Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvio: "Dinneri on kesän raikkainta ja kiinnostavinta teatteria"

Tampereen yhteiskoulun lukio eli TYK onnistuu kasvattamaan lahjakkaita nuoria. Mimmi Ahonen, Katariina Korpela ja Ville Vuorikoski perustivat koulun lopetettuaan teatteri Ivan. Viime kesänä nähtiin Hiedanrannan skeittihallissa suuren suosion saanut Valuma.

Nyt Iva on jälleen löytänyt mielenkiintoisen esityspaikan. Koronan takia piti suunnitelmia yhteisestä ruokapöydästä muuttaa, mutta Pyynikin parkkipaikasta sukeutui oivallinen esityspaikka. Katsojat voivat tulla joko autoilla, pyörillä tai kävellen piknikille – kukin saa käyttöönsä yhden korkeintaan viiden hengen parkkiruudun. Katsojien turvallisuudesta on korona-aikana huolehdittu.

Näyttelijät ovat edessä keskellä niin, että näkyvyys on taattu. Vuorosanat kuuluvat FM-radiotaajuudella ja katsojat saavat radioita käyttöönsä.

Dinneri-näytelmä kertoo Marin ( Annika Palojärvi) ja Aksun ( Teppo Nieminen) kihlajaisillallisesta, jota juhlimaan tulee seurusteleva pari Ulrika ( Roosa Leivo) ja Mika (Ville Vuorikoski). Kaikki ovat ennestään tuttuja. Vähän kankeata keskustelua viritetään suuriin kysymyksiin: ”Jos saisit tietää, että kuolet vuoden kuluttua, muuttaisitko jotain elämässäsi?”

Samppanjapullot poksahtelevat ja maukkaat ruoat maistuvat – teatterin sivuilta voi katsoa ruokalajit, samoin kuin svengaavan musiikin soittolistan.

Parikymppiset nuoret ovat elämänsä alkutaipaleella. Illan mittaan kysymyksiä nousee pintaan – ollaanko valmiita sitoutumaan, tiedetäänkö mitä halutaan tai mitä ollaan. Saman ihmisen kanssako on jaettava loppuelämä? Mitä avioliitto oikeastaan on? Pikku hiljaa pinnan alta paljastuu salaisuuksia eikä mikään olekaan enää selvää.

Mimmi Ahonen on käsikirjoittajana onnistunut hienosti tavoittamaan nuorten maailmankuvan. Itsensä etsiminen, ristiriitaisuudet ja oman identiteetin löytäminen ovat pinnalla. Nuorten kieli on tuoretta, tätä päivää. Takaumat ovat selkeitä ja vievät tarinaa jännittävästi eteenpäin.

Katariina Korpelan ohjaus luottaa näyttelijöiden taitoihin. Erityisen hienosti toteutetaan videolla näyttämön takana naisten keskustelu. Ville Vuorikosken huikea tanssi on kuin kurki suolla Teppo Niemisen peesaamana.

Korpela vastaa myös onnistuneista puvustuksesta ja lavastuksesta.

Kokonaisuutena Dinneri on esitys, joka saa uskomaan teatteriin. Nuorilla, jotka omaehtoisesti tekevät tällaista, on tulevaisuutta. Hyvä energia ja usko kaiken mahdollisuuteen laskeutuvat katsomoon iltahämärissä.