Elokuussa kisataan karhunveiston mestaruudesta – mukana kaksi pirkanmaalaista kilpailijaa

Karhunveiston mestaruudesta kisataan ensi viikolla. Arkisto / Julia Roine

Riina Haapala

Seitsemättä kertaa järjestettävä Karhufestivaali kerää puunveistäjät yhteen. Tapahtuma järjestetään 13.–15. elokuuta Ilomantsissa. Mukana on 25 puunveistäjää, jotka kilpailevat karhunveiston mestaruudesta. Heistä kaksi on pirkanmaalaisia: moottorisahataiteilija Juha Käkelä Ylöjärveltä ja veistäjä Jorma Pitkämäki Juupajoelta.

Käkelä on veistokilpailuissa konkari: hän on käynyt niissä 15 vuoden ajan. Käkelä on kisannut myös jäänveiston SM-kilpailuissa. Pitkämäki osallistuu Karhufestivaalille kolmatta kertaa. Hän nimeää parhaaksi työvälineeksi rälläkän.

Karhufestivaalia pääsee seuraamaan myös paikan päällä. Ulkoilmassa toteutettava tapahtuma sijoittuu kahdelle eri kilpakentälle, Ilomantsin Kansallistalon metsikköön ja Karhuareenalle. Katsojia otetaan maksimissaan tuhat yhdellä kertaa.

Kotikatsomoiden yleisöä festivaali palvelee nettilähetyksin.

ITE-taiteen juhlavuoden kunniaksi kilpailun tämänvuotinen teema on Vapaa tyyli – Freestyle. Kilpailun säännöt sallivat veistosten pintakäsittelyn ilman rajoituksia. Osa kilpailijoista on myös tarttunut avustajan käytön mahdollisuuteen ja työskentelee parivaljakkoina.

Moottorisahoin käytävä veistokilpailun pääjärjestäjä on Maaseudun Sivistysliitto alueellisine yhdistyksineen.

Kilpailun palkinnoista päättävä tuomaristo koostuu taiteen, puunkäsittelyn, luonnontuntemuksen ja paikalliskulttuurin edustajista. Yleisö pääsee äänestämään omaa suosikkiaan paikan päällä sekä elokuun loppuun saakka Karhufestivaalin some-kanavilla.

Festivaalin organisaatio on palkannut kesäksi 2020 kylätaiteilijan. Tehtävässä toimii Vuoden ITE-taiteilija, Nokialla Sarkolan kylässä asuva Paula Huhtanen. Hänen Ilo ylimmillään -näyttelynsä kuuluu tapahtuman kokonaisuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.