Neljä tamperelaisopiskelijaa ideoi korona-ajan soittoringin vanhuksille – "Minulla ei ole lainkaan lauluääntä, mutta yhdessä olemme mummon kanssa laulaneet"

Soittoringin sosionomiopiskelijat Johanna Mahlamäki, Anniina Väisänen, Heikki Moisio ja Jenni Näsiaho tapasivat Seurakuntien talolla 22.6.2020, ja kävivät läpi Hyvän mielen puheluista saatuja oppeja. Kuvassa takana Tiina Lehmussaari ja Soile Kukkonen Mummon Kammarista. Juha-Pekka Aaltonen/Tampereen seurakuntayhtymä

Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijat ideoivat soittoringin ikäihmisten tueksi korona-aikana.

Mummon Kammarin ja sosionomiopiskelijoiden yhteistyönä syntyi Hyvän mielen puhelut -soittorinki, jossa opiskelijat juttelevat vanhusten kanssa, jotka koronaepidemian vuoksi ovat yksin kotonaan.

Opiskelijoiden soittorinki on poikkeusaikana täydentänyt Mummon Kammarin jo vuosikymmeniä jatkunutta vapaaehtoisten voimin tapahtuvaa Kotiystävä-toimintaa, sillä kotiystävät eivät epidemian vuoksi voineet käydä kylässä vanhusten luona.

Soittorinki sai alkunsa neljän opiskelijan ideasta. Tampereen ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalaa opiskelevat Johanna Mahlamäki, Heikki Moisio, Jenni Näsiaho ja Anniina Väisänen suunnittelivat keväällä opintoihinsa kuuluvaa projektityötä. Suunnitelmat muuttuivat, kun koronaepidemia iski. Opiskelijat päättivät, että haluavat tehdä ”jotakin konkreettista hyvää”.

Opiskelijat ottivat yhteyttä Mummon Kammariin, joka oli joutunut epidemian vuoksi sulkemaan ovensa. Yhteistyössä Mummon Kammarin kanssa syntyi Hyvän mielen puhelut -soittorinki, joka on nyt jatkunut toukokuun ensimmäiseltä viikolta alkaen.

Osa soittoringin vanhuksista oli odottanut Mummon Kammarin kotiystävää, mutta epidemian vuoksi tämä vapaaehtoistyön muoto ei ollut toistaiseksi käytettävissä.

Neljä opiskelijaa on touko-kesäkuun aikana soittanut viikoittain lähes kolmellekymmenelle vanhukselle. Kesäkuun lopussa ikäihmisiä oli soittoringissä mukana 27. Puheluprojektia jatketaan heinäkuun loppuun saakka.

–Välillä aiheet ovat olleet hyvin vakavia, kun olemme yhdessä pohtineet koronatilannetta. Olemme kuitenkin puhelussa kannatelleet toivoa. On voitu yhdessä päätyä siihen tulokseen, että tämäkin menee ohi, kertoo Anniina Väisänen.

– Olen huomannut, että myös vanhempien ihmisten kanssa voi hullutella samalla tavalla kuin nuorten kanssa, kertoo aiemmin nuorisotyöhön erikoistunut Jenni Näsiaho.

Jenni Näsiaho kertoo myös ylittäneensä itsensä laulamalla erään laulusta nauttivan puhelinystävän kanssa.

– Minulla ei ole lainkaan lauluääntä, mutta yhdessä olemme mummon kanssa laulaneet ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie” -virttä, kertoo Näsiaho.

– Olemme voineet jutella esimerkiksi parturilla tai kampaajalla käynnistä näin korona-aikana, ihan samaan tapaan voisin jutella vaikka oman veljeni kanssa, kuvailee Heikki Moisio.

Opastus on toiminut myös toiseen suuntaan. Mummoilla on paljon tietoja ja taitoja, joita he mielellään kertovat nuoremmalle sukupolvelle.

– Olen esimerkiksi saanut mummoilta hyviä ohjeita kukkien hoitoon, kertoo Johanna Mahlamäki.

Soittoringin projektia jatketaan sovitusti heinäkuun loppuun asti. Mukana projektissa ovat Mummon Kammarin puolelta olleet toiminnanohjaaja Soile Kukkonen ja vapaaehtoistoiminnanohjaaja Tiina Lehmussaari.

Soittoringin kokemuksia voidaan ehkä hyödyntää myös tulevaisuudessa, varsinkin, jos epidemia on ajankohtainen vielä syksyllä.

– Jos näyttää siltä, että tarvetta on vastaavalle toiminnalle, tätä voidaan todennäköisesti toteuttaa alan opiskelijoiden ja vapaaehtoisten kanssa jatkossakin, sanoo Tiina Lehmussaari.

– On todellakin mietitty sitä, tulisiko tämä meille yhdeksi vapaaehtoistyön muodoksi. Puhelut olisivat hyvä vaihtoehto Kotiystävä-toimintaan, jos tapaamisia ei pysty sisätiloissa järjestämään. Opiskelijoiden kanssa toteutettava yhteistyö sopii myös Mummon Kammarin toiminta-ajatukseen, sanoo Soile Kukkonen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut