuvuoden 2019 televisiotentteihin.

Sanna Marinista on tullut viimeistään nykyisessä asemassaan jonkinlainen politiikan pop-tähti, mutta onko vahvassa henkilökannatuksessa myös riskinsä? Viikonloppunakin puolueelle valitaan kolme varapuheenjohtajaa, mutta kukaan ei vaikuta olevan juuri kiinnostunut siitä, miten käy esimerkiksi Timo Harakan tässä leikissä.

– Sanna johtaa ja joukkueena tehdään. Varapuheenjohtajaäänestys on tärkeä ja onneksi siihen on hyviä ehdokkaita, sanoo Nurminen, joka ei eduskuntaryhmän puheenjohtajistoon kuuluvana halua kommentoida asiaa sen enempää.

– Suurin osa ehdokkaista on kollegoitani. En halua toimia ketään vastaan.

On myös pohdittu sitä, löytääkö duunariäijä enää itseään Sanna Marinin sateenvarjon alta.

– Olen kiertänyt paljon kenttää, ja niiden kohtaamisten perusteella uskallan sanoa, että aivan varmasti löytää.

Nurmisen ura on kokenut myös sellaisen käänteen, että mies on asettunut Tampereelle nyt myös virallisemmin. Se tarkoittaa sitä, että sastamalaistaustainen Nurminen asettuu myös ensi kevään kuntavaaleissa ehdolle Tampereelta.

– Tampere on koko maakunnan keskus, ja täältä käsin pystyy vaikuttamaan laajasti myös koko maakunnan asioihin. Tulin tänne aikoinaan opiskelemaan, kävin sitten töissä Prismassa ja Sokoksessa ja lopulta ura eteni niin, että minusta tuli kansanedustaja, Sorsapuiston laidalla pitkään asunut Nurminen sanoo.

Tampereen asioiden osalta kansanedustaja haluaisi vaikuttaa etenkin sote-kysymyksiin.

– Tiedän, että Tampereella on haastava taloudellinen tilanne, mutta taloutta ei mielestäni voi lähteä korjaamaan niin, että pienituloisilta aletaan leikata, Nurminen huomauttaa.

SDP:n 46. puoluekokous alkaa lauantaina Tampere-talossa. Kokoukselle on varattu kolme päivää. Puheenjohtajisto valitaan sunnuntaina, kokous päättyy aikataulun mukaan maanantaina iltapäivällä.

Analyysi

Miten käy nyt ay-miesten?

SDP:n 46. puoluekokouksen yksi muutos on jo ennakkoon selvä. Puolue siirtyy Antti Rinteen ajasta Sanna Marinin aikaan.

– Suurin jännitys on jo valmiiksi ohi, sanoo Tamperelaisen politiikan asiantuntija, Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen.

Timosen mielestä kokouksessa on vahva välikokouksen maku. Se häntä toki kiinnostaa, löytyykö puolueen johtokaartista jatkossa henkilöä tai henkilöitä ay-liikkeen makuun.

– Marinin valinta kääntää puolueen fokusta jonkin verrankin vasemmalle. Puolue alkaa lähestyä Vasemmistoliittoa ja Vihreitä. Korpikommunistit ja rasvanahkaduunarit ovat jäämässä siinä muutoksessa sivummalle, Timonen arvioi.

Samalla asetelma luo kovan haasteen myös oppositiopuolue Kokoomukselle. Sen yhteistyö Perussuomalaisten kanssa on nitkahdellut, eikä SDP:n muuttuminen poliittisella värikartalla tee tilanteesta yhtään helpompaa. Kaukana ovat esimerkiksi Sauli Niinistön ja Paavo Lipposen yhteistyön ajat, jos nykytilannetta ajattelee.

– Muutos asettaa Kokoomuksen nyt todella vaikeaan asemaan. Kaverit ovat tällä hetkellä melko vähissä, Timonen pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut