Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja

Kaupunki: Yli 200-metrinen pohjoinen Näsinsilta on muuttumassa puistomaiseksi oleskelualueeksi jo ensi vuonna. Tuulensuojaksi muovataan maasta korkeuseroja.

Tamperelaiset saattavat päästä jo ensi vuonna kauan odotetulle puistosillalle.

Suunnitelmat Rantatunnelin jälkeen autoliikenteeltä vapautuneen pohjoisen eli Näsijärven puoleisen Näsinsillan muuttamiseksi puistosillaksi ovat valmistumassa syksyllä.

– Se on maisemasilta, tarkentaa Tampereen kaupungin rakennuttajainsinööri Raija Tevaniemi.

Tevaniemen mukaan sillasta tulee nimenomaan oleskelupaikka, jossa pääasia on upeat maisemat ja näköalat Näsinselälle.

Noin 14 metriä leveän sillan yleisilme tulee silti olemaan puistomainen. Nurmikon, puiden ja istutusten lisäksi sillalla kulkee kävelyreitti, jonka pinnoitetta ei ole päätetty. Sillalle on tarkoitus muovata myös korkeuseroja.

– Sillan järvenpuoleiseen reunaan on tulossa polveilevia maakumpuja, jotka toimivat tuulensuojana pohjoistuulelle, mutta eivät estä näkymiä, ennakoi Tevaniemi.

Tarkempi suunnittelutyö on ollut toistaiseksi ideoinnin asteella. Sillalle on kuitenkin tarkoitus tuoda ainakin penkkejä, aurinkotuoleja ja ulkokuntoilulaitteita.

– Paikka on sellainen, ettei sinne ainakaan koripallokenttää tule. Olosuhteet vaikuttavat paljon toiminnallisuuteen.

Silta on tarkoitettu vain kävelijöille, sillä Ranta-Tampellaan menevät autot ja kaksisuuntainen pyöräilyreitti ohjataan Paasikivenkadulle, joka kulkee uudemmalla etelänpuoleisella Näsinsillalla. Yli 200-metristen siltojen väliin tehdään kaksi puukantta, joita pitkin pääsee sillalta toiselle.

Sillan pintarakenteiden eli asfaltin ja kivetyksen purkaminen on tarkoitus aloittaa jo tänä syksynä. Jos pintamaan läjittämiseen sekä kalusteiden, valaistuksen ja kaiteiden asentamiseen päästään ensi keväänä, olisi uusi maisemasilta avaamiskunnossa syksyllä 2021.

Kuntokartoituksen mukaan pohjoinen silta on 45 vuoden iästä huolimatta hyvässä kunnossa. Silti esimerkiksi sillan epätasainen kantavuus vaikuttaa muun muassa siihen, miten sillalle voidaan maata läjittää.

– Ideointia rajoittaa se, että kaikki suunnitelmat eivät ole rakenteellisesti mahdollisia.

Taloussuunnitelmassa pohjoisen Näsinsillan korjaus- ja maisemointitöihin on varattuna ensi vuodelle 800 000 euroa.

Tampereella harkittiin myös sillan purkua sen muututtua liikenteellisesti tarpeettomaksi.

Tevaniemen mukaan sillan purkaminen järven päällä, purkujätteiden kierrätys sekä sillassa kulkevien kaukolämpöputkien ja voimalinjojen uudelleen vetäminen olisi tehnyt hankkeen todella kalliiksi.

– Loppujen lopuksi olisi ollut tyhmää purkaa hyvä silta.