Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finlaysonilla vietetään historiapäivää

Finlaysonin tehdasalueella vietetään lauantaina 22.8. kello 11–17 historiapäivää. Finlaysonin tehdas perustettiin Tammerkosken rannalle 200 vuotta sitten ja tapahtuma kuuluu alueen juhlavuoden ohjelmaan. Tapahtumapaikkoina ovat Väinö Linnan aukio ja Työväenmuseo Werstas.

Väinö Linnan aukiolla historiapäivä alkaa kello 11 koko perheen ohjelmalla. Kulttuuriosuuskunta Uulun Muurikki ja metsän väki -satuseikkailussa kurkistetaan 200 vuoden taakse ja tutkitaan millaista musiikkia lasten elämässä silloin oli. Lisäksi leikitään yhdessä perinteisiä laululeikkejä.

Varttia vaille yksi alkavat Tukkateatterin elävöittämänä draamalliset kohtaukset eri aikojen finlaysonilaisten arjesta. Aukiolla on sen jälkeen kaiken kansan tanssit Kotkien puhallinorkesterin tahdittamina ja kello 15 alkaa Muistoja Finlaysonilta -tarinakierros. Kierrokselle mahtuu 25 ensimmäistä, ilmoittautuminen Werstaan aulassa.

Työväenmuseo Werstaalla kaikki näyttelyt ovat avoinna. Nähtävillä on myös tehdasalueen historiasta kertova Muistoja Finlaysonilta -näyttely sekä Finlaysonin tehtaalla käytössä ollut jättiläismäinen 1600-hevosvoimainen Sulzer-höyrykone alkuperäisellä paikallaan. Koneen käyttöönotosta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 120 vuotta.

Werstaan ohjelma alkaa koko perheen toiminnallisella tarinatuokiolla tehdaskaupungin lasten elämästä sata vuotta sitten. Miten asuttiin Amurissa ja Tammelassa, millaisia vaatteita lapset pitivät, millaisia leikkejä leikittiin ja millaista ruokaa syötiin? Tuokion ohjaa tietokirjailija Karoliina Suoniemi, jolta ilmestyi keväällä koko perheen tietokirja Tehdaskaupungin lapset.

Museolehtori Hanna Yli-Hinkkala puhuu Finlaysonin tehtaan alkuvaiheista ja tehtaan noususta Suomen ensimmäiseksi suuryritykseksi ja tutkija Marja Lähteenmäki Finlaysonin alueen rakennusten historiasta. Luennoille mahtuu 50 osallistujaa.

Historiapäivään on vapaa pääsy, mutta osassa ohjelmasta on koronatilanteen vuoksi rajoitettu osallistujamäärä. Järjestäjä voi tarvittaessa rajata osallistujamäärää myös muuten. Tapahtumaan osallistuvien toivotaan noudattavan turvavälejä sekä hyvää käsihygieniaa.