Tampereen kaupungin päiväkodit ja avoimen varhaiskasvatuksen kerhot ovat antaneet uudet koronaohjeet ja -suositukset. Ne noudattavat toiminnassaan viranomaisten antamia valtakunnallisia hygienia- ja toimintaohjeita. Tavoitteena on välttää koronatartuntojen leviämistä.
Päiväkodeissa ja avoimen varhaiskasvatuksen kerhoissa vältetään tarpeettomia lähikontakteja, ja toiminnassa noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa.
Samalla huolehditaan, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL 5.8.2020) antaman linjauksen mukaan lapsi tulee nyt viedä herkästi koronavirustestiin, jos hänellä on edes lieviä hengitystieoireita. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi päiväkotiin mennä, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin.
Jos lapsen oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin. Jos oireet selvästi helpottavat allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, oireiden voidaan ajatella johtuneen allergiasta: oireiden lievittymistä tulee kuitenkin odottaa, ennen kuin lapsi voi mennä päiväkotiin.
Muiden kuin lasten ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua päiväkodin alueella vältetään. Huoltajan tulee lasta tuodessaan ja hakiessaan välttää tarpeettoman pitkää oleskelua päiväkodissa. Näin turvataan mahdollisimman hyvin kaikkien terveys.
Päiväkotiin tultaessa vanhempi saattaa lapsen kura- tai ulkoeteiseen. Muissa tiloissa liikkumisesta vanhemman tulee sopia päiväkodin henkilökunnan kanssa. Henkilökunta huolehtii lasten käsien pesusta päiväkotiin tultaessa. Päiväkodista lähtiessä ei kätellä, vaan sanotaan näkemiin.
Jos vanhemmalla itsellään on hengitystieoireita, suosituksena on, ettei hän asioi päiväkodin sisätiloissa.
Henkilöstö pyrkii olemaan mahdollisimman paljon saman lapsiryhmän kanssa, tavoitteena on pysytellä mahdollisimman paljon pienryhmissä. Toimintaa järjestetään mahdollisimman paljon ulkotiloissa, jolloin kontaktien määrä vähenee.
Omia leluja ei voi nyt tuoda päiväkotiin. Suositus on, ettei myöskään unileluja tuoda päiväkotiin.
Hygienia otetaan huomioon myös ruokailussa. Käsihygieniasta huolehditaan ruokailussa tehostetusti. Aikuinen jakaa annokset lapsille. Lapset eivät ota itse ruokaa tai käsittele toistensa astioita tai ruokailuvälineitä.
Lapsia ohjataan yskimään ja aivastamaan hihaan ja käyttämään nenäliinaa vain yhden kerran. Jos lapsi sairastuu päiväkodissa olon aikana, oireinen lapsi siirretään heti erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa.
Jos vanhempi epäilee lapsella koronavirustartuntaa ja vie hänet koronatestiin, vanhemman toivotaan vastauksen saatuaan ilmoittavan, milloin lapsen arvioidaan palaavan takaisin varhaiskasvatukseen.
Varhaiskasvatuksen henkilökunta ja päiväkodin johtaja vastaavat mielellään, mikäli perheillä on aiheeseen liittyvää kysyttävää.