Teatteriarvio: Taikalamppu valaisee! – "Satumainen ohjaus sopii koko perheelle"

Teatteriarvio: Aladdin ja taikalamppu kirkasti kesäteatterikauden. Panu Raipian satumainen ohjaus sopii koko perheelle.

Ylöjärveläinen Vilja Risku, 9, piti kovasti Aladdin ja taikalamppu -näytelmästä. Erityissuosikkeja olivat Henki (Saara Pohjoismäki) ja sulttaani. Myös Antti Heinosen Aladdin oli hyvä. Jere Riihinen

Katariina Fleming

Kun täytin 10 vuotta isäni osti minulle lahjaksi upean kirjan Tuhannen ja yhden yön tarinoita. Paksu kirja sisälsi monia jännittäviä kertomuksia, joita isä meille lapsille luki. Parhaiten on mieleen jäänyt Aladdin ja taikalamppu.

Uskon, että lapset, jotka pääsevät nyt katsomaan Komediateatteriin näytelmäversiota, kokevat samanlaisen elinikäisen elämyksen. Luvassa on jännitystä, rakkautta, kauneutta, sadunomaista taikaa.

Esiripun noustua katsomosta kuuluu huokaus: Oskari Löytösen lavastus vie suoraan itäisille satumaille ja Kaisa Savolaisen puvut ovat värikkäitä ja runsaita. Juuri tällaista pitää lastennäytelmissä olla : mielikuvituksen lentoa.

Aladdin osoittautuu meneväksi nuoreksi pojaksi, joka viihtyy kotona vain ruoka-aikoina. Räätäli-isä haluaisi hänestä työlleen jatkajan, mutta Aladdinia ei työ kiinnosta. Isä sanoo kuolevansa suruun ja häpeään poikansa takia, ja kuoleekin. Pian paikalle saapuu mies, joka uskottelee olevansa Aladdinin setä. Hän lupaa tehdä Aladdinista rikkaan kauppiaan ja houkuttelee hänen syvään luolaan, jossa on suuri aarre.

Aladdin onnistuu pitämään itsellään aarteen, taikalampun, mutta jää maan alle loukkoon. Lampun henki toteuttaa hänen toiveensa ja hän pääsee kotiin.

Kaupungilla Aladdin on tavannut kauniin prinsessan ja rakastunut ensi silmäyksellä. Mutta onko köyhän räätälin pojan helppo päästä naimisiin prinsessan kanssa?

Nuoret näyttelijät ovat paneutuneet riemulla näytelmän tekoon.

Christian Lindroosin dramatisointi on uskollinen alkuperäiselle tarinalle – Walt Disneyn piirretyssä elokuvassa on varsin erilainen tyyli. Hämmästystä pienissä katsojissa herätti prinsessan nimi Bedrulburur, jota oma sulttaani-isäkään ei osannut sanoa. Jasmine on kuitenkin Disneyn tuote.

Nuoret näyttelijät ovat paneutuneet riemulla näytelmän tekoon. Erityiskiitoksen ansaitsee Saara Pohjoismäki lampun henkenä – hän on eloisa ja liikunnallisesti lahjakas – tyystin toista maata kuin Disneyn suuri ja pelottava henki. Mahtavaa työtä tekee myös hieman yksinkertainen sulttaani – Roope Kuusisto. Onni Reilin vaihtaa velhosta suurvisiiriksi lennokkaasti. Pauliina Eilola on äitinä köyhä, mutta ponteva ja huvittaa hassuna prinssinä. Itse Aladdinina hurmaa letkeäliikkeinen Antti Heinonen. Janika Peltola koskettaa sokeana ja ihastuttaa prinsessana, joka on kuin tästä päivästä.

Tampereen Komediateatteri

Aladdin ja taikalamppu

Tampereen Komediateatterin ja Suomen Teatteriopiston yhteistyö

Tuhannen ja yhden yön tarinoista dramatisoinut Christian Lindroos

Ohjaus Panu Raipia

Suomennos Hannu Mäkelä

Lavastus Oskari Pöyhönen

Pukusuunnittelu Kaisa Savolainen

Äänisuunnittelu Janne Pärnänen

Valosuunnittelu Jonna Rautala

Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Johanna Vänttinen

Rooleissa Antti Heinonen, Saara Pohjoismäki, Pauliina Eilola, Janika Peltola, Roope Kuusisto, Onni Reilin

Ensi-ilta Komediateatterin Päänäyttämöllä 30.6.2020

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 2. Finlaysonkin on nyt Live! – Vanhalla tehdasalueella soi koko elokuun, keskiviikkona laulaa Saha
 3. Tästä se lähtee, Tampere Rock Cityn keikkakalenterin paluu! – Täältä löytyy liveä 5.–11.8.
 4. Tampereella aloittaa 2 150 uutta ekaluokkalaista – koulutyö alkaa yhteensä 18 200 oppilaalla
 5. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
 6. Kolumni: Tampereen tarinaa kerrotaan itse kokemalla – "Särkänniemen hevoset jaloittelevat sopivasti samaan aikaan paikalle ja ihmisiä pulikoi vedessä"
 7. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 8. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 9. Hiedanrannan puutarhajuhlat on peruttu – "Emme halua riskeerata kaikkien yhteistä turvallisuutta"
 10. Pirkanmaalla kaahailtiin maanantaina tuntuvia ylinopeuksia: 155 km/h mittarissa Kaukajärvellä, 170 km/h puolestaan Pirkkalassa
 11. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 12. Hämeensillan ajoradan kiveystyöt valmistuivat – seuraavaksi tehdään reunat
 13. Ovi käy jalkapallo-Ilveksessä: Yusif Moussa siirtyy Israelin pääsarjaan – "Ulkomaan hankinta on vaikea toteuttaa"
 14. Asuntosijoittajalle entistä paremmat vuokratuotot Tampereella – keskusta jää jälkeen kakkos- ja kolmosalueista
 15. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 4. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 8. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 9. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 10. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 11. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 12. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 13. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.