Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."

Tätäkin poliisi on vuosien varrella selvittänyt: tapahtuiko Multiojankadulla sijaitsevan kerrostalon sienien sisällä lokakuussa 1999 jotain sellaista joka selittäisi Raisa Räisäsen katoamisen? Viimeisimpänä vapaaehtoinen pelastuspalvelu Hejac on tutkinut Tampereen Hervantajärveä. Arkisto / Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Pirkanmaalainen Heikki Heinonen oli vasta nuori poika, kun elettiin heinäkuuta 1959. Tuolloin Suomessa Heinäveden Tulilahdella sattui kaksi henkirikosta, jossa uhreiksi joutuivat 21- ja 23-vuotiaat nuoret naiset.

Kaksoissurma on jäänyt selvittämättä. Sen jälkeen nuorten naisten karut kohtalot ovat jääneet vaivaamaan nyt jo eläkeikäistä miestä.

– Niitä tuntui olevan jossain vaiheessa jatkuvasti... jotkut teot selvisivät, jotkut eivät. Tuntui siltä, että aina uhrina oli nuori nainen tai yleensä nainen, Heinonen miettii.

Nyt Heinonen on ollut pitkään mukana vapaaehtoisvoimin etsintätöitä toteuttavan Hejacin toiminnassa. ja myös sen puheenjohtajana. Voidaan puhua rikosharrastajasta. Hejac toimii yhteistyössä Pääkaupunkiseudun etsintä ry:n kanssa.

Viimeisimpänä Hejac on ollut tutkimassa Hervantajärveä – asia pohjautuu Raisa Räisäsen katoamiseen liittyvään silminnäkijähavaintoon, jonka mukaan lokakuussa 1999 katoamisillan jälkeisenä varhaisena sunnuntaiaamuna Hervantajärvelle johtavalta tieltä olisi tumma auto kaasuttanut voimakkaasti poispäin.

Auto on sittemmin yhdistetty Räisäsen katoamiseen.

– Kun tämä vinkki tuli alle vuosi sitten koiranulkoiluttajalta, sitä on selvitelty pitkään. Itse selvittelin tuulen suunnatkin, että mistä sinä aamuna kuuden jälkeen oikein tuuli. Koiranulkoiluttaja kertoi poliisille, että toinen hänen koiristaan oli lähtenyt vetämään voimakkaasti rantaa kohti. Koira haukkui ja veti rantaa kohti, miksi? Nehän olivat kummatkin metsästyskoiria, joten vainu oli herkällä, Heinonen miettii.

Raisa Räisäsen katoamisesta on aikaa jo yli 20 vuotta. Heinonen tunnistaa asiaan liittyvät realiteetit.

– Huomattavasti todennäköisempää on se että häntä ei löydetä kuin se että löydettäisiin.

Uutista on muokattu 3.8. kello 11.08: Lisätty tieto siitä, että Hejac toimii yhteistyössä Pääkaupunkiseudun etsintä ry:n kanssa. Muokattu Hejacin virallista toimenkuvaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut