Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Suomen suurin kesätaidetapahtuma Finlayson Art Area tuo tänä kesänä Tampereen vanhalle tehdasalueelle luonnon ja värit.

Finlaysonin alueella nähdään muun muassa vihertaideteoksia, luonnon tilaa kantaaottavia teoksia ja katumaalauksin kukkivaa asfalttia.

Finlayson Art Area on avoinna 4.7.–30.8.

Näyttelyt sijaitsevat useassa eri kohteessa niin sisägallerioissa, julkisissa auloissa kuin ulkotiloissakin. Näyttelyt ja viikoittaiset opastukset ovat kävijöille ilmaisia. Näyttelyihin ovat tervetulleita myös lemmikit.

Poikkitaiteellinen tapahtuma yhdistää luontevasti kuva- ja sanataiteen katu- ja vihertaiteeseen. Nykytaide saa rinnalleen herkullista rosoa alueen vanhojen tehdassalien ja kapeiden kujien tunnelmasta. Historia kiinnostaa kävijöitä ja on luontevasti mukana tapahtumassa, opastuskierroksilla kerromme myös alueen rikkaasta historiasta.

Finlayson Art Area (FAA) on toteutettu vuodesta 2015. FAA:n tuottaa ja järjestää alueella 30 vuotta toiminut Grafiikanpaja Himmelblau ja mahdollistaa alueen kiinteistöt omistava Varma.

Vuonna 2020 Finlaysonin alue täyttää 200 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi myös FAA on toteuttanut uudenlaisia elämyksiä kävijöille.

Finlayson Art Areassa on vuosittain mukana kymmenestä alle kahteenkymmeneen ammattitaiteilijaa. Edustettuina ovat taiteen eri lajit: maalaus, piirustus, taidegrafiikka, installaatiot, videotaide, valokuvat, veistokset, katutaide. Esittelemme niin tunnettujen tekijöiden kuin suurelle yleisölle tuntemattomampien osaajien taidetta Suomesta ja ulkomailta.

Finlayson Art Arean kantavia teemoja on ollut alusta asti yhteisöllisyys, esimerkkeinä avoimet ja ryhmille järjestetyt katumaalaustapahtumat, jotka jouduttiin tänä vuonna perumaan koronan takia.

FAA20 taiteilijat ja näyttelykokonaisuudet:

Petri Eskelinen

Neljä linssiteosta. Suolavedellä täytetyt linssit kääntävät maiseman ylösalaisin. Media 54:n katto; Café Katon terassi ja Näsijärven puoleisen kattokävelyradan terassi.

Grafiikanpaja Himmelblaun 30-vuotisjuhlanäyttely

Esillä grafiikanpajalla tehtyjä klassikkoja sekä uutta tuotantoa. Mukana muun muassa Richard Deacon, EGS, Outi Heiskanen, Pentti Kaskipuro, Tiina Kivinen, Marika Mäkelä, Osmo Rauhala, Sean Scully sekä sarja tänä keväänä syntyneitä grafiikanteoksia Finlaysonin alueesta Finlaysonin 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Tuomo Rosenlundilta. Grafiikanpaja ja galleria Himmelblau, Vanhan tehtaan neljäs kerros, Finlaysoninkuja 9.

Klaus Haapaniemi

Xenia-sarjan grafiikanteoksia ja Lilac-tapetti Café Katossa. Klaus Haapaniemi tunnetaan Suomessa erityisesti Iittalan Taika-astiaston suunnittelijana. Kansainvälisten brändien suunnittelijana meritoitunut Haapaniemi on toteuttanut Grafiikanpaja Himmelblaussa sarjan grafiikanteoksia, joita on esillä kattokahvilassa. Media 54:n katto.

Kaarina Kaikkonen

Ensimmäisen Finlayson Art Arean (2015) rakastettu ja toivottu pikkutakki-installaatio Varjoon tuotu Finlaysonin 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi jälleen Satakunnankadun ylle. Lehtiaiheinen veistos Suolla syntynyt tervehtii kävijöitä Vanhan tehtaan sisääntuloaulassa, Väinö Linnan aukio 13.

Kaisu Koivisto

Videoteos Iloinen avaruus, Himmelblaun Minicinema, Media 54:n käytävä.

Henrietta Lehtonen

Jokeltelevaa vauvaa esittävä herkkä videoteos Infant (1995), Finlaysonin kirkko. Teos on ollut aikaisemmin esillä San Giovanni in Bragoran kirkossa Venetsian biennaalissa 1995. Yhteistyössä Finlaysonin kirkko ja Tampereen Taiteilijaseura. Videoteos Über-Ich (2020) on äänetön ja lyhyt kooste ilmiöstä, jota on vaikea saada kuvattua, Himmelblaun Minicinema, Media 54:n käytävä.

Jaakko Mattila

Akvarelleja ja alkydimaalauksia. Jaakko Mattilan uusissa akvarellimaalauksissa korostuu värin ja valon harkittu suhde, alkydimaalaukset ovat syntyneet nopeasti ja sattumalla on sijansa lopputuloksessa. Vooninki, Väinö Linnan aukio 13.

Petri Merta

Videoteos Taide On (1992). Teoksessa esiintyvät taiteilijat Ilkka Väätti, Kaisu Koivisto, Henrietta Lehtonen, Reijo Mörö ja Hannu Riikonen. Himmelblaun Minicinema, Media 54:n käytävä.

Anna Pekkala

The Great White Trash-veistos käsittelee merten muovikatastrofia valkohain hahmon kautta. Kutomo-sali 1, Finlaysoninkuja 9, kerros 3B.

Anni Rapinoja

Kukkainstallaatio Elämänkehä ja viherinstallaatio, hyötypuutarha Vihreä, Media 54:n katto. Viherinstallaatio, kokemuksellinen kasvihuone Paratiisikokeilu, jossa kasvavat vihannekset, kukat ja mansikat, Väinö Linnan aukio. Kukkakirjoitus Iloa Tampereen Taiteilijaseuralle satavuotislahjaksi FAA:lta, Mältinrannan kukkapenkere. Yhteistyössä Biolan Oy. Rapinojan teoksiin liittyy olennaisesti pölyttäjien suojelu: FAA haluaa olla mukana pelastamassa pörriäisiä. Mehiläinen sairaala on rakennuttanut katolleen mehiläispesiä, yksi FAA:lle omistettu pesä sijaitsee Café Katon sisätiloissa lasin takana. Yhteistyökumppanina Mehiläinen sairaala.

Riku Riippa

Veistosnäyttely eri tiloissa Finlaysonin alueella. Riku Riippa tunnetaan pelkistetyistä, ihmishahmoisista veistoksistaan, joiden aihemaailman hän ottaa usein taidehistoriasta. Siperia, Media 54, ja Finlaysoninkuja 9.

Kyllikki Salmenhaara

Keramiikan zen-mestariksi kutsutun Kyllikki Salmenhaaran uniikkiteoksia taiteenkerääjä, liikemies Kyösti Kakkosen kokoelmista. Salmenhaara tunnetaan erityisesti unelman ohuista dreijatuista keramiikkamaljakoista. Vooninki, Väinö Linnan aukio 13. Yhteistyökumppanina Collection Kakkonen.

Juha Suonpää

Suomen metsien isosta kissasta, ilveksestä, kertova valokuvanäyttely Metsolan mirri parkkihallin rappukäytävässä ja ulkoseinässä, Finnpark Plevna. Yhteistyökumppanina Finnpark Plevna.

Työryhmä Anniina Puiras & Elina Puiras & Maarit Mäkinen

En minä niille laulanut on poikkitaiteellinen näyttely, jonka käsikirjoitettu tarina kertoo maalausten, valojen ja äänimaailman keinoin maailmasta, josta ihmiset ovat kadonneet ja vain eläimet ovat jäljellä. Puuvillasali, Finlaysoninkuja 9, kerros 2B.

Työryhmä Tuomo Rosenlund & Mika Hannula

Näyttely Hetken historia kertoo Finlaysonin alueen 200-vuotisesta historiasta piirrosten ja tekstien keinoin. Kutomo-sali 1, Finlaysoninkuja 9, kerros 3B.

Sanalankoja-sanataideteokseen kolme tekstiä kirjailijoilta Kirsti Kuronen, Antti Salminen ja Jyrki Vainonen. Tekstit sijaitsevat Itäiselläkadulla Finnpark Plevnan seinässä, Väinö Linnan aukiolla ja Päämääränkujalla. Aikaisempia tekstejä on kahdeksan eri paikoissa Finlaysonin alueella. Tekstit ovat paikkasidonnaisia ja uniikkeja tilaustöitä FAA:lle pirkanmaalaisilta ammattikirjailijoilta. Sanalankoja-teos on pysyvä ja ympärivuotinen. Yhteistyökumppanina Taiteen edistämiskeskus.

Design-katutaidetta

Katutaidetta Finlaysonin malleista ja Väinö Linnan teksteistä, Väinö Linnan aukio, Finlaysoninkuja ja Päämääränkuja. Yksi FAA:n odotetuimmista kohteista, katumaalausalue on uudistettu Finlaysonin 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Teemoina ovat historia, puutarha ja Väinö Linna. Vanhimmat mallit ovat vuodelta 1830. Väinö Linnan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kujilla ja pihoilla nähdään otteita Linnan teksteistä. Otteet on valittu teoksista Päämäärä, Musta rakkaus, Tuntematon sotilas sekä Täällä Pohjantähden alla I ja II.

Paikan päällä, 100-vuotiasta Tampereen Taiteilijaseuraa juhlistava näyttely, Finlaysonin palatsin puisto. Finlayson Art Area on toteuttanut näyttelyn yhteistyössä Taiteilijaseuran kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereelta pääsee taas yleiseen savusaunaan – Seitsemän tunnin reissu vie nyt mallassaunaan keskiaikaisen kivikirkon kupeeseen
 2. Tampereella on kouluremonttien syksy – Nämä ovat nyt käynnissä
 3. Kun snookerin MM-kisoissa pelataan sadoista tuhansista, saa lajin nokialainen Suomen-mestari rahansa Petri Nygårdilta – "Hän on kovasti kannustanut"
 4. Lakalaivan Lidl avasi ovensa – "Odotamme asiakkaita läheltä ja kaukaa"
 5. Ryanair aloitti Wienin lennot... nyt Helsingistä – "Uusien reittien avaaminen on positiivinen asia Suomelle"
 6. Thuderstruck villitsee rillumareirokkina – Pyynikillä festataan sunnuntaista perjantaihin
 7. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 8. Kolumni: Antakaa minulle suomalaista laatua! – "Oletko kokenut tämän: ostat paristokäyttöisen lelun ja se ei toimi?"
 9. Kuntosalilla kaikki on itsestä kiinni, sanoo Seremoniamestari – "Rauta nousee tai ei nouse"
 10. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 11. Tampereen koulujen koronaohjeisiin tarkennuksia: lähiopetusta, mutta porrastettuja välitunteja ja oppitunteja ulkona, maskia saa käyttää
 12. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 13. Metsästyskausi lähestyy: se tietää aselupahakemusten kasvua – poliisi neuvoo nyt, miten vältät suurimmat ruuhkat asioidessasi
 14. Tampereen Takahuhdin Kuusimäenkadulla kokeillaan yhteiskatua
 15. Miten onnistuu kimppa-asuminen koronan aikana? Vuokranantajat tekivät listan seikoista, jotka on hyvä ottaa huomioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 2. Hurja karkumatka Tampereen Teiskossa päättyi, kun poliisikoira loksautti hampaansa asuntovaunussa – Sitä ennen sinnikäs karkulainen yritti paeta moottoripyörällä, juosten ja jopa uimalla
 3. Helsinkiläinen Jii valvoi koko yön, jotta pääsi 150 euron lahjakorttiarvontaan Tampereen Lakalaivan Lidliin – katso video avajaisaamun meiningistä ja jonottavasta kansasta
 4. Kenelle Tampereen keskusta on tehty? – "Raitiotieprojekti on hyvä alku, mutta se ei yksin riitä"
 5. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
 6. Hervannassa tapahtui moottoripyörän ja henkilöauton välinen kolari – Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti, Tieteenkatu suljettu ainakin parin tunnin ajan
 7. Selviääkö Raisa Räisäsen kohtalo järvestä? – "Todennäköisempää on se että häntä ei löydetä..."
 8. Lakalaivan Lidl avasi ovensa – "Odotamme asiakkaita läheltä ja kaukaa"
 9. Ratikka tulee vuoden päästä: Hervannassa hyödytään eniten, mutta tänne halutaan silti muuttaa – Lukijaraati laittoi kaupunginosat järjestykseen, katso top 5:t
 10. Pirkankadun ja Itsenäisyydenkadun ratikkareitillä suunnitelmat uusiksi: ylityspaikkoja muutetaan suojateiksi – Tällainen on niiden ero
 11. Ryanair aloitti Wienin lennot... nyt Helsingistä – "Uusien reittien avaaminen on positiivinen asia Suomelle"
 12. Tampereen yliopisto otti käyttöön uuden opintotietojärjestelmän – "On tärkeää että käytössä on yksi yhteinen järjestelmä"
 13. Kuntosalilla kaikki on itsestä kiinni, sanoo Seremoniamestari – "Rauta nousee tai ei nouse"
 14. Tampereelta pääsee taas yleiseen savusaunaan – Seitsemän tunnin reissu vie nyt mallassaunaan keskiaikaisen kivikirkon kupeeseen
 15. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.