Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen: Koulupsykologien ja koulukuraattorien siirto maakuntiin on virhe

Kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen on kokoomuksen toinen pormestariehdokas. Kristian Tervo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kokoomuksen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen pitää sosiaali- ja terveysministeriön kaavailemaa koulupsykologien ja -kuraattorien siirtoa kunnista sote-maakuntiin virheenä, jota ollaan toteuttamassa lasten ja nuorten kustannuksella.

– Se on riski uudelle katkoskohdalle palveluissa ja etäännyttäisi näitä palveluita kouluarjessa. Työ vaatii koulun ja alueen asiantuntemusta ehkäistessään mahdollisia mielenterveysongelmia ja puuttuessaan ongelmiin jo ennen kuin ne ovat edes syntyneet. Avunsaannin ja palveluiden yhteys lasten ja nuorten kouluarkeen on kriittisen tärkeää, eikä niitä ei saisi etäännyttää enää yhtään enempää, Ikonen vaatii tiedotteessaan.

Ikosen mukaan monien asiantuntijoiden näkemysten perusteella ongelmien juurisyyt sekä tuen ja avun tarve olisi kyettävä tunnistamaan jo mahdollisimman varhain. Ikonen peräänkuuluttaa, että matalan kynnyksen helposti saatavilla olevat ja palveluketjussa tiukasti toisiinsa sidotut palvelut ovat kaiken lähtökohta läpi koko elämänkaaren.

– Kaikista tärkeintä ja vaikuttavinta lasten ja nuorten kannalta olisi se, että hallitus uusien hallinnonsiirtojen ja avunsaannin etäännyttämisen sijaan ymmärtäisi tarttua kiinni keinoihin tukea kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevia oppilaita. Ei riitä, että saamme mekaanisin keinoin siirrettyä oppilaita eteenpäin koulupolulla, vaan he tarvitsevat tukea ja ohjausta saadakseen kiinni opinnoista, Ikonen sanoo.

Kansanedustaja on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen vastattavaksi koulukuraattoreiden ja -psykologien riittävän resursoinnin takaamisesta ja oppilaiden ennaltaehkäisevän tuen vahvistamisesta.

– Lasten ja nuorten tuen tarve on kasvamassa, mutta uudistukset suuntavat resurssit vääriin paikkoihin. Uudet monimutkaiset hallinnontasot etäännyttävät palveluita lapsista ja nuorista, kun hallituksen tulisi nimenomaan vahvistaa ja tuoda palveluita lähemmäs oppilaiden arkea. Emme saa tyytyä yksinkertaisiin ratkaisuihin lasten ja nuorten kustannuksella, Ikonen päättää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut