Tärkeä tamperelainen: ”Lopulta kyllästyin siihen elämään” – Ammattirikollinen Jari kouluttautuu nyt lähihoitajaksi

Ex-vanki: Ammattirikollinen Jari Karhu teki lähes viisikymppisenä suunnanmuutoksen elämässään. Kaukajärveläinen kouluttautuu lähihoitajaksi ja haluaa antaa kasvot yhteiskuntaan sopeutumiselle.

Jari Karhu pääsi irti koko elämänsä kestäneestä vankilakierteestä ja haluaa nyt antaa takaisin opiskelemalla lähihoitajaksi Tuulamaria Lempiälä

Hoitohenkilökunnasta on suorastaan huutava pula nykyään ja alavalinta tuntuu kutsumukselta.

Silti 50-vuotias Jari Karhu on kaikkea muuta kuin tyypillinen lähihoitajaopiskelija.

Tampereen palvelualan ammattiopistossa opiskeleva Karhu on ollut ensimmäisen opintovuotensa aikana muun muassa harjoittelussa vanhusten ja kehitysvammaisten parissa.

Karhun määrätietoista opiskeluintoa vasten hänen taustansa saattaa tuntua yllättävältä.

Hänellä on nimittäin takanaan pitkä ammattirikollisen ura, joka päättyi lopullisesti parin vuoden takaiseen elämänmuutokseen.

Noin kaksi vuotta sitten Juuan vankilasta käveli ulos mies, joka oli päättänyt olla palaamatta sinne enää koskaan. Karhu oli elänyt siihenastisen elämänsä rikollisena, ja istunut pitkiä tuomioita sekä Suomessa että Ruotsissa.

Ajauduin mukaan todella ikäviin porukoihin ja syvälle rikolliseen maailmaan.

– Ajauduin mukaan todella ikäviin porukoihin ja syvälle rikolliseen maailmaan. Listalta löytyy niin päihde-, väkivalta- kuin omaisuusrikoksia, Karhu sanoo.

Kaiken taustalla oli jo murrosiässä alkanut vakava päihderiippuvuus, joka päätyi hallitsemaan Karhun elämää täysin. Päihteiden ja rikollisuuden kierteestä vapautuminen oli hänelle todella vaikeaa.

– Aika myöhäisessä vaiheessa sitten ja tiesin haluavani jotain muuta.

Taparikollisena normaaliin yhteiskuntaan sopeutuminen vaatii Karhun mukaan valtavan määrän työtä, ja muutos täytyy tehdä itseään varten. Myös tukiverkostot ovat elintärkeitä.

– Väitän, ettei yksikään ex-vanki pysty sopeutumaan normaaliin yhteiskuntaan ilman kunnon tukiverkostoja, hän sanoo.

Erityiskiitokset sopeutumisestaan Karhu haluaa antaa Silta-Valmennus ry:lle. Järjestö tarjoaa tuki- ja työllistymispalveluita esimerkiksi päihdeongelmaisille, nuorille ja maahanmuuttajille. Silta-Valmennuksen päihdekuntoutusohjelma on ollut merkittävä tekijä Karhun sopeutumisessa takaisin yhteiskuntaan.

Myös Kris ry:stä on ollut suuri apu. Järjestö tarjoaa vertaistukea vankilasta vapautuville, ja sillä on toimipisteitä ympäri Suomea.

Tie elämänmuutokseen on ollut Karhulle todella pitkä, mutta halu ottaa vastuuta omasta elämästä ja auttaa muita tulee syvältä sisimmästä.

– Vanhempani kuolivat yliannostukseen ollessani lapsi, ja päihderiippuvuus hallitsi pitkään omaakin elämääni. Tästä kaikesta kumpuaa aito ja suunnaton halu auttaa samojen ongelmien kanssa painivia. Jos tarinastani on apua edes jollekin, olen onnistunut tehtävässäni.

Karhu on kahden viime vuoden aikana ollut mukana yli 400 vertaistukiryhmässä, saanut parhaat pisteet ammattikoulun pääsykokeista ja löytänyt selkeän suunnan elämälleen. Valmistuttuaan hän aikoo suuntautua päihde- ja mielenterveyspuolelle ja kokee varsinkin vertaistuen antamisen omaksi vahvuudekseen.

– Haluan toimia esimerkkinä muille vankilasta vapautuneille ja antaa kasvot yhteiskuntaan sopeutumiselle.

Teksti: Konsta Hietaniemi

Tärkeä tamperelainen

Jari Karhu

50-vuotias lähihoitajaopiskelija.

Asuu nykyään Kaukajärvellä, mutta on alun perin kotoisin Savonlinnasta, jossa hänellä on tytär ja kolme lastenlasta.

Ajautui jo nuorena päihteiden ja rikollisuuden maailmaan.

Teki suunnanmuutoksen kaksi vuotta sitten, opiskelee nykyään lähihoitajaksi Saskyn koulutuskuntayhtymän Tampereen yksikössä.

Harrastaa patikointia ja voimanostoa, jossa on myös kilpaillut

Hänen tärkein mottonsa on “ota vastuu omasta elämästäsi ja kouluttaudu!”

Tärkeä tamperelainen -juttusarjassa Voionmaan koulutuskeskuksen journalismin opiskelijat esittelevät tärkeitä tamperelaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 2. Finlaysonkin on nyt Live! – Vanhalla tehdasalueella soi koko elokuun, keskiviikkona laulaa Saha
 3. Tästä se lähtee, Tampere Rock Cityn keikkakalenterin paluu! – Täältä löytyy liveä 5.–11.8.
 4. Tampereella aloittaa 2 150 uutta ekaluokkalaista – koulutyö alkaa yhteensä 18 200 oppilaalla
 5. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
 6. Kolumni: Tampereen tarinaa kerrotaan itse kokemalla – "Särkänniemen hevoset jaloittelevat sopivasti samaan aikaan paikalle ja ihmisiä pulikoi vedessä"
 7. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 8. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 9. Hiedanrannan puutarhajuhlat on peruttu – "Emme halua riskeerata kaikkien yhteistä turvallisuutta"
 10. Pirkanmaalla kaahailtiin maanantaina tuntuvia ylinopeuksia: 155 km/h mittarissa Kaukajärvellä, 170 km/h puolestaan Pirkkalassa
 11. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 12. Hämeensillan ajoradan kiveystyöt valmistuivat – seuraavaksi tehdään reunat
 13. Ovi käy jalkapallo-Ilveksessä: Yusif Moussa siirtyy Israelin pääsarjaan – "Ulkomaan hankinta on vaikea toteuttaa"
 14. Asuntosijoittajalle entistä paremmat vuokratuotot Tampereella – keskusta jää jälkeen kakkos- ja kolmosalueista
 15. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 4. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 8. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 9. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 10. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 11. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 12. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 13. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 14. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 15. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.