Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen Ratikan ja raitiotien koeajoja jatketaan Hervannassa jälleen elokuun alussa. Tällä viikolla liikutaan varikon alueella, Hermiankadulla sekä Atomipolulla.

Tällä koeajojaksolla testataan varikon asetinlaitetta sekä radan vaihteenohjausjärjestelmiä. Testejä tehdään tiistaista perjantaihin, riippuen testien etenemisestä.

– Nämä ovat tällä erää viimeiset ratainfran testaukset ensimmäisellä käyttöönottoalueella eli varikon ja Turtolan välillä. Loppukesän ja syksyn aikana alueella tehdään vaunun tyyppikoeajoja, joten vaunun voi bongata alueella liikkumassa. Talvea kohti mentäessä Ratikan voi nähdä yhä useammin, kun vaunujen määrä kasvaa ja ajokoulutukset alkavat koeajokoordinaattori Niina Uolamo Tampereen Raitiotie Oy:stä kertoo yhtiön tiedotteessa.

Hermiankadulla ja Atomipolulla tehdään vaihteiden ohjauslaitteiden järjestelmätestejä.

– Raitiotieallianssi tarkistaa vaihteiden toimivuutta eri nopeuksilla sekä vaunun ja radan yhteensopivuutta, Uolamo tiivistää.

Skoda Transtech on tehnyt kesän aikana protovaunun käyttöönoton ja ohjausjärjestelmien tarkastukset ja testit. Tyyppikokeet alkavat täysipainoisesti toisen vaunun saavuttua.

Ratainfran testaukset jatkuvat syyskuussa, kun siirrytään seuraavalle koeajoalueelle eli Turtolan ja Itsenäisyydenkadun asematunnelin välille ja Teiskontietä keskustan suunnasta Kaupinkadulle asti. Näistä koeajoista tiedotetaan tarkemmin lähempänä, kun koeajojen aikataulut varmistuvat.

Raitiotie on kaupunkikuvassa uusi elementti, joten radan, varikon ja raitiotiehen välittömästi kuuluvien rakenteiden ja laitteiden lähistöllä on oltava tarkkaavainen.

– Haluamme varmistaa turvalliset koeajot sekä tekijöiden että koeajoja seuraavien kannalta. Nyt kannattaa ottaa raitiotien liikennesäännöt haltuun ja totutella Ratikkakaupungissa liikkumiseen, Niina Uolamo muistuttaa.

Koeajoissa testataan yhtä aikaa rataa ja sen teknisiä järjestelmiä sekä Tampereelle suunniteltua Tampereen Ratikkaa. Radan ja raitiotiejärjestelmän testit suorittaa Raitiotieallianssi.

Vaunuvalmistaja Škoda Transtech Oy vastaa Ratikan käyttöönotosta ja testaamisesta. Koeajokokonaisuutta koordinoi raitiotieinfran ja raitiovaunujen omistaja Tampereen Raitiotie Oy. Koeajojen etenemisestä kerrotaan aktiivisesti Tampereen Ratikan ja Raitiotieallianssin kanavissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut