Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja

Kuntavaalit: Kevään vaalien ykkösnimi tuntuu olevan jo taputeltu. Juuri muu ei sitten olekaan.

Kun katsoo eteenpäin kohti tamperelaista kuntavaalikevättä 2021, monen muuttujan seassa näyttäisi olevan yksi asia joka on jo taputeltu.

Se on kaupungin ääniharavan nimi sunnuntai-iltana 18. huhtikuuta, mikäli Rouva Pääministeri siis asettuu ehdolle.

– Kyllä me siitä oletuksesta lähdemme, että Sanna (Marin) on ehdolla ja Lauri Lyly on myös. Uskallan ennustaa, että Sanna nykäisee kaikkien aikojen äänipotin, sanoo SDP:n Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jyrki Koskinen.

Myös kansanedustaja Ilmari Nurminen asettuu ehdolle Tampereelta.

Viime kausi oli osaltaan riitainen, ja on mahdollista että Atanas Aleksovski vaihtaa puoluetta pysyvästi. Koskisen mukaan neuvottelut asiaan liittyen ovat kesken: puolueosasto ei ole Aleksovskin nimeä vielä ilmoittanut, mutta aikaakin on toisaalta 30. syyskuuta asti.

Puolueella on tällä hetkellä noin 30 nimeä tiedossa kuntavaaleja ajatellen. Sama määrä löytyy myös Kokoomukselta.

– Sanna on saanut hyvää näkyvyyttä, mutta kyllähän me ykköspuolueen paikkaa silti hamuamme. Haluamme kiinnittää huomiota siihen, millainen kaupunki Tampere on tulevaisuudessa ja miten sitä hoidetaan, sanoo Jouni Markkanen Kokoomuksesta.

Keskusta lähtee taas käymään jo hyvissä ajoin pormestarikisaa. Paikallispomo ja kansanedustaja Jouni Ovaska sanoo, että nimi voi olla esillä jo syys-lokakuun vaihteessa.

– Nimi voi tulla siinä kuun vaihteessa. Keskusta on ollut Tampereella aika pieni puolue, ja halu on olla suurempi, Ovaska pelkistää.

Perussuomalaisten listallakin on luvassa jopa huomattavaa vaihtelua. Kevään 2017 ääniharavista Tiina Elovaara on Sininen ja Heikki Luoto on ilmoittanut, että ei asettuisi enää ehdolle. Varavaltuutetuista Terhi Kiemunki ja Veltto Virtanen eivät ole myöskään laskuissa mukana. Toisaalta entinen satamapomo ja TaPu-mies Matti Joki on yhdistetty vahvasti ehdokkaiden joukkoon.

– Ehdokasasettelu on tällä hetkellä hyvässä tilanteessa ja sellainenkin kutina on, että ihmiset kokevat meidät jopa salonkikelpoiseksi porukaksi. Kuntavaalialoitus on Tammelantorilla 5. syyskuuta, sanoo valtuustoryhmän pomomies Lassi Kaleva.

Tampereen Vasemmistoliiton puheenjohtaja Jouni Siren ei ole huolissaan sitä, meneekö puolueen kannatuksesta osa hyvin vasemmistolaiseksi koetun pääministerin taakse.

– Meillä on kuitenkin aika vakiintunut äänestäjäkunta. Tarkoitus on että täysi 100 ehdokkaan lista on valmiina jo tämän vuoden puolella, Siren kommentoi.

Puolueen viime vaalien äänikuningatar, ex-kansanedustaja Ulla-Leena Alppi on asettumassa ehdolle.

Vihreät nimesi jo keväällä 40 ehdokasta. Vielä jännitetään, onko vaikkapa Satu Hassi tulossa mukaan.

– En minäkään ole toisaalta vielä asettunut ehdolle, huomauttaa Tampereen Vihreiden toinen puheenjohtaja Juhana Suoniemi.

Suoniemi uskoo, että puolue saa 100 ehdokkaan listan kasaan helpohkosti.

Yksi mielenkiintoinen kysymys on entisen kansanedustajan Tiina Elovaaran tilanne. Se muuttui mielenkiintoiseksi jo vuonna 2017: huhtikuussa hänestä tuli Perussuomalaisten valtuutettu, kesäkuussa entinen Perussuomalainen ja sittemmin sininen.

– Kyselyitä on tullut, mutta katson rauhassa ja teen päätökset myöhemmin.