Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"

Teatteriarvio: Aladdin ja taikalamppu kirkasti kesäteatterikauden. Panu Raipian satumainen ohjaus sopii koko perheelle.

Kun täytin 10 vuotta isäni osti minulle lahjaksi upean kirjan Tuhannen ja yhden yön tarinoita. Paksu kirja sisälsi monia jännittäviä kertomuksia, joita isä meille lapsille luki. Parhaiten on mieleen jäänyt Aladdin ja taikalamppu.

Uskon, että lapset, jotka pääsevät nyt katsomaan Komediateatteriin näytelmäversiota, kokevat samanlaisen elinikäisen elämyksen. Luvassa on jännitystä, rakkautta, kauneutta, sadunomaista taikaa.

Esiripun noustua katsomosta kuuluu huokaus: Oskari Löytösen lavastus vie suoraan itäisille satumaille ja Kaisa Savolaisen puvut ovat värikkäitä ja runsaita. Juuri tällaista pitää lastennäytelmissä olla : mielikuvituksen lentoa.

Aladdin osoittautuu meneväksi nuoreksi pojaksi, joka viihtyy kotona vain ruoka-aikoina. Räätäli-isä haluaisi hänestä työlleen jatkajan, mutta Aladdinia ei työ kiinnosta. Isä sanoo kuolevansa suruun ja häpeään poikansa takia, ja kuoleekin. Pian paikalle saapuu mies, joka uskottelee olevansa Aladdinin setä. Hän lupaa tehdä Aladdinista rikkaan kauppiaan ja houkuttelee hänen syvään luolaan, jossa on suuri aarre.

Aladdin onnistuu pitämään itsellään aarteen, taikalampun, mutta jää maan alle loukkoon. Lampun henki toteuttaa hänen toiveensa ja hän pääsee kotiin.

Kaupungilla Aladdin on tavannut kauniin prinsessan ja rakastunut ensi silmäyksellä. Mutta onko köyhän räätälin pojan helppo päästä naimisiin prinsessan kanssa?

Nuoret näyttelijät ovat paneutuneet riemulla näytelmän tekoon.

Christian Lindroosin dramatisointi on uskollinen alkuperäiselle tarinalle – Walt Disneyn piirretyssä elokuvassa on varsin erilainen tyyli. Hämmästystä pienissä katsojissa herätti prinsessan nimi Bedrulburur, jota oma sulttaani-isäkään ei osannut sanoa. Jasmine on kuitenkin Disneyn tuote.

Nuoret näyttelijät ovat paneutuneet riemulla näytelmän tekoon. Erityiskiitoksen ansaitsee Saara Pohjoismäki lampun henkenä – hän on eloisa ja liikunnallisesti lahjakas – tyystin toista maata kuin Disneyn suuri ja pelottava henki. Mahtavaa työtä tekee myös hieman yksinkertainen sulttaani – Roope Kuusisto. Onni Reilin vaihtaa velhosta suurvisiiriksi lennokkaasti. Pauliina Eilola on äitinä köyhä, mutta ponteva ja huvittaa hassuna prinssinä. Itse Aladdinina hurmaa letkeäliikkeinen Antti Heinonen. Janika Peltola koskettaa sokeana ja ihastuttaa prinsessana, joka on kuin tästä päivästä.

Tampereen Komediateatteri

Aladdin ja taikalamppu

Tampereen Komediateatterin ja Suomen Teatteriopiston yhteistyö

Tuhannen ja yhden yön tarinoista dramatisoinut Christian Lindroos

Ohjaus Panu Raipia

Suomennos Hannu Mäkelä

Lavastus Oskari Pöyhönen

Pukusuunnittelu Kaisa Savolainen

Äänisuunnittelu Janne Pärnänen

Valosuunnittelu Jonna Rautala

Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Johanna Vänttinen

Rooleissa Antti Heinonen, Saara Pohjoismäki, Pauliina Eilola, Janika Peltola, Roope Kuusisto, Onni Reilin

Ensi-ilta Komediateatterin Päänäyttämöllä 30.6.2020

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut