Tilastot kertovat: itsemurhien määrä kasvoi Pirkanmaalla koronakevään aikana – "Ahdistus on kasvanut selvästi"

Terveys: Monille on ollut vaikeaa, kun psykiatrian toiminnot ovat olleet kiinni ja vastaanotot etänä, kertovat Acutan ylilääkäri Sami Mustajoki sekä Taysin psykiatrian toimialajohtaja Hanna-Mari Alanen.

Itsemurhien määrä kasvoi niin sanotun koronakevään aikana. Sisä-Suomen poliisin tilaston mukaan Pirkanmaalla poliisille ilmoitettujen itsemurhien määrä kasvoi maalis- ja huhtikuussa. Vuonna 2019 maaliskuussa tehtiin Pirkanmaalla kaksi itsemurhaa, kun tänä vuonna samana kuukautena itsemurhia tehtiin kahdeksan. Huhtikuun luvut nousivat viidestä kahdeksaan.

Itsemurhien määristä ei kuitenkaan voi vetää suoria yhtäläisyysmerkkejä koronatilanteeseen. Tays Ensiapu Acutan ylilääkäri Sami Mustajoki kertoo, että Acutassa odotettiin, että itsemurhat ja niiden yritykset voisivat lisääntyä. Päinvastoin.

– On yllättävä havainto maalis-huhtikuulta ja vähän toukokuultakin, että kun kaikkien potilaiden määrä väheni, myös psykiatrian potilaiden määrä päivystyksessä väheni, Mustajoki kertoo.

Itsemurhan yrityksiä ei myöskään Acutassa erikseen tilastoida. Mustajoki kertoo, että potilaan tulosyytä ei tilastoida, mutta joka käynnistä potilaalle pitää asettaa diagnoosi.

– Esimerkiksi lääkeyliannostus harvoin tapahtuu vahingossa, mutta haava voi olla itse aiheutettu tai vahingossa tullut, Mustajoki sanoo.

Itsetuhoisuudelle ei ole omaa diagnoosia.

Lääkeyliannostuskin voi tosin sekin olla vahinko.

– Joskus on ollut päihtymystarkoitus ja annos on ollut liian iso, joskus on ollut pelkkä itsetuhoinen tarkoitus, Mustajoki kertoo.

Tätäkään ei erikseen tilastoida, kuinka moni yliannostus on ollut vahinko.

– Pitäisi potilaat käydä yksitellen läpi.

Taysin psykiatrian toimialuejohtaja Hanna-Mari Alanen uskoo, että koronakevään vaikutukset tulevat näkymään psykiatriassa vielä pitkään. Vaikka itsemurhayrityksistä on vaikea saada tilastoa, psykiatrian puolella on tuntuma kevään vaikutuksista.

– Hihatuntuma minulla on, kun kevään ajan olen seurannut tilannetta koronan näkökulmasta, että ahdistuneisuus on kasvanut selkeästi ja sitä kautta yleensä myös itsemurhayritykset masennukseen liittyen, Alanen kertoo sähköpostitse.

Alanen sanoo, että monille potilaille on ollut vaikeaa, kun rutiinitoiminnat esimerkiksi ryhmät ovat olleet sulussa. Etävastaanotot eivät myöskään sovi kaikille.

– Psykiatriassa on hyvä nähdä potilas, saada kunnon face-to-face kontakti ja aistia kaikki elementit, jotka ihmisen toimintakykyyn ja mielialaan liittyvät. Vain siten voi tehdä kokonaisvaltaisen arvion potilaan voinnista.

Alanen kertoo, että epidemian alussa sairaala oli tyhjillään, mikä tarkoittaa muutaman osastollisen verran tyhjiä paikkoja.

– Sen jälkeen sairaala on ollut aivan täynnä, ääriään myöten. Hoitovelka on selkeästi näkyvissä, Alanen sanoo.

Alanen uskoo, että eristäytyminen ja sosiaalisten kontaktien puute tullee näkynee psykiatriassa vielä pitkään.

– Yleensä ongelmat tulevat viiveellä eikä heti.

Itsemurhat

Poliisille ilmoitetut itsemurhat

Pirkanmaa

Maaliskuu 2019: 2

Huhtikuu 2019: 5

Toukokuu 2019: 7

Maaliskuu 2020: 8

Huhtikuu 2020: 8

Toukokuu 2020: 7

Keski-Suomi

Maaliskuu 2019: 5

Huhtikuu 2019: 2

Toukokuu 2019: 1

Maaliskuu 2020: 6

Huhtikuu 2020: 6

Toukokuu 2020: 5

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut