Tampereen vanhusneuvosto haluaa lieventää palvelutalojen rajoituksia: ”On hirveän tärkeää päästä koskettamaan”

Koronavirustilanteen liennyttyä museot, ravintolat ja kirjastot ovat auenneet. Rajojakin on avattu ja matkustamaan pääsee, elokuussa järjestetään jopa festivaaleja. On kuitenkin ihmisryhmä, jonka rajoitukset ovat vielä melko tiukat: asumispalveluyksiköissä asuvat ikäihmiset.

Tampereen kaupungin ohjeistuksen mukaan ”vierailuja asumispalveluyksiköissä voidaan sallia yksiköstä vastaavan henkilön päätöksellä edellyttäen, että niitä voidaan turvallisesti toteuttaa”. Vierailut toteutetaan pääsääntöisesti ulkona tai erillisessä, tapaamisiin varatussa tilassa. Koska tahansa ei palvelutaloon kävellä, vaan tapaamisesta pitää sopia henkilökunnan kanssa.

Tampereen vanhusneuvoston puheenjohtaja Tarja Jokinen kertoo, että vanhusneuvostoon on oltu yhteydessä ja ihmetelty asiaa.

– On annettu aika, että 20–30 minuuttia saat olla siellä ja hoitaja seisoo koko ajan vieressä, Jokinen kertoo.

Jokinen ihmettelee erityisesti sitä, miksi hoitajan työaikaa käytetään tapaamisten valvomiseen.

– Vahditaanko siinä sitä, että kosketaanko? Jokinen kysyy.

Joka puolella muuten on annettu ihmisten elää normaalia elämää.

Tampereen kaupungin heinäkuun alussa päivätyn ohjeistuksen mukaan tapaamisissa noudatetaan pääsääntöisesti 1,5–2 metrin turvaväliä ja läheiset käyttävät suu-nenäsuojainta tai visiiriä. Ulkona riittää kankainen huivi. Ulkona voi tavata ilman hoitajaa tai avustajaa, ”jos omainen on kykenevä ja halukas esimerkiksi pyörätuolilla ulkoilemaan asukkaan kanssa”.

Jokinen on taustaltaan sairaanhoitaja ja ymmärtää, miksi rajoitukset on tehty. Moni palvelutalossa asuvan ikäihmisen läheinen on kuitenkin auttanut asukkaan hoidossa.

– Sen ymmärrän, että jos korona pääsee palvelutaloon, niin korona leviää. Se työ on sellaista, että ollaan poski poskea vasten, Jokinen sanoo.

Tampereen vanhusneuvosto toivoo, että rajoituksia voitaisiin purkaa myös asumispalveluissa asuvien osalta.

– Minun käy ihan hirveästi sääliksi vanhoja ihmisiä. On hirveän tärkeää päästä koskettamaan. On myös paljon sellaisia omaisia, jotka ovat syöttäneet ja auttaneet ja näin helpottaneet hoitajien työtä.

Jokinen huomauttaa, että kotona asuvat ikäihmiset ovat jo päässeet tapaamaan lapsenlapsiaan ja läheisiään kevättä vapaammin.

– Joka puolella muuten on annettu ihmisten elää normaalia elämää. Helpottaisi omaisten ja asukkaiden elämää, jos jostain tulisi viesti, että eläkää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut