Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pirkanmaalla otetaan liki tuhat koronatestiä päivässä, mutta jonot ovat silti pitkät – infektiolääkäri muistuttaa vastuusta: "Kun on oireinen, ei saisi liikkua enää missään"

Terveys: Vaikka Pirkanmaalla otetaan noin tuhat koronatestiä päivässä, näytteenottopisteet ovat nyt pahoin ruuhkautuneet.

Pirkanmaalla on alkuviikkoonaa mennessä todettu elokuun aikana kahdeksan uutta koronatartuntaa. Se on enemmän kuin kesä-heinäkuussa yhteensä, jolloin tapauksia oli kaksi. Elokuun tartunnoista kolme on saatu Pirkanmaan alueella ja viisi ulkomailta.

– Sairastuneiden keski-ikä on alle 50 vuotta, kertoo Taysin infektiolääkäri Jaana Syrjänen.

Sairaalahoidossa ei tällä hetkellä ole Taysissa ketään.

Koronatesteihin pääsy on tällä hetkellä jonoutunut. Uusia testauspisteitä on avattu ja tullaan syksyllä avaamaan lisää.

– Testattavien määrä on niin suuri, että vaikka näytteenottopisteitä lisätään, on ruuhkaa. Koko ajan sen eteen ponnistellaan ja uusia mahdollisuuksia lisätään.

Tällä hetkellä Pirkanmaalla otetaan Syrjäsen arvion mukaan 800–900 koronavirustestiä päivässä. Tässä luvussa eivät ole mukana yksityisen sektorin testit. Todellisuudessa testejä otettaneen tuhannen kappaletta päivässä pelkästään Pirkanmaan alueella.

– Tällä hetkellä on kesäflunssia liikkeellä, niin se tuo testaustarvetta. Syksyn myötä tarve tulee lisääntymään nykyisestäkin, kun hengitystieinfektioiden määrä lisääntyy. Näytteiden tutkiminen ei ole niin haastavaa kuin niiden ottaminen, Syrjänen sanoo.

Tällä hetkellä suosituksena on, että koronavirustestiin pitäisi päästä pienistäkin oireista.

– Tämän viruksen kiusallinen piirre on, että sairastunut on tartuttava ainakin vuorokauden ennen oireiden alkua

Testin jälkeen tuloksen saa 1–2 vuorokaudessa. Jos tulos on positiivinen, jäljittäjät aloittavat työnsä välittömästi. Syrjänen korostaa myös ihmisten omaa vastuuta siinä, ettei altisteta oireisena muita.

– Tämä on nyt tärkeä asia, kun valitettavasti on syntynyt viivettä testiin pääsyssä ja vastaamisessakin. Kun on oireinen, ei saisi liikkua enää missään, Syrjänen sanoo.

Suurin osa elokuisista tartunnoista on saatu ulkomailta. Jos keväällä tilanne yllätti, nyt tilanteeseen pitäisi osata varautua.

– Lähes kaikissa maissa on tautitapauksia enenevissä määrin. Kun tulee ulkomailta, olisi hyvä välttää ylimääräisiä kontakteja ja esimerkiksi perhejuhlia kahden viikon ajan vaikka olisi matkustanut niin sanotusti turvallisessa maassa, Syrjänen sanoo.

– Omaehtoista karanteenia pitäisi edelleen noudattaa kahden viikon ajan, jos palaa niin sanotuista riskimaista, joihin matkustamista ei suositella. Silloin ei saisi käydä kuin etätöissä eivätkä lapset saisi mennä kouluun tai päiväkotiin. Jos matkustaa, niin miettisi seuraavat kaksi viikkoa niin, ettei vahingossa altistaisi ylimääräisiä.

Syrjänen muistuttaa, että tartuntariski liittyy kaikkeen matkailuun. Jonot ja ruuhkat sekä julkiset liikennevälineet ovat paikkoja, joissa voi altistua.

– Jos pitää matkustaa, kasvomaskin käyttö on perusteltua, jos ollaan kulkuneuvossa tai paikoissa, jossa on ahdasta eikä turvavälin pitäminen onnistu.

Syrjäsen mukaan tautitapauksia tullaan syksyn myötä todennäköisesti toteamaan enemmän. Jos tilanne pahenee, siihen ollaan kuitenkin varauduttu: on tehohoitopaikkoja ja henkilökuntaa on koulutettu jo keväällä.

– Valmius on paljon suurempaan potilasmäärään kuin on tähän mennessä hoidettu.