Teatteriarvio: Viikinsaaressa esitetään viihdyttävää kesäteatteria

Näytelmä: Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa on perinteistä kesäteatteria. Hyvin esitetyt laulut piristävät kokonaisuutta, kirjoittaa Tamperelaisen teatteriarvostelija Katariina Fleming.

Antti Ihalainen (Turkka Mastomäki, vas.) ja Jussi Vatanen (oik.) varastavat kosiomatkallaan humalapäissään porsaan Mukin Partaselta (Janne Kallioniemi, kesk,) ja putkareissuhan siitä tulee.Iloisella mielellä kuitenkin ollaan. Satu Söyrinki

Katariina Fleming

Algoth Tietäväinen, myöhemmin Algoth Untola ja Algot Untola (1868–1918) oli toimittaja ja kirjailija, joka kirjoitti yli 20 kirjaa eri nimillä.

Irmari Rantamalan Harhama ja Martva, Maiju Lassilan Kun lesket lempivät, Tulitikkuja lainaamassa, Liika viisas ja J.I.Vatasen Avuttomia ja monet muut ovat syntyneet salanimillä.

Tulitikkuja lainaamassa on paljon esitetty ja elokuvanakin nähty Lassilan näytelmä. Sen kieli on hersyvää ja juonenkäänteet nokkelia. Jussi Vatasen ( Turkka Mastomäki) tulitikkujen lainausmatka venyy, kun matkaseuraksi löytyy kosimaan lähtenyt Ukko Hyvärinen ( Jarkko Tiainen). Kotona luullaan jo miehen kuolleen ja leskelle ( Birgitta Putkonen) ilmaantuu innokas kosija, räätäli Kenonen ( Janne Kallioniemi). Kosintaa odottaa myös hehkeä leski Kaisa Karhutar ( Heidi Kiviharju).

Lassilan näytelmät antavat tilaisuuden monenlaisiin tulkintoihin. Viime vuosina ohjaaja Juha Hurme on vetänyt Maiju Lassila -projektia ja puhaltanut näytelmiin raikkaan uuden hengen.

Viikinsaaren ohjaaja-sovittaja Hanno Eskola ei ole lähtenyt yhtä rohkeaan ilmaisuun. Tulitikkuja lainaamassa luottaa toki mehukkaaseen kieleen, mutta Härkönen -yhtyeen sovittamalla J.Alfred Tannerin musiikilla on iso rooli. Laulut katkaisevat usein esityksen, mutta aina sillä ei ole kosketuspintaa tapahtumiin.

Näyttelijät ovat taitavia laulajia. Turkka Mastomäen basso hurmaa, samoin Jarkko Tiaisen ilmeikäs tyyli. Heidi Kiviharju ihastuttaa Tytön huivi- laulullaan. Hieno sovitus saa häneltä upean tulkinnan: ”Kummallakin sykki, syömmessä sykki, sellain´pieni trallallaa...”

Janne Kallioniemeä ei ikävä kyllä ole kotiteatteri TTT:ssa usein kuultu laulajana. Porsaana hän on huikea. Komeasti laulaa teatterinjohtaja Birgitta Putkonenkin.

Härkönen-yhtyeen muusikot Joona Kukkola, Ville Myllykoski ja Tony Sikström ovat huipputaitavia ja huvittavat natiaisina.

Markku Mäkirannan yksinkertainen lavastus toimii pienellä näyttämöllä hyvin, piristeinä räsymatot seinillä, hevoskärryt ja niitä vetävä keinuhevonen.

Erja Mikkola on taas onnistunut puvustuksellaan mainiosti. 20-luvun mekoissa on glamouria ja Miina Kanasella muotoja.

Simo Savisaaren äänet ovat jälleen ammattimiehen taattua käsialaa.

Viikinsaaren kesäteatteri

Tulitikkuja lainaamassa

Alkuperäinen käsikirjoitus Maiju Lassila

Sovitus ja ohjaus Hanno Eskola

Puvustus Erja Mikkola

Lavastuksen suunnittelu ja toteutus Markku Mäkiranta

Musiikki J.Alfred Tanner

Musiikin sovitus ja esittäminen Härkönen

Rooleissa Turkka Mastomäki, Jarkko Tiainen, Janne Kallioniemi, Birgitta Putkonen, Heidi Kiviharju

Arvio perustuu 8. heinäkuuta esitykseen, viimeinen esitys 1. elokuuta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut