Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen yliopiston tutkimus: Gluteeniton ruokavalio ei täysin palauta keliaakikolla suoliston normaalia toimintaa

Keliakiassa gluteeniton ruokavalio ei täysin palauta suoliston normaalia toimintaa molekyylitasolla, kertoo Tampereen yliopiston tutkimus.

Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan tutkijat selvittivät gluteenittoman dieetin ja gluteenialtistuksen vaikutukset ohutsuolen geenien ilmentymiseen.

Tulokset julkaistiin Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology -tiedelehdessä. Tampereen yliopisto tiedotti asiasta tänään-

Tutkimusryhmä selvitti, mitä keliakiaa sairastavan potilaan ohutsuolessa tapahtuu molekyylitasolla tarkan gluteenivapaan dieetin ja gluteenialtistuksen aikana.

Tutkimuksessa käytettiin terveiden ei-keliaakikkojen ja keliaakikkojen, jotka olivat olleet keskimäärin 16 vuotta gluteenittomalla dieetillä, ohutsuolen limakalvon näytepaloja. Lisäksi kyseiset keliaakikot altistettiin kymmenen viikon ajan kontrolloidusti pienelle päivittäiselle gluteeniannokselle.

– Gluteenittomalla ruokavaliolla olevien keliaakikkojen ohutsuolen geenien ilmenemisen tasot poikkesivat merkittävästi terveistä ei-keliaakikoista. Pääsääntöisesti geenien ilmeneminen oli terveiden ei-keliaakikkojen ja gluteenille altistettujen keliaakikkojen puolivälissä. Erityisesti hivenaineiden ja vitamiinien, kuten sinkin, kalsiumin ja foolihapon imeytymiseen tarvittavien kuljettajageenien luenta oli merkittävästi alhaisempaa, vaikka suolen rakenne muutoin näytti gluteenittomalla dieetillä olevilla keliaakikoilla rakenteellisesti normaalilta, tutkimuksen johtaja, dosentti Keijo Viiri kertoo Tampereen yliopiston tiedotteessa.

Aikaisemmista tutkimuksista tiedetään, että gluteenittomalla ruokavaliollakin olevilla keliaakikoilla voi esiintyä hivenaineiden ja vitamiinien puutosta.

– Nyt julkaistu tutkimus osoittaa, että nimenomaan näiden imeytymiseen tarvittavien geenien vajavainen ilmentyminen voi olla tämän taustalla, Viiri sanoo.

Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia, Tekes (Business Finland), Lastentautien tutkimussäätiö, Sigrid Juséliuksen säätiö, Mary och Georg C. Ehrnrooths stiftelse, Laboratoriolääketieteen Edistämissäätiö sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen kilpailutettava valtion tutkimusrahoitus.

Akatemiatutkija dosentti Keijo Viiri johtaa Tampereen yliopistossa Suoliston signaloinnin ja epigenetiikan tutkimusryhmää, jonka keskeisenä tavoitteena on tunnistaa suoliston tasapainon säätelymekanismeja ja niiden häiriöitä sairauksissa kuten keliakiassa.