Arvio: "Dinneri on kesän raikkainta ja kiinnostavinta teatteria"

Teatteri Ivan Dinneri-näytelmä on virkistävä ja aito kuvaus nuorista elämän suurten kysymysten äärellä. Ville Vuorikoski (vas.), Annika Palojärvi, Roosa Leivo ja Teppo Nieminen näyttelevät Pyynikin kesäteatterin parkkipaikalla. Mimmi Ahonen

Katariina Fleming

Tampereen yhteiskoulun lukio eli TYK onnistuu kasvattamaan lahjakkaita nuoria. Mimmi Ahonen, Katariina Korpela ja Ville Vuorikoski perustivat koulun lopetettuaan teatteri Ivan. Viime kesänä nähtiin Hiedanrannan skeittihallissa suuren suosion saanut Valuma.

Nyt Iva on jälleen löytänyt mielenkiintoisen esityspaikan. Koronan takia piti suunnitelmia yhteisestä ruokapöydästä muuttaa, mutta Pyynikin parkkipaikasta sukeutui oivallinen esityspaikka. Katsojat voivat tulla joko autoilla, pyörillä tai kävellen piknikille – kukin saa käyttöönsä yhden korkeintaan viiden hengen parkkiruudun. Katsojien turvallisuudesta on korona-aikana huolehdittu.

Näyttelijät ovat edessä keskellä niin, että näkyvyys on taattu. Vuorosanat kuuluvat FM-radiotaajuudella ja katsojat saavat radioita käyttöönsä.

Dinneri-näytelmä kertoo Marin ( Annika Palojärvi) ja Aksun ( Teppo Nieminen) kihlajaisillallisesta, jota juhlimaan tulee seurusteleva pari Ulrika ( Roosa Leivo) ja Mika (Ville Vuorikoski). Kaikki ovat ennestään tuttuja. Vähän kankeata keskustelua viritetään suuriin kysymyksiin: ”Jos saisit tietää, että kuolet vuoden kuluttua, muuttaisitko jotain elämässäsi?”

Samppanjapullot poksahtelevat ja maukkaat ruoat maistuvat – teatterin sivuilta voi katsoa ruokalajit, samoin kuin svengaavan musiikin soittolistan.

Parikymppiset nuoret ovat elämänsä alkutaipaleella. Illan mittaan kysymyksiä nousee pintaan – ollaanko valmiita sitoutumaan, tiedetäänkö mitä halutaan tai mitä ollaan. Saman ihmisen kanssako on jaettava loppuelämä? Mitä avioliitto oikeastaan on? Pikku hiljaa pinnan alta paljastuu salaisuuksia eikä mikään olekaan enää selvää.

Mimmi Ahonen on käsikirjoittajana onnistunut hienosti tavoittamaan nuorten maailmankuvan. Itsensä etsiminen, ristiriitaisuudet ja oman identiteetin löytäminen ovat pinnalla. Nuorten kieli on tuoretta, tätä päivää. Takaumat ovat selkeitä ja vievät tarinaa jännittävästi eteenpäin.

Katariina Korpelan ohjaus luottaa näyttelijöiden taitoihin. Erityisen hienosti toteutetaan videolla näyttämön takana naisten keskustelu. Ville Vuorikosken huikea tanssi on kuin kurki suolla Teppo Niemisen peesaamana.

Korpela vastaa myös onnistuneista puvustuksesta ja lavastuksesta.

Kokonaisuutena Dinneri on esitys, joka saa uskomaan teatteriin. Nuorilla, jotka omaehtoisesti tekevät tällaista, on tulevaisuutta. Hyvä energia ja usko kaiken mahdollisuuteen laskeutuvat katsomoon iltahämärissä.

Teatteri Iva

Dinneri

Käsikirjoitus Mimmi Ahonen

Ohjaus Katariina Korpela

Pukusuunnittelu ja lavastus Katariina Korpela

Tekniikka Ville Vuorikoski, Varpu Rauhamäki

Kuva ja video Mimmi Ahonen

Lisäksi Lotta Rahkonen, Kaisa Uotila

Rooleissa Roosa Leivo, Teppo Nieminen, Annika Palojärvi, Ville Vuorikoski

Tuotanto Mimmi Kallio, assistenttina Angelica Lewis

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tee hyviä juttuja, joihin on varaa, sanoo neuvoo eläköityvä Reino Bragge seuraajaansa
 2. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 3. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 4. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 5. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 6. Sinun työpäiväsi ei varmasti näytä juuri nyt aivan tällaiselta: Sisä-Suomen poliisi esittelee huumekoira Ramin – "Koulutettu etsimään huumeita, ampuma-aseita ja rahaa" – Katso kuva
 7. Puhallusvillalastissa ollut kuorma-auto ojaan – Kaksi loukkaantui
 8. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 9. Tappara-pakkien pistekunkku teki pätkäsopimuksen
 10. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 11. Death Cafe puhuttaa kuoleman ammattilaisia Tampereella – "Tapahtuman keskeinen tarkoitus on kasvattaa tietoisuutta kuolemasta",
 12. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 13. Eristeet kärysivät Naistenlahdessa – voimalaitoksen turvekasassa ei ollutkaan paloa
 14. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 15. Miia Nuutilan komedia Viikinsaaren kesäteatteriin perjantaina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Järjestyksenvalvojat joutuvat menemään rauhoittelemaan kuuluttajaa..." – Mitä oikein tapahtui tiistai-iltana Valkeakosken Apian kentällä?
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Koronavilkku tulee Tampereelta – "Kuun vaihteessa se oli sisäisessä testikäytössä"
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Paasikiventien siirto, uusi kevyen liikenteen silta ja 6633 metriä raitiotietä – ratikan kakkosvaiheen suunnitelmia voi nyt kommentoida
 6. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 7. "Uskon, että pystyn tuottamaan lisäarvoa..." – Toni Vilander lähtee mukaan Luxury Collectionin Ferrari-myyntiin Suomessa
 8. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 9. Finlayson tuo markkinoille kuosilliset kertakäyttömaskit
 10. Popeda esiintyi Seinäjoen Vauhtiajoissa ja se sai ammattiviulisti Pekka Kuusiston ottamaan kantaa turvaväleihin, joita ei kuvan perusteella näytä olevan olemassakaan – "Miten h**vetissä tämän on annettu tapahtua?"
 11. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 12. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 13. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 14. Neljä Tapolan johtohenkilöä vastaavat syytteeseen työturvallisuusrikoksesta – Aluesyyttäjä vaatii sakkorangaistusta
 15. Tampereen Pyrinnön pomo suuttui Ruotsi-ottelun kanssa vehtaamiseen – "Turun Paavo Nurmi Gamesiin tuli parinkymmenen maan urheilijoita eikä se tunnu haittaavan ketään..."

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.