Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

16-vuotiaalla Pinjalla on nyt ainutlaatuinen EM-tilaisuus – "Heti kun opin istumaan, minut on laitettu hevosen selkään"

Ratsastus: Pinja Pohjosmäki ja Caramba edustavat Suomea elokuussa kouluratsastuksen EM-kisoissa.

Orivedellä asuva Pinja Pohjosmäki, 16, on valittu kouluratsastuksen EM-kilpailuihin. Pohjosmäelle tilaisuus on ainutlaatuinen: tämä on viimeinen vuosi, kun hän voi kilpailla poneilla.

Pohjosmäki on ratsastanut pienestä pitäen.

– Heti kun opin istumaan, minut on laitettu hevosen selkään. Oman ponin sain kun olin neljä, Pohjosmäki kertoo.

Nykyinen poni, Caramba, on 18-vuotias tamma. Pohjosmäki kertoo jo pienenä haaveilleensa kansainvälisiin kilpailuihin pääsemisestä. Tie sinne ei kuitenkaan ole ollut itsestään selvä. Nuorempana Pohjosmäki harjoitteli sekä este- että kouluratsastusta.

Neljä vuotta sitten hän putosi ponin selästä estekisoissa. Reisiluu meni kolmesta kohtaa poikki ja kuntoutuminen oli pitkä prosessi. Sen jälkeen Pohjosmäki on keskittynyt enemmän kouluratsastukseen. Lajissa viehättää sen jatkuva haasteellisuus: aina voi olla vähän parempi ja jokainen askel merkitsee. Kilpailuissa yksikin väärä askel näkyy.

Pohjosmäki on ollut nyt kaksi vuotta mukana maajoukkuevalmennuksessa. Maajoukkueeseen voi päästä myös valmennuksen ulkopuolelta, jos tulokset ovat riittävän hyvät. Koronan takia kilpailuja on ollut vähemmän, joten kuusi parasta poniratsastajaa kutsuttiin erilliseen katsastukseen. Heistä neljä valittiin Unkariin EM-kisoihin.

– Sanoin silloin Pinjalle, että jos käy niin, että pääset, ei voida lähteä. Tavallisella perheellä ei ole siihen rahaa. Pinja sanoi, että ymmärrän, mutta harmittaa, kertoo äiti Katriina Pohjosmäki.

Kansainvälisiin kilpailuihin lähteminen maksaa tuhansia euroja. Pohjosmäet päättivät kuitenkin keksiä jotain. Nyt on etsitty pikavauhtia sponsoreita ja tarvittaessa lainataan rahaa.

– Poni on lähdössä yhteisrekalla ja Pinja lähtee mukana. Minä lähden parin ystävän kanssa pari päivää sen jälkeen ajamaan Unkariin, Katriina Pohjosmäki kertoo.

Korona on jo kertaalleen perunut kisat, mutta nyt järjestäjiltä ei ole tullut mitään signaalia siitä, että kisoja oltaisiin enää perumassa. Joitain erityisjärjestelyjä on tehty. Kisat alkoivat jo kuun alussa ja eri ikäluokat ovat eri viikkoina.

Valmennusreissut ja kilpailut ovat kalliita. Paikalla olisi hyvä olla ainakin päivää aiemmin, jotta ponille voi näyttää kisapaikan ja itse tehdä omat mielikuvaharjoitukset.

– Ja ponille pitää maksaa karsina, sitä ei voi sitoa puuhun kiinni, Katriina naurahtaa.

Ihmisten majoituksesta on tingitty: toisinaan hotellien sijaan majoitutaan pakettiauton tavaratilassa patjoilla.

Katriina Pohjomäki sanoo, että yleensä EM-kisoihin ja maajoukkueeseen ei nousta olosuhteista, joista Pinja on noussut.

– Moni muu ratsastaa isolla tallilla maneesissa ja valmentajat ovat lähempänä. Tämä sijainti ja olosuhteet eivät ole kaikkein helpoimmat, mutta me ja eläimet viihdymme täällä, Katriina sanoo.

– Me tykätään ratsastaa ulkona, mutta kun tulee räntää vaakatasossa niin ei se ole aina hauskaa.

Kotipihassa oleva kenttä on 40 metriä pitkä. Kansainvälisissä kisoissa kenttä on 60-metrinen. Se ei kuitenkaan estä harjoittelemista.

EM-kisojen tavoitteita ei ole vielä ehditty asettaa.

– Mennään tekemään hyvä oman tason suoritus ja nautitaan reissusta. Yritetään tehdä parhaamme, Pinja Pohjosmäki sanoo.

Koska tämä on Pohjosmäen viimeinen ponivuosi, Caramba menee tämän vuoden jälkeen myyntiin. Sitten pitäisi ostaa hevonen.

– Monilla on jo tuossa iässä rinnalla hevonen, mutta kun ei ole sitä pöytälaatikkoa, josta vaan ottaa rahaa. Toivon mukaan löytyy. Itselläni on nuori hevonen, jota olen kouluttanut ja käynyt valmennuksissa. Pinja pystyy onneksi myös sillä ratsastamaan.