Ulkomaanmatkailu voi rajoittaa verenluovutusta – esteitä ei aiheuta pelkästään koronavirus

Epidemioiden vuoksi matkailu Euroopassakin voi tarkoittaa 14 tai 28 vuorokauden verenluovutusestettä.

Varoaikaa ei tule lainkaan, jos matkustaa Baltian maissa, monessa Keski-Euroopan maassa tai Pohjoismaissa Ruotsi poislukien.

Veripalvelun sivuilla olevasta taulukosta voi hakea ajankohtaisimman tiedon matkailun vaikutuksista verenluovutukseen.

Lue myös: Veripalvelu haluaa murtaa sitkeän väärinkäsityksen – Verenluovuttajille tarjolla ilmaisia tatuointeja

Tällä hetkellä matkailun aiheuttamiin luovutusrajoituksiin vaikuttaa koronaviruspandemian lisäksi myös Länsi-Niilin viruskausi. Hyttysten välityksellä leviävä virus on aiheuttanut 2010-luvulla ihmisille epidemioita osassa Etelä- ja Itä-Eurooppaa sekä muutamissa Välimeren alueen maissa.

Länsi-Niilin viruksen epidemiakauden aikana 1.7.–30.11. riskialueilla oleskelusta seuraa 28 vuorokauden verenluovutusrajoitus, koska mahdollinen oireeton virustartunta voi levitä verensiirron välityksellä. Osa alueista ei kata koko maata.

Koronapandemian aiheuttamia voimassa olevia matkustusrajoituksia tarkennetaan tarvittaessa viranomaisten suositusten muuttuessa.

Euroopan ulkopuolella matkailusta seuraa vuoden ympäri vähintään 28 vuorokauden luovutuseste matkalta paluusta.

Lue myös: Joko homojen karenssi verenluovutuksessa vihdoin päättyy? – Fimea käynnistää selvityksen

Kuka voi luovuttaa?

Verenluovutuksessa palvellaan ajanvarauksella. Ajan voi varata Veripalvelun verkkosivuilta. Myös terveyskysely kannattaa täyttää jo etukäteen sähköisesti.

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias.

Vuosittain arviolta 40 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut