Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verkkohuijausten määrä räjähti – etenkin yksi ihmisjoukko aiheuttaa huolta poliisille

Poliisille ilmoitetut petosrikokset ovat lisääntyneet huomattavasti alkuvuonna. Tammi-kesäkuun aikana poliisi kirjasi yli 20 000 petosrikosta, mikä on yli 2 000 rikosta eli yli 11 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, kertoo poliisihallitus .

Erityisesti on kasvanut lievien petosten määrä. Niitä on ilmoitettu poliisille tänä vuonna noin 2 500 enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Tapauksista 1 600 on tehty internetissä.

– Huijaamisen tavat eivät ole muuttuneet, mutta niiden sisältö elää ja kehittyy vaikeammin tunnistettavaksi. Usein jäljet rikoksista vievät ulkomaille, samoin kuin menetetyt rahat, poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Aho sanoo tiedotteessa.

Hän on erityisen huolissaan yli 65-vuotiaiden uhrien määrän kasvusta internetin kautta tehdyissä lievissä petoksissa.

– Tässä kohderyhmässä nettipetosrikollisuuden vaikutus on suuri. Nämä rikokset ovat lisääntyneet lähes 2 000 rikoksen verran, mikä tarkoittaa yli 26 prosentin vuosimuutosta kuuden ensimmäisen kuukauden osalta, Aho sanoo.

Poliisin mukaan netin käyttöä ei pidä pelätä, mutta rikollisuuden riskeistä tulee tietää.

Ahon mukaan tällä hetkellä esillä ovat esimerkiksi myyntipetokset, tilausansat, rakkauspetokset, yritysten nimissä tehdyt petokset ja toimitusjohtajapetokset.