Tampereen yliopistollisen sairaalan johtamassa tutkimuksessa on selvitetty, miten päivystykselliset leikkaustoimenpiteet muuttuivat kevään 2020 poikkeusaikana valmiuslakien käyttöönoton jälkeen.
Tutkimuksessa selvisi, että poikkeusoloista huolimatta päivystysleikkauksien määrä ei juuri vähentynyt ja vakavissa tilanteissa hoitoon hakeuduttiin. Tutkimuksen tulokset on julkaistu British Journal of Surgery -tiedelehdessä.
Leikkausten määriä selvitettiin Taysin lisäksi Keski-Suomen keskussairaalassa ja Mikkelin keskussairaalassa. Vertailukohtana olivat leikkausmäärät ennen poikkeusaikaa sekä leikkausmäärät neljänä edeltävänä vuonna.
Keskeisin löydös oli, että päivystysleikkausten määrät eivät vastoin ennakko-oletuksia muuttuneet oleellisesti aikana, jolloin ihmisten liikkuvuus oli pienempi ja yleisesti terveyspalveluiden käyttö vähäisempää kuin normaalisti.
– Heti poikkeuslakien käyttöönoton ja yleisten ohjeiden antamisen jälkeen käytännön työssä tuli vaikutelma, että päivystyskirurgian tarve oli vähäisempää erityisesti ortopediassa. Tällä ennakko-oletuksella aloimme selvittää päivystyksellisten leikkausten määriä kolmen sairaanhoitopiirin alueella, tutkimuksen vetäjä, ortopedian ja traumatologian apulaisprofessori, ylilääkäri Ville Mattila toteaa.
Vastoin ennakkokäsitystä leikkausten määrässä ei kuitenkaan havaittu vastaavaa muutosta, joka on raportoitu muilta terveydenhuollon palveluiden aloilta. Leikkaustyypeissä kuitenkin havaittiin vaihtelua. Lonkkamurtumaleikkausten määrät putosivat poikkeustilan alkuvaiheessa kolmanneksella, mutta palasivat sitten normaalille tasolle.
Tutkijat olettavat tämän johtuvan juuri vanhemman väestön kotikaranteeniohjeistuksesta. Lisäksi umpilisäkkeen poistoleikkausten määrä putosi niinikään kolmanneksella varsinkin heti poikkeusajan alussa, mutta nekin palasivat sulkutilaa edeltävälle tasolle. Tutkijoiden mukaan pandemian aikanakin vakavien syiden takia on hakeuduttu lopulta hoitoon.
– Koska koronavirus ei näiden kolmen sairaanhoitopiirin alueella aiheuttanut massiivista terveydenhuollon kuormitusta, tutkimus antaa hyvän käsityksen päivystyskirurgian tarpeesta poikkeusaikana, jolloin ihmiset välttävät tarpeetonta liikkumista, vanhemmat ihmiset ohjataan kotikaranteeniin ja yhteiskunta yleisesti sulkeutuu, jatkaa Ville Mattila.
– Poikkeusaikoinakin on turvattava riittävä kapasiteetti päivystyskirurgiaan, koska sen tarve ei oleellisesti muutu.