Viimeisin tamperelainen olympiavoittaja Pertti Ukkola täyttää maanantaina 70 vuotta – Juhli isossa painijaporukassa Luostolla

Vuonna 1976 Montrealin kesäolympialaisissa kultamitalin voittanut Pertti Ukkola vietti 70-vuotissyntymäpäiviään Lapissa. Virallinen syntymäpäivä on maanantaina. Jussi Lehtinen
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Viimeisin tamperelainen olympiavoittaja, Montrealin olympialaisissa kesällä 1976 kultaa voittanut painija Pertti Ukkola täyttää maanantaina 70 vuotta.

Juhlapäivää vietettiin viikonvaihteessa Luostolla, johon oli kutsuttu sananmukaisesti äijäporukka viettämään syntymäpäivää. Paikalla oli iso liuta suomalaisia lajilegendoja ja runsaasti ruokaa: pelkästään lohta oli varattu juhliin 30 kiloa.

Ukkola ei halua lähteä spekuloimaan sillä, koska olisi aika seuraavan tamperelaisen olympiavoittajan.

– Tulevaisuuden ennustaminen on hyvin vaikeaa.

Mahdollinen koronan laajamittainen paluu voi tarkoittaa sitä, että tältä kesältä siirtyneet Tokion olympialaiset siirtyvät vielä entisestäänkin. Ukkola kuitenkin uskoo, että kisat voidaan järjestää.

– Mahdollista se on, mikäli joku rokote tai lääke löytyy. Yleensä olympialaisten tulevaisuus on aika hyvä, sillä niitä arvostetaan maailmanlaajuisesti.

– Suomessa olympialaisten arvostus on laskenut, sillä asioista tietämättömät ovat päässeet räpläämään tätä touhua. Puhutaan toisaalta heikosta urheilujohtamisesta ja toisaalta siitä, että toimittajat ovat alkaneet nostaa vähän kummallisia lajeja pintaan, Ukkola täräyttää.

Olympiavoittajalla on raju ehdotus siihen, miten olympialaiset tulisi jatkossa järjestää.

– Kaikkein järkevin olisi tehdä niin, että olympialaiset järjestettäisiin aina Kreikassa. Se olisi myös kustannustehokas vaihtoehto, Ukkola esittää.

Suomen viimeaikaista heikkoa arvokisamenestystä hän ei pidä yllätyksenä.

– Laskusuhdanne johtuu osaltaan siitä, että Suomi on kuitenkin pieni maa ja lajeja on paljon. Sitten on paljon sellaisia lajeja, joissa normaalikuntoinen ihminen voi käydä vähän pelailemassa ja sitten menestyä. Tuntuu kivalta, kun saat mailan käteen ja hölkkäilet vähän. Voi olla, että joku ei koskaan harrasta sellaista lajia jossa olisi oikeasti lahjakas, Ukkola täräyttää.

Lajilegenda kertoo itse voivansa hyvin.

– Täytän tosiaan 70 vuotta ja kunto on hyvä. Olen sellainen jonglööri, joka vetää päivittäin painiharjoituksia – kaksi kertaa päivässä, aamulla yhdeksältä ja toiset alkuillalla viideltä. Sen jäljelle jäävän ajan käytän kuntoiluun ja naisten jahtaamiseen, Ukkola murjaisee.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut