Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Nysse siirtyy talvikauden aikatauluihin tänä vuonna vaiheittain.

Syynä on koronaepidemian aiheuttama talouden merkittävä heikentyminen, joka edellyttää säästötoimenpiteitä. Tampereen sedun joukkoliikennen seraa joukkoliikenteen matkustajamääriä tarkasti, jotta bussit eivät ruuhkautuisi. Tarvittaessa liikennettä voidaan lisätä.

Talvikauden aloituspäivät ovat 10. elokuuta ja 14. syyskuuta ja aikataulut ovat voimassa vain vuoden loppuun eli 31. joulukuuta saakka.

Kevätkauden liikenteestä päätetään syksyn aikana, kun käytettävissä on tarkempi arvio matkustajamäärän ja lipputulojen kehittymisestä.

Yö- ja lauantailiikenne palaa normaaliksi 10.elokuuta suurimmalla osalla linjoista. Linjat 1, 8, 9, 14, 38 ja 42 aloittavat suppeammalla palvelulla, mutta vuoroja lisätään 14. syyskuuta alkaen. Linja 24 aloittaa vasta 14. syyskuuta.

Arjen ruuhka-aikoihin saadaan uusi linja 5X Vuoreksen ja Tampereen keskustan välillä. Linja toteuttaa Vuoreksen matkustajilta tulleen toiveen nopeasta yhteydestä Tampereen keskustan ja Vuoreksen välillä. Samalla linja tukee alueen peruslinjaa 5, jolla on arkisin ruuhka-aikoina paljon matkustajia.

Linjan 6 päätepysäkki siirtyy Nalkalasta Pyynikintorille. Linjan 28 reittimuutoksen myötä Nalkalasta ja Kaakinmaalta säilyvät yhteydet keskustan palveluihin ja uutena palveluna tulevat yhteydet Lielahteen ja Taysille.

Uusi linja 8Y korvaa linjan 28Y Koillis-Tampereen yö- ja varhaisaamun liikenteessä. Linja liikennöi Välillä Keskustori - Linnainmaa (Piettasenkatu) - Atala - Nurmi.

Linjan 11B päätepysäkki siirtyy Ikean pihasta aikuiskoulutuskeskuksen Takk:n pihaan. Muutos parantaa sekä joukkoliikenteen palvelutasoa Nirvassa että Pirkkalan Partolan ja Lahdesjärven poikittaisyhteyttä.

Linjan 28 reitti muuttuu Tampereen keskusta-alueella kulkemaan Rautatienkadun kautta Ratinaan. Reitti kartalla >

Uusi linja 8Y korvaa linjan 28Y Koillis-Tampereen yö- ja varhaisaamun liikenteessä.

Linjalla 31 ei enää liikennöidä lauantaisin vähäisen käyttäjämäärän vuoksi.

Linja 33 lakkautetaan. Nirvasta pääsee Tampereen keskustaan linjoilla 11B ja 21. Muutoksen myötä joukkoliikenne palvelee Nirvaa laajemmilla liikennöintiajoilla.

Linjan 33Y reittiä jatketaan Lahdesjärveltä Vuorekseen. Muutos kytkeytyy Vuoreksen ja Tampereen keskustan väliseen uuden linjan 5X liikennöintiin.

Linjan 65 reitti muuttuu Hatanpään ja Hervannan valtaväylän välillä, ja reittiä muutetaan asiakaspalautteen perusteella hieman myös Hervannassa. Linjan päätepysäkkinä toimii edelleen Hervannan kampus, mutta lähdettäessä Hervannasta linjalla kierretään Hermiankadun ja Hervannantien sekä Hepolamminkadun kautta takaisin Hervannan valtaväylälle. Reittimuutos parantaa yhteyttä Nekalan ja Hervannan sekä Nekalan ja Härmälän välillä. Samalla paranee vaihtoyhteys Härmälän ja Kaukajärven välillä.

Uusi linja 67 aloittaa liikennöinnin Partolan ja Linnakallion teollisuusalueen välillä. Uusi linja tarjoaa työmatkayhteyden Pirkkalassa Linnakallion ja Vaitin kasvaville työpaikka-alueille.

Nokian linjastossa toteutettiin jo kesäksi rakenteellinen muutos. Linja 70 jatkaa asemalta Viholan kautta Kehoon tunnuksella 70A ja asemalta Koskenmäen kautta kehoon tunnuksella 70B. Linja 71 jatkaa asemalta linjan 73 reittiä Harjuniittyyn ja linja 73 on lakkautettu. Tampereen ja Nokian aseman välillä linjojen 70 ja 71 reitit ovat ennallaan. Linjan 72 reitti kulkee nyt Pispalan valtatieltä Paasikiventielle, linja 74 on lakkautettu ja linja 79 on lyhennetty Nokian keskustan ja Siuron/Linnavuoren väliseksi.

Linjan 85 liikennöinti osuudella Kuru - Virrat lopetetaan. Liikennöinti jatkuu Tampereen ja Kurun välillä.

Linjan 95 liikennöitsijäksi vaihtuu Valkeakosken Liikenne Oy. Linjan 95 hankinnassa tehtiin yhteistyötä Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa, jotta yhteydet Orivedeltä Pohjois-Pirkanmaalle säilyvät käyttökelpoisina Tampereelle asti. Lue lisää >

Arkipäivisin joukkoliikenteen vuorotarjonta paranee linjoilla 2, 9, 11 ja 70. Lauantaisin joukkoliikenteen vuorotarjonta paranee linjoilla 8, 10, 11 ja 25. Parannuksilla vastataan kasvaneisiin matkustajamääriin ja pyritään vahvistamaan joukkoliikenteen roolia osana toimivaa arkea ja vapaa-ajan matkustusta.

Linjoilla 17, 31 ja 58 vähennetään vuoroja, joilla matkustajien määrä on ollut vähäinen.

Junavuoroja hyödynnetään Nokian ja Tampereen, Lempäälän ja Tampereen sekä Oriveden ja Tampereen välisessä liikenteessä. Erityisesti Oriveden ja Tampereen välisessä liikenteessä junaliikenne korvaa suurimman osan bussiliikenteestä.

Orivedellä aloittaa 10.8. uusi palvelu junan liityntäliikenteeseen Oriveden keskustan ja Oriveden rautatieaseman välillä. Nyssykkä on kutsujoukkoliikennettä, jossa asiakas tilaa kyydin etukäteen. Liikennöinnistä vastaa Taksi Orivesi.

EDIT 6.8. kello 10.45: Muokattu juttua. Jutussa kerrottiin aiemmin, että linjojen 8, 9, 38 ja 42 aikataulut vaihtuisivat vasta 14.9. Linjojen aikatauluihin on kuitenkin tehty pieniä minuuttimuutoksia koulujen aloituksesta johtuen, vaikka palvelutaso säilyy yö- ja lauantailiikennettä lukuun ottamatta näillä linjoilla kesäkauden kaltaisena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut