Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"

Tampereen katupuisto ikonisimpiin kuuluva Koskipuiston hopeasalava kunnostetaan tänään keskiviikkona. Monirunkoinen puu on monelle tamperelaiselle tuttu ja tärkeä.

– Monet ovat runkojen syleilyssä kiipeilleet, sanoo Tampereen Infran puuasiantuntija Piritta Karru.

Vuosien saatossa hopeasalavan kunto on kuitenkin heikentynyt.

– Varsinkin koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho, Karru kertoo.

Jos salavalle ei tehtäisi mitään, vaarana olisi sen romahtaminen.

Salavan runkoja lyhennetään reilusti niin, että painopistettä saadaan tuotua alaspäin.

– Lisäksi rungot tuetaan niin, että kun tiedetään, mikä on heikoin lenkki, se tuetaan muihin runkoihin joustavalla köydellä, Karru kertoo.

Joustava köysi antaa puun liikkua tuulen mukana.

Hoitotoimien tavoitteena on säilyttää salava turvallisena osana Koskipuistoa.

– Salava on siitä kiitollinen, rungon uinuvista silmuista kasvattaa uutta lehtimassaa. Puu tarvitsee tietyn lehtimassan, että se pysyy elävänä, Karru sanoo.

Moni on ohi kulkiessaan arvuutellut hopeasalavan ikää. Villeimmät veikkaukset liikkuvat sadoissa vuosissa. Niin vanhasta puusta ei kuitenkaan ole kyse.

– Ihan tarkkaa ikää on vaikea sanoa, mutta veikkaisin, että se on 80–100-vuotias.

Puut voivat elää satoja vuosia vanhoiksi. Ennusteet riippuvat puulajeista ja kasvupaikoista.

– Männyt, jotka saavat rauhassa kasvaa metsässä, voivat elää satoja vuosia. Tälläkin alueella on toistasataa vuotta vanhoja mäntyjä, jotka voivat hyvin elää vielä toiset 200 vuotta, Karru sanoo.

Katu- ja puistopuut ovat kuitenkin kovemman rasituksen alla: liikenteen tärinä ja juurien kaivaminen lyhentävät ikää. Salava kuuluu pajujen sukuun ja ne eivät ole niin pitkäikäisiä.

– Koskipuiston tammet voivat elää pidempään.

Se, kuinka kauan Koskipuiston hopeasalava seisoo vielä paikallaan, on arvoitus. Esimerkiksi myrsky voi kaataa puun yllättäenkin. Hoitotoimilla pitäisi kuitenkin Karrun mukaan saada puulle ainakin kymmenen vuotta lisää elinikää.

– Varmaksi ei pysty sanomaan, kun ollaan elävän materiaalin kanssa tekemisissä.

Puiden ikä vaihtelee runsaasti etenkin kaupunkialueella. Karru sanoo, että puiden tulevaa ikää on vaikea ennustaa, sillä se on yksilökohtaista. Toisinaan puita joudutaan kaatamaan, mutta tilalle pyritään istuttamaan uusia.

– Nyt on Hämeenkadullakin uudet puut ja toivotaan, että ne eläisivät yli satavuotiaiksi. On mahdollisuus, että ne elävät 170 vuotta, Karru sanoo.

– Puut ovat yksilöitä kaikki ja ne kestävät erilaisia asioita. Saman lajin yksilöt voivat vierekkäisillä kasvupaikoilla elää ihan eri olosuhteissa.