Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta

Juomat: Champagne Bar Santé pärjää koronaepidemian, talousnotkahduksen ja vielä ratikkatyömaan keskellä. Tuula Tikkanen kertoo, miten se on ylipäätään mahdollista.

Koronaepidemia jyllää, kansa synkistelee ja talous sakkaa.

Ja liikekiinteistön edustalla katu on myllätty ratikkatyömaan takia.

Nyt ei ole juhlaa ja luksusta edustavan samppanjan aika.

Väärin, sanoo Hatanpää valtatiellä Champagne Bar Santéa pyörittävä Tuula Tikkanen.

– Samppanjaa voi juoda aina. Arjen pieniä iloja tarvitaan.

Analyysin taustalla on myös lukuja. Vuonna 2013 perustettu Santé on tehnyt kevään 2,5 kuukauden pakollisen kiinni olon jälkeen kesäkuussa ja heinäkuussa kesäkuukausien ennätysmyynnit.

Joku voisi menettää hermonsa ja terveytensä.

Juhlaan ja luksukseen liittyvien ennakkoluulojen lisäksi Santén myyntiluvut heittävät häränpyllyä taloustoimittajien paljon käyttämän samppanjaindeksin kanssa. Tavallisesti taloudelliset suhdanteet korreloivat hyvin Alkon samppanjan myyntilukujen kanssa.

Samppanjan liittäminen pelkkään yltäkylläisyyteen ja makeaan elämään on Tikkasen mukaan muutenkin virhe. Monella lasillinen samppanjabaarissa on nimen omaan valonpilkahdus harmaaseen arkeen. Toinen suuri asiakaskunta ovat samppanjaharrastajat, jotka saattavat tulla pitkän matkan takaa maistamaan tutun tuotteen tiettyä vuosikertaa.

– Nyt juodaan vähemmän, mutta ostetaan parempaa. Valinnat tehdään harkitummin.

Samppanjasta syntyy liiketoimintaa myös kruunun viinanpolttimon ympärille 1770-luvun lopulla kasvaneessa ja sittemmin olutosaamisella kunnostautuneessa tehdas- ja opiskelijakaupungissa, todistaa Tikkanen.

Yli 20 vuotta ravintola-alan yrittäjän toiminut nainen aloitti vuoden vaihteessa myös maahantuomiensa samppanjoiden tukkumyynnin. Tosin korona-aika jarrutti liiketoiminnan aloittamista tehokkaasti.

– Tuomme samppanjaa kuudelta tilalta. Ravintolamyyntiä käynnistellään taas vähitellen ja olemme mukana messuilla.

Alkon tilausvalikoimassa on tällä hetkellä 18 Santevinin maahantuomaa samppanjaa.

Tikkasen samppanjatuotteiden valikoima on muutenkin laajenemassa. Naapuritaloon vuokraamansa kerhotilaan Santen viinikoulun perustanut yrittäjä aloittaa tilassa pikkujoulukaudella myös samppanjatastingit.

Samppanjasarjayrittäjä vakuuttaa, että juomaan liittyvät ennakkoluulot eivät mieltä masenna. Myös Hatanpään valtatien ratikkaremonttia yrittäjä katsoo optimistisesti.

– Joku voisi menettää hermonsa ja terveytensä. Katukin valmistuu silmien alla kovaa vauhtia.