Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Olihan se kiinnostava nähdä, kun intialainen neito tanssi" – Seura: Näin aikalaiset muistelevat Pirkkalan marxilaista koulukokeilua 1970-luvulta

Seura-lehti on haastatellut aikalaislapsia ja -nuoria, jotka kävivät Pirkkalassa koulua 1970-luvun alussa, kun kunnassa testattiin niin sanottua marxilaista koulukokeilua. Hyvin poliittiseksi katsottu kokeilu herättänyt kokeilu on aiheuttanut valtavasti keskustelua näihin päiviin asti. Kokeilun osalta on pidetty kyseenalaisena etenkin sitä, että sitä yritettiin salata suurelta yleisöltä.

Seuran pitkä juttu kertoo muun muassa, että kokeilun aikana oppilaille luettiin aamunavauksessa otteita Karl Marxin ja Friedrich Engelsin Kommunistisesta manifestista. Sen perään soitettiin työväenlaulu Kansainvälinen.

Mukana menossa oli myös Suomi–Neuvostoliitto -seura. Ekaluokkalaisille kerrottiin, että itänaapurissa ei asu köyhiä ja rikkaita, vaan tasa-arvoisia ja onnellisia ihmisiä. Mukana oli paljon kansainvälisyyskasvatusta, jonka osalta lasten vanhemmat miettivät, oliko seassa sosialistista ja vahvan vasemmistopoliittiseksi katsottua vaikuttamista jo ehkä liiankin kanssa.

– Monet meistä tulivat vaatimattomista perheistä. Olihan se kiinnostava nähdä, kun intialainen neito tanssi, kommentoi juttuun haastateltu tuon ajan ysiluokkalainen Markku Halme.

Yhteiskunnallinen vaikutus ei ottanut tulta aikakauden ekaluokkalaisissa. Kokeilun vaikutuksia selvittäneet tutkijat kysyivät muun muassa, oliko lasten mielestä sosialismi parempi kuin kapitalismi.

– Ekaluokkalaisten maailmankuvan muutokset ovat hajanaisia ja epäjohdonmukaisia. Myös negatiivisia muutoksia on tapahtunut.