Tärkeä tamperelainen | ”Minulla on paljon annettavaa” – Kehitysvammaisten laulukilpailun voittaja Niklas Sillanpää haluaa olla rohkaiseva esikuva

Laulaja: Kehitysvammaisten laulukilpailun voittaja Niklas Sillanpää haluaa olla rohkaiseva esikuva.

Äänestä kuuluu innostus, kun Niklas Sillanpää kertoo aloittaneensa tubettamaan eli tekemään videoita Youtubeen.

– Ystäväni rohkaisi minua ja sanoi uskovansa, että se voisi olla minun juttuni. Minulla on paljon annettavaa muille. Toivoisin voivani puheella vaikuttaa ihmisiin ja saada heidät käyttämään omia sisäisiä voimavarojaan unelmiensa toteuttamiseksi.

Sillanpää pohtii voivansa tubettamisen ja muun tekemisensä avulla toteuttaa haavettaan. Hän haluaa toimia erityisten ja kehitysvammaisten nuorten äänenä, ehkä jonain päivänä esikuvana.

Sillanpäällä on syntymästä asti ollut cp-vamma. Se on aivojen liikettä säätelevän alueen vaurio, joka vaikeuttaa esimerkiksi tahdonalaisten liikkeiden suorittamista.

Sillanpää istuu pyörätuolissa ja tarvitsee apua joissakin arjen toimissa. Hänen arkeaan rytmittävät fysio- ja toimintaterapia sekä ajoittaiset laulutunnit.

Sillanpää on etsinyt omaa alaansa ja kokeillut erilaisia opintoja. Tällä hetkellä hän ei opiskele mitään. Eniten Sillanpäätä kiinnostaisi työ taidealalla, erityisesti musiikin parissa, mutta hän tiedostaa alan kovan kilpailun.

Älä koskaan anna periksi, äläkä luovu toivosta tavoitella unelmia.

– Musiikkia pyrin viemään kohti ammattimaisuutta. Yritän kehittää laulutekniikkaani ja toivon jokin päivä ansaitsevani musiikilla elannon, Sillanpää kertoo.

Häneltä on ilmestynyt musiikkia Spotify-musiikkipalveluun ja uutta musiikkia sinne on tulossa.

Sillanpää sanoo olevansa taivaanrannanmaalari ja nauraa. Silti hän toteaa kaiken olevan mahdollista niin kauan kuin omaan tekemiseen riittää uskoa ja kipinää.

Vuonna 2016 Sillanpää ja hänen ystävänsä ideoivat Olet rohkea -projektin. Sen tarkoituksena on kannustaa erityisnuoria tavoittelemaan omia unelmiaan ja toteuttamaan niitä.

Projektin päämääränä on kiertää ammattimuusikoista kootun bändin kanssa Suomen erityiskouluissa esiintymässä. Sillanpää itse toimii laulajana. Hanke on kuitenkin nyt pysähdyksissä ja tarvitsisi rahoituksen toteutuakseen. Sillanpää on toiveikas, että rahoitus vielä järjestyy.

Sillanpäätä kuunnellessa ei voi olla huomaamatta, miten innokkaasti hän pyrkii toteuttamaan omia unelmiaan cp-vammasta huolimatta. Viimeisimpänä hän lähti laulunopettajansa rohkaisemana Special Voice -laulukilpailuun. Hän voitti Tampereen karsinnan ja helmikuussa pidetyssä finaalissa Turun Logomossa koki yllätyksen.

– Olisin ollut ihan tyytyväinen kolmanteen sijaan, mutta voittohan sieltä tuli, Sillanpää toteaa.

Kilpailua varten Sillanpää teki tamperelaisen muusikon Sampsa Rättärin avustuksella oman kilpailukappaleen. Voiton ansiosta Sillanpää pääsee tekemään yhteistyötä turkulaisen kehitysvammaisista koostuvan räpryhmän Herkkuräbärin kanssa.

Huumorintajuinen ja puhelias Sillanpää haaveilee aivan samoista asioista kuin muut nuoret aikuiset: koulutuksesta, työpaikasta, omasta kodista sekä parisuhteesta. Entä mitä Sillanpää haluaisi sanoa erityisnuorille ja muillekin nuorille?

– Älä koskaan anna periksi, äläkä luovu toivosta tavoitella unelmia, summaa Sillanpää.

Teksti: Jenni Mäntykoski

Tärkeä tamperelainen

Niklas Sillanpää

27-vuotias erityisnuori ja aloitteleva tubettaja. Kanava löytyy Youtubesta sekä Instagramista nimellä Nikun Channel.

Syntyperäinen tamperelainen ja asunut aina Hervannassa.

Syntymästä asti ollut cp-vamma.

Kirjoitti ylioppilaaksi Normaalikoulun lukiosta 2013.

Voitti ensimmäistä kertaa järjestetyn Special Voice -laulukilpailun, joka on tarkoitettu kehitysvammaisille ja muille erityisille. Kilpailun järjestää Kehitysvammaisten Taitotupa ry.

Perheeseen kuuluvat isä ja äiti.

Harrastaa karaokelaulua, musiikkia ja satunnaisesti kuntosalia.

Hänen mottonsa on ”jokainen päivä voi olla jonkin uuden alku”.

Tärkeä tamperelainen -sarjassa Voionmaan koulutuskeskuksen journalismin opiskelijat esittelevät tärkeitä tamperelaisia, jotka tekevät Tampereesta paremman paikan. Sarja jatkuu syyskuussa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut