Tärkeä tamperelainen: ”Lopulta kyllästyin siihen elämään” – Ammattirikollinen Jari kouluttautuu nyt lähihoitajaksi

Ex-vanki: Ammattirikollinen Jari Karhu teki lähes viisikymppisenä suunnanmuutoksen elämässään. Kaukajärveläinen kouluttautuu lähihoitajaksi ja haluaa antaa kasvot yhteiskuntaan sopeutumiselle.

Jari Karhu pääsi irti koko elämänsä kestäneestä vankilakierteestä ja haluaa nyt antaa takaisin opiskelemalla lähihoitajaksi Tuulamaria Lempiälä

Hoitohenkilökunnasta on suorastaan huutava pula nykyään ja alavalinta tuntuu kutsumukselta.

Silti 50-vuotias Jari Karhu on kaikkea muuta kuin tyypillinen lähihoitajaopiskelija.

Tampereen palvelualan ammattiopistossa opiskeleva Karhu on ollut ensimmäisen opintovuotensa aikana muun muassa harjoittelussa vanhusten ja kehitysvammaisten parissa.

Karhun määrätietoista opiskeluintoa vasten hänen taustansa saattaa tuntua yllättävältä.

Hänellä on nimittäin takanaan pitkä ammattirikollisen ura, joka päättyi lopullisesti parin vuoden takaiseen elämänmuutokseen.

Noin kaksi vuotta sitten Juuan vankilasta käveli ulos mies, joka oli päättänyt olla palaamatta sinne enää koskaan. Karhu oli elänyt siihenastisen elämänsä rikollisena, ja istunut pitkiä tuomioita sekä Suomessa että Ruotsissa.

Ajauduin mukaan todella ikäviin porukoihin ja syvälle rikolliseen maailmaan.

– Ajauduin mukaan todella ikäviin porukoihin ja syvälle rikolliseen maailmaan. Listalta löytyy niin päihde-, väkivalta- kuin omaisuusrikoksia, Karhu sanoo.

Kaiken taustalla oli jo murrosiässä alkanut vakava päihderiippuvuus, joka päätyi hallitsemaan Karhun elämää täysin. Päihteiden ja rikollisuuden kierteestä vapautuminen oli hänelle todella vaikeaa.

– Aika myöhäisessä vaiheessa sitten ja tiesin haluavani jotain muuta.

Taparikollisena normaaliin yhteiskuntaan sopeutuminen vaatii Karhun mukaan valtavan määrän työtä, ja muutos täytyy tehdä itseään varten. Myös tukiverkostot ovat elintärkeitä.

– Väitän, ettei yksikään ex-vanki pysty sopeutumaan normaaliin yhteiskuntaan ilman kunnon tukiverkostoja, hän sanoo.

Erityiskiitokset sopeutumisestaan Karhu haluaa antaa Silta-Valmennus ry:lle. Järjestö tarjoaa tuki- ja työllistymispalveluita esimerkiksi päihdeongelmaisille, nuorille ja maahanmuuttajille. Silta-Valmennuksen päihdekuntoutusohjelma on ollut merkittävä tekijä Karhun sopeutumisessa takaisin yhteiskuntaan.

Myös Kris ry:stä on ollut suuri apu. Järjestö tarjoaa vertaistukea vankilasta vapautuville, ja sillä on toimipisteitä ympäri Suomea.

Tie elämänmuutokseen on ollut Karhulle todella pitkä, mutta halu ottaa vastuuta omasta elämästä ja auttaa muita tulee syvältä sisimmästä.

– Vanhempani kuolivat yliannostukseen ollessani lapsi, ja päihderiippuvuus hallitsi pitkään omaakin elämääni. Tästä kaikesta kumpuaa aito ja suunnaton halu auttaa samojen ongelmien kanssa painivia. Jos tarinastani on apua edes jollekin, olen onnistunut tehtävässäni.

Karhu on kahden viime vuoden aikana ollut mukana yli 400 vertaistukiryhmässä, saanut parhaat pisteet ammattikoulun pääsykokeista ja löytänyt selkeän suunnan elämälleen. Valmistuttuaan hän aikoo suuntautua päihde- ja mielenterveyspuolelle ja kokee varsinkin vertaistuen antamisen omaksi vahvuudekseen.

– Haluan toimia esimerkkinä muille vankilasta vapautuneille ja antaa kasvot yhteiskuntaan sopeutumiselle.

Teksti: Konsta Hietaniemi

Tärkeä tamperelainen

Jari Karhu

50-vuotias lähihoitajaopiskelija.

Asuu nykyään Kaukajärvellä, mutta on alun perin kotoisin Savonlinnasta, jossa hänellä on tytär ja kolme lastenlasta.

Ajautui jo nuorena päihteiden ja rikollisuuden maailmaan.

Teki suunnanmuutoksen kaksi vuotta sitten, opiskelee nykyään lähihoitajaksi Saskyn koulutuskuntayhtymän Tampereen yksikössä.

Harrastaa patikointia ja voimanostoa, jossa on myös kilpaillut

Hänen tärkein mottonsa on “ota vastuu omasta elämästäsi ja kouluttaudu!”

Tärkeä tamperelainen -juttusarjassa Voionmaan koulutuskeskuksen journalismin opiskelijat esittelevät tärkeitä tamperelaisia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut