Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalainen judo ei ole nyt todellakaan kunnossa – mies Sloveniasta tuli pistämään sen uuteen uskoon Pariisin olympialaisiin mennessä – "Laitamme lajin Suomessa nyt täysin uusiksi!"

Suomen judomaajoukkueen uusi päävalmentaja, slovenialainen Rok Draksic ei sanojaan kaunistele kun häneltä kysyy, missä tilanteessa kotimaisen judon tilanne on juuri nyt.

– Ai mitkä asiat eivät ole kunnossa? Sen kertomiseen minulta menisi tunti aikaa, Draksic täräyttää.

Miehellä on katetta kovallekin puheelle. Mies on lajin Euroopan-mestari, EM-mitalisti ja Euroopan kisojen mestari. Nyt, vasta 33 vuoden iässä, mies on siirtynyt valmennuksen puolelle.

– Meidän tavoitteemme on asetettu viisaasti, puhutaan siis Pariisin kesäolympialaisista vuonna 2024. Siihen mennessä tarkoitus on rakentaa suomalainen judo sillä tapaa aivan uusiksi, että lajin parhaat suomalaiset voivat lähteä kilpailuihin menestymään, Draksic visioi.

Monia asioita tulee laittaa sitä ennen kuntoon. Päävalmentaja sanoo, että asiassa ei voi vedota vain siihen, että ei ole rahaa.

– Yksi asia on se, että pienet seurat ovat vähän pulassa kun ei ole välttämättä riittävästi tekijöitä valmennuspuolelle. Tässä liiton on tarkoitus ja antaa tarvittaessa tukea vaikka kädestä pitäen, että asiat saadaan paremmalle tolalle, Draksic kuvailee.

Haastattelua tehdään Varalan Urheiluopistossa, jossa Draksic on tutustumassa nuorten lajilupausten harjoitteluun. Parinkymmenen minuutin toiminnan jälkeen salissa alkaa olla ehta hien haju ja happea ei liikaa pienessä tilassa ole.

– Varmasti on niin, että sellainen terävyys vielä hakee muotoaan, mutta he ovat tosiaan vielä nuoria. Minun filosofiassani hyvä judoka on sellainen, jolla on hyvä pää, nopea kyky reagoida ja lajiominaisuudet tietysti siihen päälle kunnossa. Sitten mainitsen vielä erikseen sellaisen seikan, että myös sydäntä täytyy löytyä, Draksic kuvailee.

Lähistöltä löytyvät Pispalan portaat tuovat osaltaan kotoisan olon.

– Sloveniassa me olemme harjoitelleet paljon Planican lentomäen ympäristössä. Voit kuvitella, että siinä mäellä portaita riittää, Draksic ottaa esimerkiksi maailman toiseksi suurimmasta lentomäestä heti Vikersundin jälkeen.

Slovenialainen Draksic ottaa pestinsä siinä määrin tosissaan, että muuttaa työkomennuksensa ajaksi asumaan Vantaalle. Hän haluaa olla lajiaktiivien kanssa tekemisissä niin paljon kuin mahdollista.

– Vaimo on muuttamassa tänne asumaan myös. Meillä ei ole lapsia. Se on hyvä asia ja auttaa minua osaltaan sopeutumaan uuteen ympäristöön.