Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta

Kaupunkiopas: Opas ei ole enää pelkkä historioitsija, tietää konkari Anja Hakkarainen.

Anja Hakkarainen on opastanut Tampereella 40 vuotta. Laura Vanzo/Visit Tampere

Anja Hakkarainen on opastamisen ammattilainen, sillä hän on työskennellyt oppaana jo 40 vuotta.

Hakkaraisen mukaan opastaminen on muuttunut paljon ajan myötä. Oppaiden on pitänyt kehittyä, eikä opas ole enää pelkästään historioitsija, vaan tarinoiden ja elämysten luoja.

Nykyisin hän toimii puheenjohtajana Tampereen Matkailuoppaat ry:ssä, joka on Suomen toiseksi vanhin opasyhdistys. Vuonna 1948 perustettu yhdistys tarjoaa opaspalveluita Tampereella ja sen lähiympäristössä, ja siihen kuuluu miltei 40 auktorisoitua opasta.

Pyynikillä asuvan Hakkaraisen alkuaika Tampereella meni hänen omien sanojensa mukaan ihmetellessä, mutta Jämsästä Pirkanmaalle alun perin opiskelujen perässä muuttanut maalaistalon kasvatti ei muuttaisi ikinä Tampereelta mihinkään.

Diplomikielenkääntäjäksi valmistunut Hakkarainen työskenteli opintojensa jälkeen teollisuudessa. Vientitehtävien parissa työskennellessään hän kohtasi paljon ulkomaalaisia vieraita, joille yritys esitteli Tampereen kaupunkia. Hakkaraista hävetti, kun hän ei tiennyt paikoista kuin pintapuolisesti.

– Mietin, kuinka saisin lisää tietoa. Näin ilmoituksen opaskurssista, ilmoittauduin mukaan, kävin kurssin ja siitä se alkoi, kuvailee Hakkarainen opasuransa alkuaikoja.

On täysin eri asia kuulla kaupungista oppaalta kuin katsoa applikaatiosta.

Oppaan työssä Hakkaraista kiehtoo ihmisten kohtaaminen ja vuorovaikutus.

– Kahta samanlaista ryhmää ei ole, ja se tekee opastuksesta kiehtovaa, kertoo Hakkarainen.

Vuosien mittaan Hakkaraisen opastuksesta ovat nauttineet niin kotimaiset kuin ulkomaalaisetkin ryhmät. Kokenut opas kertoo, että virallisen oppaan täytyy ylläpitää omaa tietotasoa ja seurata muuttuvaa ympäristöä.

Oppaan tärkeimpiin ominaisuuksiin Hakkaraisen mielestä kuuluvat loppumaton tiedonjano, palveluhenkisyys, ulospäin suuntautunut luonne, kielitaito, aitous ja huumorintaju.

Hakkarainen kertoo oppaiden työn olevan tärkeä osa Tampereen matkailumarkkinointia. Opas voi olla ulkomailta tulleen matkailijan ainoa kontakti kaupunkiin. Opas on käyntikortti, jonka perusteella matkailija luo mielikuvan kaupungista ja sen asukkaista.

– On täysin eri asia kuulla kaupungista oppaalta kuin katsoa applikaatiosta. Ota opas, niin kuulet, mitä näet. Se on minusta hyvin sanottu, Hakkarainen tiivistää.

Yksi Hakkaraisen mieleenpainuvimmista hetkistä on ollut retki saksalaiskuoron kanssa. Retken päätyttyä kuorolaiset lauloivat Hakkaraiselle Kalliolle Kukkulalle -kansanlaulun kiitokseksi.

– Yllättävintä oli, että he lauloivat sen suomeksi, kuvailee Hakkarainen.

He olivat opetelleet laulun suomalaisen ystäväkuoron ollessa vierailulla Saksassa.

Opastaminen on Hakkaraisen rakkain harrastus. Hän on saanut sen ansiosta pitkäaikaisia ystävyyssuhteita, ja hän pitää oppaiden yhteishenkeä tiiviinä. Palkkio ei ole hänelle tärkein syy opastamiseen.

– Kun asiakkaat tulevat kierroksen jälkeen sanomaan, että kyllä huomaa, että rakastat kotikaupunkiasi. Se on parasta kiitosta, Hakkarainen kiteyttää.

Teksti: Leena Huuhka

Tärkeä tamperelainen

Anja Hakkarainen

Asuu Pyynikillä. Alun perin kotoisin Jämsästä.

Ammatiltaan diplomikielenkääntäjä, nykyisin eläkkeellä.

Työskennellyt erilaisissa markkinointitehtävissä ja myöhemmin toiminut kansainvälisten kongressien järjestäjänä ja kongressitoimiston vetäjänä lähes 30 vuotta.

Toimii vuosittain myös matkanjohtajana muualle Suomeen, Keski-Eurooppaan ja Pietariin tehtävillä matkoilla.

Opastamisen lisäksi kiinnostunut teatterista, musiikista, yhdistystoiminnasta sekä luonnosta ja ulkoilusta.

Puhuu suomea, ruotsia, saksaa ja englantia.

Tärkeä tamperelainen -juttusarjassa Voionmaan koulutuskeskuksen journalismin opiskelijat esittelevät tärkeitä tamperelaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ryanair aloitti Wienin lennot... nyt Helsingistä – "Uusien reittien avaaminen on positiivinen asia Suomelle"
 2. Kuntosalilla kaikki on itsestä kiinni, sanoo Seremoniamestari – "Rauta nousee tai ei nouse"
 3. Tampereen koulujen koronaohjeisiin tarkennuksia: lähiopetusta, mutta porrastettuja välitunteja ja oppitunteja ulkona, maskia saa käyttää
 4. Metsästyskausi lähestyy: se tietää aselupahakemusten kasvua – poliisi neuvoo nyt, miten vältät suurimmat ruuhkat asioidessasi
 5. Koulut alkavat ensi viikolla – Tampereella haetaan suojatiepäivystäjää 6 000 oppilaan koulutielle, näin pääset mukaan
 6. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 7. Kolumni: Antakaa minulle suomalaista laatua! – "Oletko kokenut tämän: ostat paristokäyttöisen lelun ja se ei toimi?"
 8. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 9. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 10. Tampereen Takahuhdin Kuusimäenkadulla kokeillaan yhteiskatua
 11. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon
 12. Nouseeko nuori Matias Riikonen jo tällä kaudella Ilveksen ykkösmaalivahdiksi? – "Vielä on paljon kehitettävää omassa pelissä"
 13. Iivanainen ja Räikkä jatkavat Tampereen Teatterikesän taiteellisessa johtoryhmässä
 14. Paluumuuttaja löysi vanhan, tutun paikkansa – Jukka Peltola valittiin Tapparan kapteeniksi
 15. Liikuntapalvelujen syyskauden ryhmiin ilmoittautuminen alkaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiläinen Jii valvoi koko yön, jotta pääsi 150 euron lahjakorttiarvontaan Tampereen Lakalaivan Lidliin – katso video avajaisaamun meiningistä ja jonottavasta kansasta
 2. Hurja karkumatka Tampereen Teiskossa päättyi, kun poliisikoira loksautti hampaansa asuntovaunussa – Sitä ennen sinnikäs karkulainen yritti paeta moottoripyörällä, juosten ja jopa uimalla
 3. Selviääkö Raisa Räisäsen kohtalo järvestä? – "Todennäköisempää on se että häntä ei löydetä..."
 4. Hervannassa tapahtui moottoripyörän ja henkilöauton välinen kolari – Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti, Tieteenkatu suljettu ainakin parin tunnin ajan
 5. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 6. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 7. Tampereen yliopisto otti käyttöön uuden opintotietojärjestelmän – "On tärkeää että käytössä on yksi yhteinen järjestelmä"
 8. Ratikka tulee vuoden päästä: Hervannassa hyödytään eniten, mutta tänne halutaan silti muuttaa – Lukijaraati laittoi kaupunginosat järjestykseen, katso top 5:t
 9. Kenelle Tampereen keskusta on tehty? – "Raitiotieprojekti on hyvä alku, mutta se ei yksin riitä"
 10. Jääkiekkoilijan kesä kääntyi tutuksi työnteoksi: Tappara käärii hihat jälleen perjantaiaamuna Rauman Pitsiturnauksessa kello 8.45 – "Kävellään hallille niin kyllä siinä herää"
 11. Miksi puolet aikuisista jonottaa korona-aikanakin koululippuja lapsilleen, ihmettelee Nysse – Asia hoituisi jonottamatta...
 12. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 13. Pirkanmaan Tilausliikenne voitti kilpailutuksen viidestä linjasta – kaupunki käyttää myös kesäoption
 14. Tampereen koulujen koronaohjeisiin tarkennuksia: lähiopetusta, mutta porrastettuja välitunteja ja oppitunteja ulkona, maskia saa käyttää
 15. Tampereen Takahuhdin Kuusimäenkadulla kokeillaan yhteiskatua

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.