Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Barbi-tv-gladiaattori Nokialta iloitsee, kun nuoret naiset pitävät kroppansa kunnossa – ”Kun poikkeaa massasta, herättää sekä ihastusta että hieman vihastusta”

Nokialla asuva Minna Pajulahti on televisiosta tuttu Barbi-gladiaattori (2017), fitness-urheilija ja -valmentaja sekä paljon muuta liikunnan ja kuntoilun alalla. Kauniin naisen somepäivityksiä seuraakin 70 000 ihmistä.

Mutta mistä fitness-urheilussa on kyse, kun laji jakaa mielipiteitä rajusti: osa ihannoi, osa pitää ihmisrääkkinä.

Millaiset ihmiset hakeutuvat fitness-harrastuksen pariin? Mikä heillä on motiivina?

– Aluksi on sanottava, että on todella positiivista, että kuntosaliharrastuksesta on tullut niin sanotusti kaikkien harrastus. Tähtäsit sitten fitness-kisalavoille tai kuntoilet omaksi iloksi. Nykypäivän ihmisiä kiinnostaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja myös siitä, miltä he näyttävät. Terveellinen ruokavalio on arkipäivää ja tiedetään mitä suuhun laitetaan. Luokseni on tullut fitness-harrastajiakin, ei vain kilpailijoita, koska he haluavat saada hyviä tuloksia nopeasti ja turvallisesti.

– Kisoihin tähtäävä harrastus valmentajan kanssa aloitetaan usein siksi, että halutaan nousta kisalavalle. Motiiveja voi olla erilaisia, usein löyhemmät motiivit eivät kanna muutamaa kisakautta pidemmälle, sillä laji vaatii harrastajaltaan paljon. Löyhempiä motiiveja voivat olla kivat somepäivitykset. Mutta motiivina voi olla myös omasta terveydestä huolehtiminen ja se, että halutaan parempaan kuntoon. Vahvempia ja usein kauaskantoisempia motiiveja ovat halu kehittää fysiikkaa, kilpailla, halu elää urheilijan elämää 24/7.

Mitä vaatii täyspäiväinen fitness-treenaaminen kilpatasolla?

– Täyspäiväinen fitness-kisaaminen on hieman harhaanjohtavaa, sillä laji on kuitenkin harrastus, teki sitä sitten ammattilaistasolla tai harrastajana. Siirtyminen harrastajasta kilpailijaksi on tänä päivänä aika pienenkin harppauksen päässä. Bikini-sarjan mukaan tulo on tehnyt lajissa kilpailemisen helpommaksi ja tehnyt lajista myös niin sanotusti matalan kynnyksen kilpaurheilulajin.

– Bikini-sarjassa lihasten määrä on pienehkö ja keholta vaaditaan lähinnä sopusuhtaisuutta ja sporttista lookia sekä kuntoa. Oman geneettisen rakenteen avulla kilpailija voi jopa voittaa ensimmäisen bikini SM-kultansa esimerkiksi 12 viikon dieetin ja treenin jälkeen. Bikinin-sarjan avulla fitness-lajit ovat nousseet pinnalle ja harrastajamäärät ovat kasvaneet, mikä on todella positiivinen asia koko fitness-urheilulle.

– Siirryttäessä body-fitnekseen, fitnekseen, physiqueen sekä kehonrakennukseen vaatimustaso kasvaa. Kehonrakentajaksi kukaan ei synny, eivätkä lihakset kasva vahingossa. Se vaatii vuosien määrätietoista työtä, toistoa, toistoa ja vielä kerran toistoa. Lyhyesti: fitness-kilpaileminen vaatii halua elää urheilijan elämää. Toistaa samoja rutiineja päivästä toiseen, tehdä samaa treeniä ja syödä samaa ruokaa, samaan aikaan. Kovaa itsekuria, määrätietoisuutta ja luonteen kovuutta, että saa puristettua itsestään irti niin kuntosalilla kuin silloinkin kun vatsassa kurnii.

Voiko ihan kenestä tahansa tulla fitness-harrastaja?

– Kyllä voi! Kuka vain voi aloittaa fitness-harrastamisen, oli sitten tavoitteena kilpailla tai ei. Useimmat kilpailevat fitness-lajeissa vain muutamat kisat ja ehkä normaalein lajissa mukana olo on 1–3 vuotta. Niitä, jotka ovat kilpailleet viisi vuotta alkaa jo olla huomattavasti vähemmän ja niitä, jotka ovat olleet mukana yli 10 vuotta on todella harvassa.

Itse olet kilpaillut ja olet ohjaaja ja valmentaja. Vieläkö sinulla on kilpailullisia tavoitteita?

– Kyllä on. Ensimmäiset fitness-kilpailut minulla oli vuonna 2000 ja viime vuosi oli minun tähänastisen ammattilaisurani paras ja menestyksekkäin. Tänä vuonna minun piti kilpailla kutsukilpailu Arnold Australiassa maaliskuussa, mutta korona sekoitti kisakalenteria. Nyt olen asettanut seuraavan tavoitteen ja se on lokakuussa Espanjassa pidettävä Europa pro -kilpailu.

– Olen ajatellut, että kilpailen vielä muutaman vuoden vapaaohjelma-fitneksessä, jos suurempia loukkaantumisia ei tule. Sitten voi olla, että kisaan vielä jossain muussa fysiikkalajissa tai sitten voimanostossa. Uskon, että tulen kilpailemaan jossain aina, jos vain kroppa kestää.

Millaisia kommentteja sinä kuulet vartalostasi?

– Kaikenlaisia. Kun poikkeaa massasta, herättää sekä ihastusta että hieman vihastusta. Mutta nykypäivänä lähestulkoon vain positiivista. Nyt on selkeästi muodissa lihaksikkaampi vartalo, mikä on mielestäni todella hyvä aiemman laihan naisvartalon ihannointiin. Myös nuoret naiset käyvät salilla ja syövät terveellisesti.

– Ihanimpia kommentteja oli kuulla Gladiaattorien tv-kuvausten aikaan pienen tytön äidiltä, että olen loistava esikuva pikkutytöille, vahva, itsenäinen, työtä tekevä nainen. Se kommentti tuntui todella hyvältä.