Tampereen Ratinassa kilpailee tällä viikolla nuori korkeushyppääjä, joka haluaa olla isona maailman paras: vielä kolme vuotta sitten Daniel Kosonen ajatteli jättävänsä lajin sikseen – "Ajattelin, että ei tule mitään"

Yleisurheilun Teemakisat alkavat Tampereen Ratinassa keskiviikkona varsin lupaavien ennakko-odotusten säestämänä.

Kahden päivän aikana stadionilla on lupa odottaa hyviä tuloksia, ja kiinnostaviin urheilijoihin lukeutuu muun muassa 19-vuotias tamperelainen ja Tampereen Pyrintöä edustava korkeushyppääjä Daniel Kosonen. Tällä kaudella on jo syntynyt oma ennätys, 221.

– Odotan Ratinassa kilpailemista jo innolla. Siellä olen hypännyt kaksi metriä ensimmäistä kertaa ja nähnyt Osakan MM-voittajan, Bahaman Donald Thomasin hyppäävän 2010-luvun alussa, Kosonen kuvailee.

Ei ole pitkä aika siitä, kun vuonna 2000 Vammalassa syntynyt Kosonen aikoi lopettaa koko yleisurheilun. Lentopalloilu veti puoleensa, eikä korkeushypyssä tuloskehitys ollut sitä tasoa kuin nuorukainen olisi odottanut.

– Kesän 2017 alkajaisiksi olin sitä mieltä, että korkeus loppuu. Silloin hyppäsin jossain kisassa 165 senttimetriä, ja ajattelin että ei tule mitään. Toki olin nykyistä lyhyempikin, mutta silti.

Kohtalo puuttui peliin. Kosonen päätyi alkukesästä 2017 entisen SE-miehen Juha Isolehdon hyppyleirille.

– Siellä osoittautui, että syytä jatkaa lajin parissa sittenkin on. Tosin sekin havaittiin, että tarvitaan kokenut valmentaja seuraamaan päivittäistoimintaa. Mukaan tuli sitten Jouko Kilpi, joka on valmentanut minua siitä asti.

Asioiden järkeistäminen alkoi tuottaa nopeasti tulosta. Saman kesän lopussa Kosonen hyppäsi tasan kaksi metriä – Tampereella ja Ratinassa.

Moni muukin asia on korkeushypyn parissa muuttunut. Kosonen sanoo, että hänen tai vaikkapa Ella Junnilan nousu ei ole sattumaa.

– Tässä on nyt koossa lahjakkaita yksilöitä ja siihen päälle hyvät valmentajat. Jos joku keksii hyvän keinon hypyn parantamiseen, se jaetaan koko porukalle. Lajin parissa on yhteistyön henki, eikä väki eristäydy kuten ehkä joskus on Suomessa tehnyt, Kosonen kuvailee.

Onnistumiset ovat tuoneet myös tervettä itseluottamusta omiin kykyihin.

– Haluan olla maailman paras. Uskon siihen. Asioita viedään pikku hiljaa eteenpäin, ja jos tällä kaudella kaikki osuu nappiin, mahdollisuudet on ylittää 225, Kosonen kertoo.

Yleisurheilu

Daniel Kosonen

Syntynyt syyskuussa 2000 Vammalassa. Edustaa Tampereen Pyrintöä.

Teki oman ennätyksensä (221) Lempäälässä kesäkuussa.

Pelasi pitkään päälajinaan lentopalloa, kunnes valitsi korkeushypyn päälajikseen kesällä 2017. Lopetti lentopalloilun miesten kakkossarjassa kevääseen 2020.

Haluaa olla lajissaan jonain päivänä maailman paras.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut