Miksi Mikko Alatalon hymy ärsyttää niin monia suomalaisia? – Siihen haetaan vastausta kohta markkinoille tulevassa elämänkertakirjassa

Tamperelainen kansantaiteilija Mikko Alatalo on puuhannut elämässään monenlaista, ja ehtinyt monen vuosikymmenen aikana luoda julkisen persoonan, jota toisaalta ihaillaan mutta vastustustakin riittää.

Tätä kontrastia selvitetään osaltaan Tuomas Marjamäen kirjassa Hän hymyilee kuin Mikko, joka tulee markkinoille loppukesästä. Keskiöön nousee nimenomaan Alatalon hymy, joka on vuosikymmenien mittaan rakentunut kuin pispalalaiseksi versioksi Mona Lisan hymystä.

– Viimeistään 1980-luvulla oltiin siinä pisteessä, että Mikko Alatalon hymy saattoi tarkoittaa mitä tahansa. Se tilanne kehittyi televisiotyön myötä. Se oli ehkä tyytyväinen hymy, tai sitten hymy saattoi ilmentää sarkastisuutta, Alatalo pohtii asiaa.

Alataloa ihmisten palaute saattoi aikanaan vaivatakin, kun Hittimittari oli kuuminta televisioviihdettä ja Alatalo hääri ohjelman juontajana. Asiaa helpotti palaute Tampereen leppoisasta ystävyyskaupungista Turusta.

Ressu Redford ja Bogart olivat aikanaan kova juttu. Hittimittarin juonnossa saatoin vähän kuittailla pojille niistä kuteista, jotka olivat aika värikästä sorttia ja kimallusta piisasi. Ressu totesi jossain yhteydessä, että vaikka Alatalo naljailee, se ei ole kuitenkaan ilkeä.

Pohjoisen pojalle suomalainen perusluonne on toki aina ollut tiedossa.

– Hymyily on suomalaiselle ollut aina sietämätöntä. Niin se vaan menee, Alatalo pohtii rauhallisesti.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut