Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lenin-museossa vietetään Mustan nauhan päivää – Päivä on samalla natsismin ja stalinismin uhrien muistopäivä

Tampereen Lenin-museossa vietetään sunnuntaina 23.8. Mustan nauhan päivää eli stalinismin ja natsismin uhrien muistopäivää. Sen johdosta museoon on vapaa pääsy koko päivän eli kello 11–18. Päivän aikana on kaksi yleisöopastusta, kello 14 suomenkielinen ja kello 16 englanniksi.

Opastuksen kesto on 45 minuuttia. Koronatilanteen vuoksi museossa voi olla kerrallaan enintään 30 henkilöä ja kierroksille voidaan ottaa enintään kymmenen osallistujaa. Museovieraiden toivotaan noudattavan myös turvavälejä sekä hyvää käsihygieniaa.

Opastuksella tutustutaan Lenin-museon näyttelyyn, jossa luodataan Suomen ja Neuvostoliiton yhteistä historiaa. Museo uudistettiin perinpohjaisesti vuonna 2016. Uudistuksessa museon näyttelyn linja muutettiin täysin: Leninin henkilöhistorian sijasta museo kertoo Neuvostoliiton tarinan ja suomalaisten suhteesta itänaapuriin.

Henkilöpalvonnasta ja neuvostopropagandasta irtaantuminen näkyy myös näyttelyn sisällössä: tämän päivän Lenin-museossa kerrotaan myös totalitarismin historiasta, kuten vankileirien saaristosta ja toisinajattelijoista. Mustan nauhan päivää vietetään Lenin-museossa nyt viidettä kertaa.

Euroopan parlamentti julisti elokuun 23. päivän totalitarismin uhrien muistopäiväksi vuonna 2009. Muistopäiväksi valittiin Neuvostoliiton ja Saksan vuonna 1939 solmiman hyökkäämättömyyssopimuksen eli Molotov-Ribbentrop -sopimuksen allekirjoittamisen vuosipäivä.

Parlamentin kannanoton mukaan sopimusta voidaan pitää ”ihmiskunnan historian kahden pahimman totalitarismin muodon yhteenliittymänä”.

Päivän tunnetuimpia mielenilmauksia on neuvostohallintoa vastustanut Baltian ihmisketju vuonna 1989.