Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sisä-Suomen poliisi otti aseluvat pois liki 400:ltä – lähes mikä tahansa rikos voi johtaa lupaharkintaan

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella lähes 400 ihmistä menetti aselupansa viime vuonna. Aselupien menetykseen johtaneet perusteet ovat hyvin erilaisia.

Melkein mikä tahansa rikollinen käyttäytyminen voi johtaa lupaharkinnan aloittamiseen. Lupaharkintaan johtavat lähes aina muun muassa väkivaltarikokset, huumausainerikokset, omaisuusrikokset, vahingonteot, laittomat uhkaukset, petokset, törkeät talousrikokset ja vakavat liikennerikokset. Lähtökohtaisesti yksittäinen rattijuopumus tai useatkaan liikennerikkomukset eivät johda aselupaharkintaan.

Aselupaharkinta aloitetaan, jos poliisilla on syytä epäillä luvanhaltijalla olevan päihdeongelma. Samoin prosessi aloitetaan muun muassa silloin, jos luvanhaltijalla on kaksi putkareissua vuoden aikana. Siis yksi putkareissu niin sanotusti sallitaan, ellei siihen liity muuta moitittavaa käyttäytymistä.

Lupaharkinta aloitetaan aina, jos luvanhaltijan epäillään säilyttävän ampuma-asetta ampuma-aselain vastaisesti. Sisä-Suomen poliisi muistuttaa, että aseturvallisuuden tärkein kulmakivi on aseiden oikea säilyttämispaikka ja -tapa.

– Aseista tulee pitää sellaista huolta, ettei ole vaaraa niiden joutumisesta asiattomien haltuun. Siten aseiden säilyttämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, poliisi muistuttaa tiedotteessaan.

Aseita varastetaan usein paikoista, jotka eivät ole vakinaisesti asuttuja, kuten kesämökeistä. Jos ampuma-aseet joutuvat vääriin käsiin sen vuoksi, että aseet ovat olleet säilytettyinä ampuma-aselain vastaisesti, luvanhaltijan ampuma-aseluvat peruutetaan.