Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opiskelija-asumisen tamperelainen veteraani tietää, mitä Tampereelle muuttava nyt haluaa eikä se välttämättä aina ole sauna: ”Vaatimustaso on noussut hirveästi”

Näkökulma: Pitkään opiskelija-asumista aitiopaikalta seurannut Pekka Salminen katsoi alan kehitystä aitiopaikalta 33 vuoden ajan.

Pirkan Opiskelija-asuntojen tänä kesänä väistynyt hallituksen puheenjohtaja Pekka Salminen on saanut seurata opiskelija-asumisen kehittymistä aitiopaikalta 33 vuoden ajan. Poikkeuksellisen pitkä aika sai alkunsa 1980-luvun lopulla, kun Salminen meni ensin töihin Tampereen teknillisen oppilaitoksen opiskelijakunnan toiminnanjohtajaksi. Tätä kautta hänestä tuli tuolloisen Peltolammin Opiskelija-asuntojen hallituksen puheenjohtaja.

Peltolammin Opiskelija-asunnot perustettiin aikanaan huutavaan asuntotarpeeseen. Salmisen mukaan Peltolammi on myös aina ollut yhteisöllinen asuinpaikka.

– Jotkut puhuvat, että se on etäällä, mutta siellä on luonto lähellä ja hyvät kulkuyhteydet, hän huomauttaa.

Peltolammilla, kuten muuallakin, opiskelija-asunnot olivat 1980-luvulla pääosin erilaisia soluasuntoja.

– Suurimmassa solussa oli viisi huonetta, yhteinen keittiö ja suihkutilat, Salminen kertoo.

Salminen myös muistuttaa, että asuntojen vuokrat on pyritty pitämään mahdollisimman edullisina.

Jossain vaiheessa kaikki halusivat saunallisen asunnon.

Maailma on kuitenkin muuttunut 1980-luvusta.

– Elintaso on noussut ja vaatimustaso on noussut hirveästi ihan normaalissakin asumisessa.

Asumaan houkutellaan myös yhä moninaisemmilla palveluilla. Internet on jo vakiovaruste ja monessa opiskelijatalossa on yhteiskäyttöautoja asukkaiden vuokrattavana.

Yhä useampi opiskelija haluaa asua yksiössä tai pienessä kaksiossa. Opiskelijat kaipaavat omaa tilaa ja rauhaa. Soluasuntoihin ei ole tunkua. Opiskelija-asuntojen tarjoajille tämä asettaa haasteita.

Nykyisin soluasuntoja on muutettu yksiöiksi ja kaksioiksi. POASilla on kehitetty myös niin sanottuja semisoluja, joissa jokaisella on oma suihku ja wc sekä keittonurkkaus, mutta yhteinen eteinen.

– Jossain vaiheessa kaikki halusivat saunallisen asunnon, nyt toimivuus on tärkeämpää. Lisäksi asumisessa korostuu yhteisöllisyys, jota tuetaan aktiivisilla asukastoimikunnilla.

Asumisessa ylipäänsä sijainti on ollut tärkeimpiä kriteerejä koteja valittaessa. Osa ajattelee, että vaikkapa Peltolammi on kaukana. Salminen sanoo, että yhtä lailla voidaan puhua siitä, onko Hervanta kaukana. Salminen on viettänyt lapsuutensa Tampereen keskustassa.

– Silloin Sammonkatu oli etäällä ja Takahuhti oli ihan maaseutua. Nyt kun ajatellaan, että meilläkin on Ristinarkkuun tulossa uusi talo, niin siinä on lähellä Jankan alue jossa on paljon opiskelija-asuntoja. Ei kukaan ajattele, että se on kaukana.