Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kekkosentien silta välkkyy nyt auringossa – ratikan taiteen ensimmäinen maamerkkiteos toteutettiin poikkeuksellisella tavalla

Tampereen Ratikan taide -hankkeen ensimmäinen maamerkkiteos on valmistunut Kalevaan Kekkosentien siltaan. Teoksen on suunnitellut ruotsalainen taiteilija Katarina Löfström. Teoksen toteutustapa oli poikkeuksellinen koronatilanteen vuoksi: taiteilija etäohjasi teoksen toteuttamista Ruotsista.

Kekkosentien sillan taideteoksessa on hyödynnetty SolaRay-paneeleita. Taideteos näyttää erilaiselta riippuen siitä, miten ja mistä suunnasta auringonvalo ja tuuli osuvat teokseen. Teos näkyy ohikulkijoille sekä päivällä että öisin.

Kalevassa sijaitseva Kekkosentien ylittävä silta on rakennettu raitiotietä varten. Se ylittää vilkasliikenteisen Kekkosentien Teiskontien pohjoispuolella Tampereen ammattikorkeakoulun kohdalla. Taideteos ulottuu sillan molemmille puolin ja se näkyy jalankulkijoille sekä autoilijoille liikennettä kuitenkaan häiritsemättä.

Ratikan taide -hankkeella pyritään parantamaan ratikan ympäristön viihtyisyyttä. Ensimmäisenä taidetta tuotiin yleisön nähtäville väliaikaisesti ratikan työmaille muun muassa työmaa-aitoihin. Pysyvää taidetta suunnitellaan ja toteutetaan ratikkareitin varrelle ja pysäkeille. Nämä teokset näkyvät ratikan ympäristössä viimeistään liikennöinnin käynnistyttyä. Kekkosentien sillan taideteos on hankkeen ensimmäinen maamerkki.

Taiteilijavalinnat eri taidekohteisiin tehdään pääsääntöisesti avoimien taiteilijahakujen kautta. Tähän mennessä Ratikan taidehankkeeseen on osallistunut jo 58 taiteilijaa 17 eri taideprojektilla. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy.

Kekkosentien sillan maamerkkiteokseen voi tutustua myös videolla.