Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"

Jussi Hakulinen kommentoi nyt Tamperelaiselle sitä, miksi hänen vanhat biisinsä ovat poistuneet suoratoistopalveluista. Veera Honkanen
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Musiikintekijä ja muusikko, suuren osan Yö-yhtyeen tunnetuista lauluista tehnyt Jussi Hakulinen haluaa kommentoida osaltaan uutista, jonka Viihteen Olohuone-verkkosivusto ja Tamperelainen uutisoivat aiemmin torstaina.

– Hakulisen Jussi on ottanut kappaleet itsehallinnan piiriin ja halunnut, että ne poistetaan sieltä. Hänellä on siihen nykyään mahdollisuus, Yö-yhtyeen uusimpien levyjen oikeudet omistavan Sony Musicin A & R director Timo Kuoppamäki jutussa.

Hakulinen itse haluaa perustella omia ratkaisujaan Tamperelaiselle. Itsehallintaan on nyt mahdollisuus kesällä voimaan astuneen EU-direktiivin ansiosta.

– Se tarkoittaa sitä, että pystyn päättämään biisieni julkaisusta, esittämisestä ja niin edelleen. Pystyn tekemään suorat sopimukset niin yhtiöiden kuin palvelimien kanssa niiden esittämisestä. Tämä ei ole mikään keskustelun tai yleisen mielipiteen aihe, ja se harmittaakin, Hakulinen sanoo painokkaasti.

– Haluaisin, että tulevat biisintekijät ymmärtäisivät kustannussopimusten merkityksen. Kannattaa tosiaan miettiä, kannattaako omat oikeudet omaan tuotantoon myydä. Kannattaa olla hyvin tarkka, mihin paperiin pistää nimensä. Varsinkin, jos tekee option kustannusoikeuksista: tällainen optiosopimus merkitsee käytännössä sitä, että joka ikinen jatkossa tuleva biisi kuuntelutetaan ensin levy-yhtiöllä ja sitten päätetään, mitä sillä tehdään, hän jatkaa.

Pitkän linjan musiikintekijä toivoisi, että musiikintekijät yleensä tiedostaisivat asian laajamittaisemminkin.

– Universalilla on puolestaan omistuksessaan valtaosa levyjen vanhoja masternauhoja. En tiedä miksi, mutta siellä on nähdäkseni käyttäydytty niin että heillä olisi myös kustannusoikeudet. Materiaalissa oli vääriä kreditointeja, jotka halusin korjattavaksi enkä huomauta tällaisista asioista kuin yhden kerran. Annoin aikaa kesäkuun loppuun asti. Kun mitään ei tapahtunut, ratkaisu oli tämä. Ilmoitin menettelystäni hyvissä ajoin, Hakulinen huomauttaa.

Musiikintekijä hämmästelee suomalaisten levy-yhtiöiden toimintakäytäntöjä.

– Warnerilta, joka on julkaissut Vieraskirja-levyn, en ole saanut kymmeneen vuoteen minkäänlaisia rojaltikorvauksia. Spotifystä ei ole ollut saatavilla kuin puolet omasta tuotannostani. Olli Lindholmin Voima-levy, joka on mielestäni edelleen erinomainen levy, ei ole ollut suoratoistopalveluissa jaeltavana. Näistä pistän vastuuta kyllä levy-yhtiöiden suuntaan.

Hakulinen kritisoi myös Spotify-palvelun merkintäkäytäntöjä.

– En tiedä mikä tilanne on nyt, mutta viimeksi kun olen käynyt siellä katsomassa, kahdessa biisissä tekijätiedot olivat oikein. Ei se silloin ihme ole, jos rojaltejakaan ei tule.

Hakulinen huomauttaa, että ei ole ehdoton ratkaisunsa kanssa.

– Laitan biisit heti takaisin suoratoistopalveluihin, jos ne laitetaan sinne niin että krediitit ovat oikein. Se on levy-yhtiön asia.

Hakulinen on huomannut omien ratkaisujensa herättämän keskustelun ja viime vuosien sankankin kritiikin. Hän sanoo ymmärtävänsäkin tätä suhtautumista.

– Ne ovat tavallisia ihmisiä. On selvää ja ymmärrettävää, että käytännöt eivät ole heille tuttuja. Kannattaa kuitenkin miettiä sitä, onko vika nyt Hakulisessa vai mistä on kyse.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut