Teatteriarvio: Kaunis Veera rantautui Haiharaan – "Kartanon puiston teatteritila sopii hyvin näytelmän esittämiseen"

Teatteriarvio: Tatu Pekkarisen laulunäytelmä Kaunis Veera sai uuden tulkinnan. Nyt ei seilattu Saimaan aalloilla, vaan viihdyttiin Haiharan kartanon kauniissa pihapiirissä, kirjoittaa Tamperelaisen teatterikriitikko Katariina Fleming.

Elisa Mattila on viehkeä Veera ja Juho Kurjonen hänen rakastettunsa Richard musiikkipitoisessa Teatteri Lystin kesänäytelmässä Kaunis Veera. Juuso Hakanpää

Katariina Fleming

Elokuva Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta valmistui vuonna 1950 Tatu Pekkarisen ja Matti Jurvan laulun ja Pekkarisen näytelmän pohjalta. Se sai suuren suosion ja kuuluu Suomi-filmin klassikoihin.

Näytelmässä eletään aikaa Venäjän vallankumouksen alla vuonna 1917.

Romanityttö Veera pelastuu vanhempiensa pakottamalta avioliitolta vanhan, rikkaan miehen kanssa karkaamalla kotoa. Hän pestautuu äidin mukaan valkolaisten töihin, Prinsessa Armaada-laivan kahvinkeittäjäksi.

Koko miehistö hurmaantuu häneen, mutta ”Veera sanoi kaikille kammaa ei, Veera meiltä jätkiltä järjen vei”.

Virva Itäranta on ohjauksessaan jättänyt vähälle Veeran laivaelämän ja korostanut romaniyhteisöä.

Nyt painotetaan naisen asemaa miehen vallan alla. Yhä vielä naiset joutuvat alistumaan ja heidät pakotetaan avioliittoon. Näytelmän traagisin kohtaus onkin Veeran pukeminen morsiameksi miehelle, jota hän ei halua ja rakasta.

Nyt painotetaan naisen asemaa miehen vallan alla.

Maahanmuuttajien myötä myös Suomessa näitä järjestettyjä avioliittoja on enemmän, vaikka näytelmässä käsitellään romaniyhteisöä. Vastapainona on rikas ruhtinatar Polka, jota myös naitetaan vasten tahtoaan.

Virva Itäranta on onnistunut roolituksessa. Elisa Mattilan Veera, Kristiina Kruuti ja Petri Salmi hänen vanhempinaan sekä Roger Behm nuorena kosijana ovat taitavia rooleissaan. Miskantti-kuoron lauluryhmä alussa hieman vaisuna alkanut laulu nousee oleelliseksi osaksi kokonaisuutta.

Kuorosta löytynyt Nina Kinnunen on hurmaava ruhtinatar Polka, joka tuo esitykseen huumoria.

Juho Kurjosen keisarin henkivartiokaartin luutnantista tulee Veeran rakastettu ja hänet pelastaakseen Veera on valmis luopumaan omasta onnestaan.

Pirjo Kinos muistuttaa eläväisenä patruunanrouvana afääreineen ja kartanokauppoineen Hella Wuolijokea ja hänen liiketoimiaan.

Keisarin urkkijana on tässä sovituksessa nainen. Miia-Maria Ylirinne on viimeistä piirtoa myöten tiukka ja kokonaisuutta tukee tyyliin sopiva asu.

Haiharan kartanon puiston teatteritila sopii hyvin näytelmän esittämiseen, vaikka Saimaan aalloilla ei tervahöyryllä seilatakaan. Nyt keskiössä ovat henkilöiden väliset suhteet.

Kesäteatteri Lysti

Kaunis Veera

Käsikirjoitus Tatu Pekkarinen

Ohjaus Virva Itäranta

Puvustus, lavastus ja tarpeisto työryhmä

Rooleissa Elisa Mattila, Juho Korjonen, Pirjo Kinos, Nina Kinnunen, Kristiina Kruuti, Petri Salmi, Roger Behm, Miia-Maria Ylirinne, Heta Hirvisaari

Miskantti-kuoron lauluryhmä: Miia Ikonen, Sari Koivumäki, Aino Pihlajamaa, Seija Rintala, Mari Vehmainen

Teatteri Lysti, ulkoilmanäyttämö Haiharan kartanon puistossa, ensi-ilta 2. elokuuta, viimeinen esitys 22. elokuuta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut