Asuntosijoittajalle entistä paremmat vuokratuotot Tampereella – keskusta jää jälkeen kakkos- ja kolmosalueista

Kuvituskuva ANU PAKARINEN

Riina Haapala

Tampereen yksiöiden keskimääräinen vuokratuotto ennen veroja on 4,4 prosenttia vuosina 2020-2023. Näin ennustetaan Suomen Vuokranantajien Pellervon taloustutkimuskeskukselta (PTT) tilaamassa ennusteessa.

Arvio keskimääräisestä vuokratuotosta on kasvanut vajaalla puolella prosenttiyksiköllä edellisen vuoden ennusteesta. Toisaalta asuntojen arvonnousu on reilun prosenttiyksikön aiemmin ennustettua heikompaa. Silti ennustettu 2,3 prosentin yksiöiden hintojen kasvu on vertailun kaupunkien kolmanneksi nopeinta heti Helsingin ja Turun jälkeen. Sekä vuokratuoton että arvonnousun huomioivaksi keskimääräiseksi kokonaistuotoksi ennustetaan 6,6 prosenttia.

– Arvio Tampereen yksiöiden keskimääräisestä kokonaistuotosta on tutkimuksen kaikkien kaupunkien keskimääräistä ennustetta parempi. Kokonaistuottoarvio on kuitenkin tippunut lähes yhdellä prosenttiyksiköllä vuodentakaisesta ennusteesta. Suuremmissa asunnoissa muutokset ovat vieläkin merkittävämpiä. Kaksioissa tuottoarvio on laskenut kolmella prosenttiyksiköllä ja kolmioissa sekä suuremmissa asunnoissa lähes kahdella prosenttiyksiköllä edelliseen ennusteeseen verrattuna, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen tiedotteessa.

Tuottoennusteessa on arvioitu myös asuntosijoittamisen keskimääräisten tuottojen kehitystä yksiöissä Tampereen sisällä. Arviossa on hyödynnetty Tilastokeskuksen käyttämää kalleusalueluokittelua, jossa kaupunki jaetaan neliöhintojen perusteella kolmeen alueeseen. Ennusteen mukaan kokonaistuotot jäävät keskustan kalleimmalla ykkösalueella (6,2 %) jälkeen kakkos- ja kolmosalueiden arvioidusta seitsemän prosentin tuotosta.

Vuokratuoton ja hintojen kehityksen ohella alueellisten kehitystekijöiden muutokset vaikuttavat alueiden kiinnostavuuteen asuntosijoittajan näkökulmasta. Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa kaupungit on järjestetty kymmenen eri muuttujan mukaan paremmuusjärjestykseen. Tutkimus on tehty vuodesta 2013 alkaen. Tampereen sijoitus on kaupunkirankingissa viidestoista. Sijoitus on pudonnut edellisestä vuodentakaisesta rankingista seitsemällä sijalla.

PTT:n laatimassa asuntosijoittamisen alueellisessa tuottoennusteessa arvioidaan koronakriisin vauhdittavan asuntosijoittamisen alueellisten erojen kasvua. Ennusteessa arvioidaan vuokrien jatkavan maltillista kasvua. Koronakriisin oletetaan iskevän asuntojen hintakehitykseen loven, josta toivutaan nopeimmin kasvukeskuksissa. Pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella hintojen on arvioitu laskevan tänä vuonna puolella prosentilla ja muualla Suomessa kolmella prosentilla.

– Vuokrat nousevat tasaisesti, mutta asuntojen hintakehitys heikkenee. Tämän yhtälön seurauksena ennustettu keskimääräinen vuokratuotto nousee kaikissa kaupungeissa edellisen vuoden tutkimukseen verrattuna. Kääntöpuolena asuntojen heikko arvokehitys syö asuntosijoittamisen kokonaistuottoa, jossa huomioidaan vuokratuoton lisäksi asunnon arvon kehitys. Hintakehityksen voimakkaan eriytymisen vuoksi vuokranantajan on pienissä ja keskisuurissa kaupungeissa varauduttava asunnon arvon laskuun ja pidempiin markkinointiaikoihin vuokrauksessa. Suurissa kaupungeissa ennustettu vuokratuotto on maltillisempaa, mutta arvonkehityksen ja vuokralaisen löytämisen osalta vuokraus on stressittömämpää, Rokkanen sanoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.