Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen

Rosendahlin rannassa järjestetään lauantaina ennakkoon paljon huomiota saanut Tissiflashmob. Useilla paikkakunnilla samaan aikaan järjestettävässä tapahtumassa on ajatuksena paljastaa rinnat. Syy on tasa-arvossa ja erilaisessa suhtautumisessa miesten ja naisten yläosattomuuteen.

– Tämä on taistelua epätasa-arvoa vastaan, kertoo Tampereen tapahtumaa järjestävä Päivi Kokkonen.

– Miesoletettu saa olla rannalla ilman paitaa, mutta jos naisoletettu tekee saman, hänet voidaan poistaa tai vähintään paheksutaan.

Tapahtuma sai alkunsa viime vuonna Helsingistä. Alkusysäyksenä oli tapaus, jossa hyvinkääläiseltä uimarannalta poistettiin yläosattomissa aurinkoa ottanut nainen.

– Tapahtuma järjestetään, että kaikilla olisi vapaus olla ja pukeutua niin kuin haluaa eikä tulisi poliisia tai järjestyksenvalvojaa paikalle. Kaikkien kehojen pitäisi olla tasa-arvoisia, Kokkonen sanoo.

Kokkonen sanoo, että tarve tapahtumalle lähtee jo itse epätasa-arvosta.

Tapahtuma järjestetään, että kaikilla olisi vapaus olla ja pukeutua niin kuin haluaa.

– Naisoletettujen rinnat ovat hyvin seksualisoituja. Naisten nännit eivät esimerkiksi näy, vaikka olisi elokuvassa seksikohtaus ja muuten näytettäisiin paljasta pintaa, Kokkonen huomauttaa.

Naisten rinnat nähdään hyvin yksityisenä asiana vaikka fysiologisesti kyse on siitä, että naisilla on miehiä enemmän rintakudosta.

– Suomalaiset saunovat sekasaunassa ja siellä rinnat eivät ole seksuaalisia. Miten ne muuttuvat seksuaalisiksi, kun astuu sieltä ulos? Kokkonen kysyy.

– Ja kun rinnat eivät ole sukuelimet. Kyllähän sen ymmärtää, että ei voi juosta ilman housuja.

Tissiflashmobin taustalla on Cult Cunth -aktivistiryhmä. Kyseessä on uusi ryhmä, joka tekee Kokkosen mukaan poikkitaiteellista ja feminististä aktivismia. Flashmob on ryhmän ensimmäinen tapahtuma.

– Tavoite on tehdä töitä tasa-arvon puolesta taiteellisin keinoin, Kokkonen kertoo.

Kyse ei siis ole pelkästään rinnoista.

– Monilla saattaa herätä kysymys, että miksi puhutaan nänneistä ja on keskitytty nänneihin ja rintoihin. Pienestä asiasta lähdetään liikkeelle. Nännit ja rinnat ovat se, mitä koitetaan nyt normalisoida, Kokkonen kertoo.

Kokkonen sanoo, että taustalla on paljon muutakin, syvempiä rakenteita kuten naisen asema yhteiskunnassa ja palkkatasa-arvo.

– Tissiflashmob on ensimmäinen askel. Tämä on vasta alkua.

Tissiflashmob

Cult Cunth -aktivistiryhmän järjestämä free the nipples -tapahtuma.

Järjestetään lauantaina 1. elokuuta kello 15.

Tampereella tapahtuma järjestetään Rosendahlin rannalla.

Tapahtuma on kaikille avoin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut