Keskustan Ovaska kiittelee pääministeri Sanna Marinia EU-neuvotteluiden tuloksesta – "Iltalypsyltä irtosi 400 miljoonan euron rauhoituskuori"

Jouni Ovaska on keskustan ehdokas Tampereen pormestariksi. Katri Hyväkkä
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tamperelainen kansanedustaja, suuren valiokunnan valiokuntavastaava Jouni Ovaska (kesk.) on tyytyväinen alkuviikolla päättyneiden EU-neuvotteluiden lopputulokseen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) osallistuminen ja neuvottelutulos on herättänyt sittemmin porinaa suuntaan jos toiseenkin.

– Suomi lähti neuvotteluihin tiukalla linjalla ja tavoitteiden mukaisesti lopullisessa kompromississa suorien tukien osuutta laskettiin, lainapainotteisuutta kasvatettiin ja elpymisvälineen ajallista kestoa lyhennettiin, Ovaska kertoo näkemyksenään.

– Koko elpymisvälineen lähtökohtana on reagointi koronakriisin aiheuttamaan talouskriisiin. Pidän erittäin hyvänä sitä, että kriteeristön kehittämisen myötä rahoitus kohdentuu nimenomaisesti koronakriisin talousvaikutuksiin reagointiin, Ovaska toteaa.

Ovaskan mielestä sopuun pääseminen on Euroopan unionin tulevaisuuden kannalta kriittistä.

– Vientivetoisena taloutena Euroopan elpyminen on Suomelle kriittistä. Mitä nopeammin pystymme reagoimaan yhdessä yhteiseen kriisiin, sitä nopeammin pääsemme kasvun tielle. Toisaalta on tärkeää muistaa, että Euroopan talouden kehittyminen on keskeisessä osassa koko maailmantalouden kehittymisessä, Ovaska painottaa.

Ovaska korostaa neuvotteluprosessin olleen haastava kokonaisuus ja osoittaneen myös Suomen neuvottelustrategiassa osittaisia heikkouksia.

– Pienenä maana Suomen on oltava aina ajoissa liikkeellä. Mielestäni johtopäätöksenä prosessista on se, että jatkossa Suomen on oltava nykyistä vahvemmin aktiivinen toimija, reaktiivisuuden sijaan, Ovaska sanoo.

Opposition ulostuloissa on tänään esiin näkemys, jonka mukaan Suomen olisi pitänyt liittyä osaksi niin kutsuttua nuivaa nelikkoa. Ovaska esittää omat epäilyksensä tästä vaateesta.

– Nuiva nelikko on pohjustanut kantojaan jo pidempään. En usko, että Suomea olisi auttanut tähän ryhmään liittyminen kesken prosessin. On myös huomattava, että tavoitteemme tämän ryhmän kanssa ovat erilaisia. Nuiva nelikko tavoittelee jäsenmaksukorjauksia, Suomi vastaavasti saantoja.

Ovaska kiittää pääministeri Marinia neuvottelutuloksesta.

– Haluan osoittaa kiitokseni pääministeri Sanna Marinille. Vaikka tiukille meni, iltalypsyltä Marinille ja Suomelle irtosi 400 miljoonan euron rahoituskuori.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut