Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs

Henkilö: Koripallo toi Ervin Latimerin lähes 50 vuotta sitten talviselle Tampereelle ja Pyrintöön. Sittemmin hän tehnyt pitkä uran ravintolayrittäjänä.

Kaikki alkoi Tampereelta 10. lokakuuta 1974, kun agentti olikin sopinut koripalloilija Ervin Latimerin seuran lämpimän Ranskan sijasta Suomen I-divariin Tampereen Pyrintöön.

– Oli lunta ja kylmää. Ensin kuljin vain harjoitusten ja asunnon väliä, kunnes tutustuin Pispalan Tarmossa pelanneeseen Tony Brooksiin. Siitä alkoi elämä, kertaa koripallon jälkeen pitkän työuran ravintolayrittäjänä 68-vuotias Latimer nyt.

Pyrintö nousi kauden 1974–75 jälkeen Suomen mestaruussarjaan, vaikka Latimer oli kohahduttanut Tamperelaiselle antamalla lausunnollaan: ”Koripalloilusta ei vilaustakaan”.

Nyt hän pyörentää lausuntoa puolustajien pelkästä huitomisesta, mutta sanoo, että näkemys puolustamisesta oli hukassa. Lisäksi rivien välistä voi lukea, että kaikki silloiset pelaajat eivät harjoitelleet tarpeeksi.

– Kävin salilla, käytin painoliivejä, juoksin kymmenen kilometrin lenkkejä. Tein töitä, koska se oli minun ammattini.

Pyrinnöstä hän siirtyi kaudeksi Ranskan Dijoniin. Sieltä Latimer palasi Helsinkiin Panttereihin. Kotimaan sarjoissa hän edusti myös Hyvinkään Tahkoa, Playhonkaa, Uudenkaupungin Urheilijoita ja Tapiolan Honkaa.

Oli lunta ja kylmää. Ensin kuljin vain harjoitusten ja asunnon väliä.

Ensimmäisen oman firmansa Latimer perusti 1983 Uudessakaupungissa pelatessaan UU:ssa. Silloin hän myi corn dogeja torilla. Voi sanoa Latimerin kotouttaneen tämän amerikanherkun Suomeen.

Corn dogit eli maissitaikinalla kuorrutetut nakit tikussa löivät läpi erityisesti urheilevan ja musiikkia kuuntelevan nuorison parissa. Latimer paistoi niitä Linnanmäellä, Olympiastadionilla ja Helsingin jäähallissa.

Vuonna 1993 hän lähti yrittäjäksi Tallinnaan. Texmex-ravintola oli suuri – 250 asiakaspaikkaa – ja kauppa kävi. Amerikkalaistyylinen ruoka iski nousevan Viron makuun. Bisnes sujui monta vuotta, kunnes:

– Tuli kaveri sisään ja sanoi, että meillä on katsottuna teille partneri. Kysyin, mitä helvettiä!

Seuraavaksi hän kysyi neuvoa lakimieheltään, joka neuvoi irtautumaan bisneksistä siellä.

– En ymmärrä, mitä ihmettä minä tein siellä, Latimer puuskahtaa nyt.

Suomessa hän alkoi pitää kahvilaa Helsingin kauppatorilla. Latimer myi corn dogeja Mikonkadulla yökioskista ja tuli suoraan aamukuudeksi torille. Sitten iski aivoinfarkti ja lääkäri käski jäädä eläkkeelle.

– En jaksanut olla tekemättä mitään. Seuraavaksi menin myymään Oulunkylän kentälle, Aleksis Kiven kadulle ja Itäkeskuksen uimahallille. Nyt on vain tämä yksi.

Ruskeasuon hallin kahvilaa Latimer on pitänyt kolme vuotta.

– Oli suunnitelmissa lähteä Espanjaan, mutta tuli tämä korona, ja mietin, että parempi jäädä.

Koripallokin on ikämieheltä jo jäänyt.

– Mulla on nyt uusi lonkka, uusi polvi.

Mutta toisesta polvesta löytyi pelimies: Cedric ”Cedu” Latimer kuuluu siihen toisen polven jenkkikaartiin, joka valloitti Suomen kenttiä. Cedu pelasi 36 nuorten maaottelua. Hänelläkin on ikää jo 32 ja seura nyt I-divarin Munkkiniemen Kisapojat.