Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvio: Kalenteritytöt säväyttää Ylöjärvellä – "Vahvuutena on iästä riippumaton naisenergia"

Teatteri: Tukkateatterin Kalenteritytöt paikkaa kesän vähäistä teatteritarjontaa persoonallisella otteella, kirjoittaa Tamperelaisen teatterikriitikko Katariina Fleming arviossaan.

Tim Firthin käsikirjoittama Kalenteritytöt hurmasi elokuvana vuonna 2003 pääosassa ihastuttava Helen Mirren. Englantilaisen pikkukylän naisyhdistyksestä kertova tositarina sovitettiin näyttämölle viisi vuotta myöhemmin, ja Suomessa sen kantaesitti Lahden kaupunginteatteri 2011. Siitä pitäen sitä on nähty sekä ammatti- että harrastajateattereissa.

Alkuperäisessä tarinassa naiset keräävät rahaa leukemiatutkimukseen tekemällä nakukalenterin. Monissa sovituksissa asioita on paikallistettu ja Tukkateatterin esityskin sijoittuu Ylöjärvelle. Paikallinen Marttayhdistys pitää kokouksiaan tomeran vetäjän voimin, mutta ennen kaikkea halutaan olla yhdessä ja pitää hauskaa. Yksi martta paljastaa vihaavansa luumuhilloa ja toinen sanoo liittyneensä Marttoihin vain ja ainoastaan anopin takia.

Annen ( Minna Kekkonen) aviomies Jouni Kallio ( Jaakko Mela) on kaikkien mieleen, ja kun hän sairastuu syöpään ja kuolee, naiset päättävät kerätä rahaa ostaakseen syöpäosaston odotushuoneeseen ehjän sohvan. Tätä ennen kalentereissa on kuvattu Pirkanmaan kirkkoja ja siltoja, mutta nyt päätetään räväyttää tekemällä nakukalenteri. Pienen nikottelun jälkeen kaikki suostuvat.

Jouni pyytää ennen kuolemaansa naisia istuttamaan auringonkukkia – Mikään muu tällä planeetalla ei juhlista elämän iloa väkevämmin kuin auringonkukka, joka kääntyy aina aurinkoa kohti.

Auringonkukilla onkin näytelmässä suuri merkitys, mutta elävien kukkien toteutus jää aika symboliseksi.

Katri Häti on koronakeväänä ahkeroinut – hänen ohjaamanaan nähdään myös Myllykolussa Ei muisteta pahalla – näytelmä.

Kalenterityttöjen vahvuutena on iästä riippumaton naisenergia. Esitys painottaa myös sitä, että jokainen on arvokas sellaisena kuin on. Naisten solidaarisuus ja ystävyys vie eteenpäin ja kannattelee. Jutta Kantarin vanhenemista käsittelevä monologiosuus on erityisen koskettava.

Näyttelijät ovat persoonallisia ja sopivasti eri tyylisiä mikä rikastuttaa esitystä. Ylöjärven museoalue on luonnonkaunis paikka, mutta nyt sen arvoa ei nähty. Kerhohuone on tehty värikkäillä kangasseinillä eikä uskallettu jättää katsojan mielikuvitukselle tilaa. Puvustuksessa näkyy samantyyppinen ongelma – osa vaatteista sopi kantajilleen hyvin, osa vaikutti huonoilta ratkaisuilta.