Pääkirjoitus: Terveyttä ja tsemppiä – "Se, että viesti meni näin perille kertoo meistä hyvää"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Suomessa on viime viikkoina pohdittu sitä, onko syksyllä edessä oleva koronatapausten lisääntyminen epidemian toinen aalto vai vasta ensimmäisen uusi kiihdytys. Epidemiologisesti asialla on toki merkitystä, mutta käytännössä oleellisempaa on se, tautitapausten todennäköinen lisääntyminen tiedostetaan ja siihen valmistaudutaan. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea viruksenvastaisen taisteluasenteen terävöittämistä kevään tasolle.

Kevään ajan hyvänä muistutuksena toimivat maaliskuun puolivälissä nopeasti käyttöön otetut rajoitukset, jotka muuttivat arkiympäristöämme konkreettisesti. Uudet toimintatavat oli helpompi omaksua muuttuneessa elinympäristössä.

Nyt arki alkaa kesälomien jälkeen lähes entisen kaltaisena. Yli 500 hengen yleisötilaisuudet sallitaan, ravintoloista rajoitukset on poistettu, kouluissa palataan lähiopetukseen ja etätöistä konttoreille. Tämä on hieno asia. Silti poikkeusolojen aikana opitut ja sisäistetyt toimintatavat eivät saa unohtua, vaikka vanha arki-normaali palaa. Tsemppiasenne on juuri nyt tärkeä.

Maalis-huhtikuussa suomalaiset motivoitiin koronatoimiin vetoamalla ennen kaikkea ikäihmisten ja riskiryhmäläisten terveyden olevan kaikkien vastuulla. Se, että viesti meni näin perille kertoo meistä hyvää. Perustelu pätee yhä. Tärkeää olisi muistaa myös se, että rajoitusten pysyminen poissa pitää yhteiskunnan ja talouden rattaat pyörimässä. Monella jo keväällä kärsineellä yritystoiminnan alalla rajoitusten paluu tekisi todella pahaa jälkeä. Tämäkin on nyt meidän kaikkien vastuulla.

Kaupunkilehti Tamperelainenkin palaa poikkeuskevään ja kesän jälkeen normaaliin ilmestymisrytmiin ja painettu lehti ilmestyy keskiviikkoisin ja lauantaisin 29. elokuuta alkaen. Jo tässä lehdessä sivuille palaa Tampere Rock City -palsta. Muistuttaa sopii myös keikkakansan vastuusta toisiaan ja alan työllistämiä muusikoita, yrittäjiä ja tapahtumajärjestäjiä kohtaan. Näin live pysyy elossa jatkossakin.

Terveyttä, tsemppiä ja hyvää loppukesää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut