Tärkeä tamperelainen | ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta

Kaupunkiopas: Opas ei ole enää pelkkä historioitsija, tietää konkari Anja Hakkarainen.

Anja Hakkarainen on opastamisen ammattilainen, sillä hän on työskennellyt oppaana jo 40 vuotta.

Hakkaraisen mukaan opastaminen on muuttunut paljon ajan myötä. Oppaiden on pitänyt kehittyä, eikä opas ole enää pelkästään historioitsija, vaan tarinoiden ja elämysten luoja.

Nykyisin hän toimii puheenjohtajana Tampereen Matkailuoppaat ry:ssä, joka on Suomen toiseksi vanhin opasyhdistys. Vuonna 1948 perustettu yhdistys tarjoaa opaspalveluita Tampereella ja sen lähiympäristössä, ja siihen kuuluu miltei 40 auktorisoitua opasta.

Pyynikillä asuvan Hakkaraisen alkuaika Tampereella meni hänen omien sanojensa mukaan ihmetellessä, mutta Jämsästä Pirkanmaalle alun perin opiskelujen perässä muuttanut maalaistalon kasvatti ei muuttaisi ikinä Tampereelta mihinkään.

Diplomikielenkääntäjäksi valmistunut Hakkarainen työskenteli opintojensa jälkeen teollisuudessa. Vientitehtävien parissa työskennellessään hän kohtasi paljon ulkomaalaisia vieraita, joille yritys esitteli Tampereen kaupunkia. Hakkaraista hävetti, kun hän ei tiennyt paikoista kuin pintapuolisesti.

– Mietin, kuinka saisin lisää tietoa. Näin ilmoituksen opaskurssista, ilmoittauduin mukaan, kävin kurssin ja siitä se alkoi, kuvailee Hakkarainen opasuransa alkuaikoja.

On täysin eri asia kuulla kaupungista oppaalta kuin katsoa applikaatiosta.

Oppaan työssä Hakkaraista kiehtoo ihmisten kohtaaminen ja vuorovaikutus.

– Kahta samanlaista ryhmää ei ole, ja se tekee opastuksesta kiehtovaa, kertoo Hakkarainen.

Vuosien mittaan Hakkaraisen opastuksesta ovat nauttineet niin kotimaiset kuin ulkomaalaisetkin ryhmät. Kokenut opas kertoo, että virallisen oppaan täytyy ylläpitää omaa tietotasoa ja seurata muuttuvaa ympäristöä.

Oppaan tärkeimpiin ominaisuuksiin Hakkaraisen mielestä kuuluvat loppumaton tiedonjano, palveluhenkisyys, ulospäin suuntautunut luonne, kielitaito, aitous ja huumorintaju.

Hakkarainen kertoo oppaiden työn olevan tärkeä osa Tampereen matkailumarkkinointia. Opas voi olla ulkomailta tulleen matkailijan ainoa kontakti kaupunkiin. Opas on käyntikortti, jonka perusteella matkailija luo mielikuvan kaupungista ja sen asukkaista.

– On täysin eri asia kuulla kaupungista oppaalta kuin katsoa applikaatiosta. Ota opas, niin kuulet, mitä näet. Se on minusta hyvin sanottu, Hakkarainen tiivistää.

Yksi Hakkaraisen mieleenpainuvimmista hetkistä on ollut retki saksalaiskuoron kanssa. Retken päätyttyä kuorolaiset lauloivat Hakkaraiselle Kalliolle Kukkulalle -kansanlaulun kiitokseksi.

– Yllättävintä oli, että he lauloivat sen suomeksi, kuvailee Hakkarainen.

He olivat opetelleet laulun suomalaisen ystäväkuoron ollessa vierailulla Saksassa.

Opastaminen on Hakkaraisen rakkain harrastus. Hän on saanut sen ansiosta pitkäaikaisia ystävyyssuhteita, ja hän pitää oppaiden yhteishenkeä tiiviinä. Palkkio ei ole hänelle tärkein syy opastamiseen.

– Kun asiakkaat tulevat kierroksen jälkeen sanomaan, että kyllä huomaa, että rakastat kotikaupunkiasi. Se on parasta kiitosta, Hakkarainen kiteyttää.

Teksti: Leena Huuhka

Tärkeä tamperelainen

Anja Hakkarainen

Asuu Pyynikillä. Alun perin kotoisin Jämsästä.

Ammatiltaan diplomikielenkääntäjä, nykyisin eläkkeellä.

Työskennellyt erilaisissa markkinointitehtävissä ja myöhemmin toiminut kansainvälisten kongressien järjestäjänä ja kongressitoimiston vetäjänä lähes 30 vuotta.

Toimii vuosittain myös matkanjohtajana muualle Suomeen, Keski-Eurooppaan ja Pietariin tehtävillä matkoilla.

Opastamisen lisäksi kiinnostunut teatterista, musiikista, yhdistystoiminnasta sekä luonnosta ja ulkoilusta.

Puhuu suomea, ruotsia, saksaa ja englantia.

Tärkeä tamperelainen -juttusarjassa Voionmaan koulutuskeskuksen journalismin opiskelijat esittelevät tärkeitä tamperelaisia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut