Tampereella aloittaa 2 150 uutta ekaluokkalaista – koulutyö alkaa yhteensä 18 200 oppilaalla

Nyt etsitään taas Vuoden aikuista. Meriitit lasten ja nuorten kanssa tehdystä tai tehtävästä työstä katsotaan valintaperusteissa eduksi. Armi Suojanen/ESM:n arkisto
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tampereella aloittaa koulun tänä syksynä noin 2150 ensimmäisen luokan oppilasta. Tampereen kaupungin perusopetuksen koulut aloittavat lukukautensa tiistaina 11.8.2020.

Koulutyö alkaa Tampereen kaupungin peruskouluissa yhteensä noin 18 200 oppilaalla. Tiedot ovat ennakkotietoja ja koskevat kaupungin ylläpitämiä peruskouluja.

Myös esiopetus alkaa koulujen alkaessa. Tampereen kaupungin järjestämään esiopetukseen osallistuu noin 2 050 lasta. Koulut kertovat koulutyön alkamisesta tarkemmin omilla verkkosivuillaan.

Syyslukukauden toiminta alkaa kouluissa tuttuun tapaan lähiopetuksena, jossa opetus- ja muut järjestelyt hoidetaan koulussa hallitusti ja turvallisuudesta huolehtien. Kaupunki seuraa koronatilannetta tarkasti ja jos tilanne muuttuu, koulujen toimintatapaa voidaan muuttaa tarpeen vaatiessa nopeasti.

Koulujen alkaessa kaikkien tiellä kulkevien on tärkeää noudattaa liikenteessä erityistä varovaisuutta, koska Tampereen kaupungin alueella on käynnissä useita isoja liikenteeseen vaikuttavia rakennustyömaita.

Noin joka kolmas ekaluokkalainen aloittaa kielten opiskelun muulla kuin englannilla. Ensimmäiselle luokalle siirtyvät oppilaat ovat valinneet kevään aikana ensimmäisen vieraan ielen (A1-kieli), jonka opiskelu alkaa nyt ensimmäisen luokan syyslukukauden alussa.

Tampereella valitaan A1-kieliä monipuolisesti. Tampereella 35,8 prosenttia koulutulokkaista on valinnut tänä vuonna ensimmäiseksi vieraaksi kielekseen jonkin muun kielen kuin englannin. A1-kielen opetusryhmiä syntyy kaikkiaan kuuteen eri kieleen. Suosituimpia kieliä englannin ohella ovat saksa (19 %), ranska (8 %) ja espanja (6 %).

Myös kiinan ja venäjän kieliin tulee opetusryhmiä.

A1-kieliä valitaan Tampereella selvästi monipuolisemmin kuin keskimäärin muualla Suomessa. Valtakunnallisesti muun kuin englannin kielen valinneiden osuus on noin 5 prosenttia, kun se viime lukuvuonna Tampereella oli yli 30 prosenttia.

Tampereella on myös tarjolla paljon A1-kieliä: koulutulokas voi valita ensimmäisen vieraan kielensä kaikkiaan seitsemästä eri kielestä. Monipuolisella kielivalikoimalla halutaan tukea muun muassa oppilaiden tasa-arvoisuutta.

Lapset pääsevät tutustumaan vieraisiin kieliin jo varhaiskasvatuksessa leikinomaisten ja toiminnallisten kielisuihkutuokioiden kautta. Esiopetuksessa oppilaat tutustuvat tarjolla oleviin A1-kieliin leikin, laulun, askartelun, liikkumisen ja pelaamisen avulla noin kahdeksan viikon ajan.

Koulussa valitun A1-kielen opetus jatkuu toiminnallisin keinoin myös ensimmäisen ja toisen luokan ajan, joten lapsen ei tarvitse osata lukea, jotta hän voisi oppia uutta kieltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.