Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mopojen ja mopoautojen pärinä on aiheuttanut kuluvana vuonna runsaasti poliisitehtäviä – Näin neuvoo poliisi: "Jos lapsesi ajaa mopolla, keskustele mopoilun säännöistä hänen kanssaan"

Kuluneen kevään ja kesän aikana koko maassa poliisin tietoon on tullut lukuisia kovia ylinopeuksia. Näiden lisäksi poliisi on saanut huomattavasti aiempaa enemmän ilmoituksia mopojen, mopoautojen, traktorimönkijöiden ynnä muiden nuorten suosimien ajoneuvojen aiheuttamista häiriöistä koko Sisä-Suomen poliisilaitosalueella kuluneena keväänä ja kesänä.

Valvontapyyntöjä tulee muun muassa eri poliisien sähköposteihin, poliisin palautepostiin, sosiaalisen median kanaviin, lehtien mielipidepalstoille sekä hätäkeskukseen. Valvontapyyntöjä on tullut satoja.

Poliisilla on tiedossaan koko poliisilaitosalueella yleisimmät paikat, joissa mopoilijat kokoontuvat. Poliisi käy valvomassa niitä palautteidenkin perusteella, ja nuorten kanssa pyritään asioista keskustelemaan silloinkin, kun akuuttia häiriötä ei ilmene.

Toimintaohjeita antaa komisario Jari Lindholm.

– Jokaisella ihmisellä on oikeus kotirauhaan ja mikäli liikenteestä aiheutuu akuutisti erityisesti yöaikaan pitkäkestoista asuntoihin sisälle kuuluvaa meteliä voi asiasta soittaa hätäkeskukseen, joka välittää tehtävän poliisille, neuvoo komisario Lindholm.

– Jos lapsesi ajaa mopolla, keskustele mopoilun säännöistä hänen kanssaan. Mopoilla ja muilla kulkuvälineillä liikkuminen tuo mukanaan vapautta, mutta myös vastuuta. Liikenneturvallisuuden huomioimisen lisäksi tulee muistaa, että ajoneuvon käsittelystä ei saa aiheutua kohtuutonta melua esimerkiksi ympäristölle. Yleinen tie ei ole myöskään oikea paikka temppuilulle.

Poliisi opastaa että vanhempien on myös hyvä varmistaa, että heidän lapsensa mopoa tai muuta kulkuneuvoa ei ole viritetty ja että se on muutenkin kunnossa. Erityisesti jarrujen ja valojen on syytä olla kunnossa. Näistä asioista on hyvä puhua lastensa kanssa.

– Jos lapsesi mopon rekisterikilpeä on taivutettu ylöspäin niin, että kilpi ei ole helposti luettavissa, hälytyskellojen pitäisi soida. Vinkkejä viritetyn mopon tunnistamiseksi löydät esimerkiksi Liikenneturvan videoista.

– Mopon virittäminen niin, että se kulkee auton nopeutta, on suuri riski lapselle itselleen. Autoilija ei oleta mopon lähestyvän risteyksessä esimerkiksi 70 kilometritunnin nopeudella. Mahdollisissa onnettomuuksissa pienemmällä ajoneuvolla liikkuva kärsii yleensä suuremmat vahingot. Mopon virittämisestä voi seurata sakkoa, veroa, ajokieltoa ja valvontakatsastus. Maksut voivat olla yli 1500 euroa. Kolaritilanteessa vahingonkorvaukset voivat olla huomattavia. Alle 18-vuotiaan tekemisistä kirjataan myös lastensuojeluilmoitus, Lindholm huomauttaa.