Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työntekijä putosi rakennustelineiltä – Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi sakkoja työturvallisuuden laiminlyönnistä

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen toimitusjohtajan ja työnjohtajan 15 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Työtapaturma sattui huhtikuussa 2018, kun työtelineitä purkanut työntekijä putosi purettavina olleilta telineiltä. Tapaturman sattuessa telineestä oli purettu telineosat työntekijän yläpuolelta. Myös telineen tuenta rakennuksen ulkoseinään oli purettu. Purettuja työtasoja oli kasattu maahan telinettä vasten, minkä vuoksi teline kaatui ulkoseinää päin ja työntekijä putosi tasolta alas loukkaantuen.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että yrityksessä oli laiminlyöty useita telineen pystytykseen ja käyttöön liittyviä määräyksiä. Telineen purkamista johtaneelle henkilölle ei ollut annettu määräysten edellyttämää erityisopastusta. Yritys oli hankkinut tehtävää varten telineen ruotsinkieliset käyttöohjeet, mutta työnjohtaja tai työntekijät eivät olleet voineet tutustua siihen, koska he eivät osanneet ruotsia. Näin ollen myöskään työntekijöitä ei ollut voitu riittävästi perehdyttää telineen purkamiseen. Lisäksi työnantaja oli laiminlyönyt työmaakohtaisen vaarojen selvittämisen ja arvioinnin. Telinettä vasten nojalleen laitetut tasot häiritsivät telineen vakautta ja telineet kaatuivat. Työntekijä putosi noin 1,8 metrin korkeudelta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue muistuttaa, että erilaiset poikkeustilanteet ovat vaarallisimpia ja työnantajan tulee huolehtia erityisen tarkkaan työturvallisuudesta tilanteessa, jossa työntekijät suorittavat perustehtäviinsä kuulumatonta työtehtävää. Tässäkin tapauksessa oli kyse työstä, joka yleensä oli toteutettu alihankintana.