70-vuotias Twitter-tähti Juice Leskinen olisi tehtaillut some-kohuja... mutta olisiko sinne suostunut – Nasevuudet kerättiin uutuuskirjaan

Näkökulma: Nasevuudet kirjaksi keränneen kirjailijan mukaan lukenut ja salamannopea toisinajattelija-Juice olisi voinut olla Twitter-tähti.

Linda Huhtinen keräsi Juicen nokkeluuksia kansien väliin. Vaikka sanaseppo olisi tuskin sosiaaliseen mediaan lähtenyt, hänellä olisi kykyjä seuratuksi sometähdeksi. Petteri Mäkinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Pitkästi pystyy sanomaan kuka tahansa, mutta lyhyesti on vaikeampaa.

Tämä mielessään teini-ikäinen Linda Huhtinen alkoi keräämään sattuvia sanomisia eli sitaatteja. Suosikiksi nousi nopeasti Juice Leskinen.

– Ne olivat nokkelia, kiinnostavia ja hauskoja. Hän ei käyttänyt sivistyssanoja, vaan suomen kieltä, joka on meillä kaikilla käytössä. Lauseita jää kuitenkin monesti pohtimaan. Se oli sanataidetta, tiivistää Huhtinen.

Vuosien urakan tulokset konkretisoituvat tällä viikolla, kun Huhtisen, 31, uutuuskirja Toisinajattelija – Näin lausui Leskinen julkaistiin.

Kansiin on Juicen sanomisten lisäksi kerätty myös Juicen ystävien muistoja. Muisteluksia ja sitaatteja pyydettiin myös muilta suomalaisilta.

– Huomasin, että todella monet olivat tehneet samanlaista keräilytyötä kuin minä ja he lähettivät muun muassa lehtileikkeitä minulle käyttöön, kiittää Huhtinen.

Kirjailijan mukaan sitaateissa ja muistoissa kuvastuu, lukenut ja nokkela sanankäyttäjä, joka oli yhtä aikaa hyvin itsevarma, mutta myös inhimillinen ja haavoittuva.

– Hänellä oli inhimillinen halu saada hyväksyntää ja tulla rakastetuksi. Juice oli nuorena hontelo, laiha ja ujo poika. Sanoista tuli ase, jolla hän on taisteli muun muassa epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

Varsinkin 2000-luvulla valtakunnanviisaaksi noussut Juice otti kantaa lähes aina, kun häneltä kysyttiin. Kirja on järjestetty temaattisesti aiheittain. Juice muun muassa suomi yksilöä alistavia järjestelmiä ja puolusti Matti Nykästä, Iiro Viinasta ja Dingoa.

– Juice lähti usein valtavirtaa vastaan puolustamaan sellaisia, jotka ovat jäämässä julkisuudessa alakynteen, selittää kirjailija.

Nykyisessä lauma-ajatteluun ohjaavassa ja kuplien sisään jäävässä keskustelukulttuurissa asenteella saisi aikaan säännöllisiä somekohuja.

Huhtinen kertoo keskustelleensa Juicen tunteneiden kanssa siitä, olisiko Juice edes lähtenyt sosiaaliseen mediaan. Arvio on, että todennäköisesti ei.

Toisaalta Juicen monipuolisella lukeneisuudella, pettämättömällä muistilla ja salamannopeilla verbaalisilla hoksottimilla hän olisi seurattu Twitter-tähti.

– Nyt kaikki ovat huolissaan siitä, mitä uskaltaa sanoa. Juicelle tämä ei olisi ollut ongelma. Hän olisi varmasti myrskynsilmässä, mutta hoitaisi kohut sanavalmiudellaan.

56-vuotiaana kuolleen Juice Leskisen syntymästä tuli helmikuussa kuluneeksi 70 vuotta. Huhtinen on varma siitä, että Juicen sanansäilä viuhuisi yhä, mikäli hän olisi hengissä.

– Hän olisi varmasti esillä, jos olisi vielä hengissä. Tosin heti 70-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen Juice olisi joutunut koronakaranteeniin. Tuskin hän olisi siihen alistunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Finlaysonkin on nyt Live! – Vanhalla tehdasalueella soi koko elokuun, keskiviikkona laulaa Saha
 2. Tästä se lähtee, Tampere Rock Cityn keikkakalenterin paluu! – Täältä löytyy liveä 5.–11.8.
 3. Tampereella aloittaa 2 150 uutta ekaluokkalaista – koulutyö alkaa yhteensä 18 200 oppilaalla
 4. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
 5. Sisä-Suomen poliisin tilastot kertovat: huumausainerikollisuuden määrä kasvoi tuntuvasti alkuvuoden aikana
 6. Kolumni: Tampereen tarinaa kerrotaan itse kokemalla – "Särkänniemen hevoset jaloittelevat sopivasti samaan aikaan paikalle ja ihmisiä pulikoi vedessä"
 7. Poliisi vaitonainen miehen epäiltyyn murhaan liittyvistä tutkimuksista Helsingissä – 12 epäiltyä pidätetty: 10 miestä, 2 naista
 8. "Mukavaa kesän jatkoa: elokuu toimii aina" – J. Karjalainen joutui jälleen siirtämään jättikonserttiaan
 9. Hiedanrannan puutarhajuhlat on peruttu – "Emme halua riskeerata kaikkien yhteistä turvallisuutta"
 10. Pirkanmaalla kaahailtiin maanantaina tuntuvia ylinopeuksia: 155 km/h mittarissa Kaukajärvellä, 170 km/h puolestaan Pirkkalassa
 11. Naisia kiusataan netissä ulkonäöstä, miehiä liikunnasta – "Henkilöitynyttä ja raakaa"
 12. Hämeensillan ajoradan kiveystyöt valmistuivat – seuraavaksi tehdään reunat
 13. Ovi käy jalkapallo-Ilveksessä: Yusif Moussa siirtyy Israelin pääsarjaan – "Ulkomaan hankinta on vaikea toteuttaa"
 14. Asuntosijoittajalle entistä paremmat vuokratuotot Tampereella – keskusta jää jälkeen kakkos- ja kolmosalueista
 15. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 4. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 8. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
 9. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 10. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 11. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 12. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 13. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 14. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 15. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.